Zullen de gebeurtenissen van vorige week de aandelenmarkt doen ontsporen?

Zullen de gebeurtenissen van vorige week de aandelenmarkt doen ontsporen?

Het was een zeer actieve week op de kredietmarkten, aangezien er grote schommelingen in de rendementen zijn geweest die voor velen niet overeenkwamen met de consensusvisie over de economie. De verdere daling van de obligatierendementen op dinsdag werd gevolgd door een scherpe piek op woensdag, die duidelijk werd tijdens de verkoop van 30-jarige obligaties ter waarde van $ 25 miljard door de US Treasury. Volgens Bloomberg’s US Government Securities Liquidity Index, de “omstandigheden waren de slechtste sinds maart 2020”.

De sluiting van de obligatiemarkt op donderdag voor Veteranendag vertraagde waarschijnlijk de stijging van de obligatierentes, maar had nog steeds een behoorlijke impact. Het rendement op de 30-jarige T-obligatie daalde dinsdag tot 1,83%, waarmee de steun (lijn a) werd verbroken, maar sloot de week vervolgens af op 1,95%.

De kortere looptijden waren zelfs nog volatieler, aangezien de 10-jarige T-Note dinsdag daalde tot 1,415% en de week sloot op 1,582%. Zowel de 30- als de 10-jaarsrente liggen nog steeds ver onder de hoogtepunten van oktober, maar de opbrengst van de 3-jarige T-Note heeft aanzienlijk hogere toppen bereikt na het doorbreken van de weerstand (lijn c) in september.

De actie op de obligatiemarkt hield grotendeels verband met de inflatiegegevens van vorige week. De Producentenprijsindex steeg in oktober met de verwachte 0,6%, aangezien de stijgende prijzen voor auto’s en gas zich vertaalden in een 8,6% jaarlijkse stijging.

Het was de stijging van 0,9% in de consumentenprijsindex (CPI) van woensdag die echt de aandacht van de markt trok, aangezien de CPI in september slechts 0,4% steeg. Deze jaar-op-jaar stijging van de CPI van 6,2% was de hoogste sinds november 1990.

Hoewel de aandelenmarkt donderdag een pauze kreeg van de obligatiemarktvakantie, sloten de gemiddelden de week toch lager af.

Het was niet verrassend dat de S&P 500 woensdag 0,82% daalde, maar de index sloot ruim boven de dieptepunten toen de aandelen in het laatste uur van de dag stegen. De gemiddelden gingen de rest van de week omhoog en de S&P sloot 0,3% lager. Alleen de SPDR Gold Shares (GLD)

GLD
had een positieve afsluiting, een stijging van 2,7%, maar het is nog steeds een daling van 2,2% year-to-date (YTD).

Alle Dow-gemiddelden waren lager, aangevoerd door een daling van 1,1% van de Dow Jones Utility Average, terwijl de andere twee gemiddelden kleinere verliezen optekenden van 0,5-0,6%. De Nasdaq 100

NDAQ
daalde met 1,0% voor de week, ondanks de winst van 1% op vrijdag.

De dagelijkse grafiek van de Invesco QQQ Trust (QQQ)

QQQ
laat zien wat slechts een normale terugval lijkt te zijn nadat de QQQ de dagelijkse overschreed starc+ band gedurende meerdere dagen tijdens de week die eindigde op 5 november. Tijdens de daling van woensdag had de QQQ een dieptepunt van $ 357,53, wat redelijk dicht bij zijn dagelijkse starc-band was. Op vrijdag sloot QQQ op $ 394,70, slechts 1,6% onder het hoogste punt ooit op $ 400,99.

De Nasdaq 100 Regel vooruit/weigeren ziet er vrij positief uit, met een nieuw hoogtepunt op vrijdag, leidende prijzen hoger. De A/D-lijn had aangegeven dat de correctie op 14 oktober voorbij was, toen de neerwaartse trend (lijn b) werd overwonnen. Het sterk stijgende gewogen voortschrijdend gemiddelde van de A/D-lijn is ook een positief teken.

De stijgingen van de aandelenmarkt op vrijdag waren een beetje verrassend in het licht van de gegevens over het consumentenvertrouwen van die dag. Net na de opening heeft de Universiteit van Michigan haar geplande halfjaarlijkse lezing van Consumentenvertrouwen, die uitkwam op 66,8%, een daling van 9% ten opzichte van de laatste lezing in oktober. Dit was de laagste stand sinds december 2011.

Op de lange termijn grafiek van Adviseur Perspectieven, was er een scherpe daling van het consumentensentiment tot 58,7% in oktober 2011. Dat was slechts drie maanden na de afwaardering van de Amerikaanse schuld, die een brute marktcorrectie en verhoogde angst voor een recessie veroorzaakte, wat leidde tot deze lage sentimentlezingen.

Richard Curtin, directeur van Consumentenonderzoeken van de Universiteit van Michigan, merkte op dat de daling te wijten was aan de “groeiende overtuiging onder consumenten dat er nog geen effectief beleid is ontwikkeld om de schade van de stijgende inflatie te verminderen”. Bovendien ‘voorzag de helft van alle gezinnen volgend jaar een lager reëel inkomen”.

Dus wat kan dit betekenen voor de aandelenmarkt? Het oordeel is er over of de tijdelijke kijk van de Fed op inflatie juist zal blijken te zijn of niet, maar zelfs als dat zo is, zullen de inflatierapporten voor de komende maanden waarschijnlijk slechter worden, niet beter.

Het is onduidelijk hoe representatief de gegevens van het consumentensentiment zijn voor het beleggerssentiment, inclusief nieuwe handelaren en investeerders. Als zodanig zien we mogelijk geen onmiddellijke impact op de aandelenkoersen. Een forse rentestijging zou de vooruitzichten voor het einde van het jaar kunnen veranderen, maar het grootste deel van het dalende sentiment zal waarschijnlijker worden gevoeld in het eerste kwartaal van 2022. Als de Fed gelijk heeft, zou de inflatie moeten beginnen af ​​​​te koelen in de eerste maanden van 2022.

De dagelijkse technische vooruitzichten voor de aandelenmarkt wijzen naar het einde van het jaar hoger, maar zowel de Invesco QQQ Trust (QQQ) als Spyder Trust (SPY)

SPION
worden aan de positieve kant uitgebreid. Beiden hebben de afgelopen twee weken boven hun wekelijkse starc + bands gehandeld. Historisch gezien kan deze toestand 4-6 opeenvolgende weken aanhouden, maar zal uiteindelijk worden opgelost door een scherpere daling dan vorige week.

Tussen nu en het einde van het jaar zullen eventuele marktdalingen van 1-2 dagen waarschijnlijk worden gebruikt door de onderbelegde professionele beleggers om hun onderwogen portefeuilles tegen het einde van het jaar te verbeteren. Zoals altijd moeten nieuwe aankopen worden beoordeeld op hun risiconiveau en moet men het jagen op prijzen vermijden.

Source link

Zakelijk