Wed niet op algemene dollaraandelen ondanks inflatie van 5,4%

Wed niet op algemene dollaraandelen ondanks inflatie van 5,4%

De inflatie stijgt, terwijl de inkomens niet stijgen. In regio’s met lagere inkomensniveaus kopen meer mensen in dollarwinkels – die meestal artikelen verkopen voor minder dan $ 10 (in plaats van voor $ 1 of minder).

Maakt die toename van de vraag de voorraad in de grootste dollarwinkelketen, de in Tennessee gevestigde Dollar General – die op het punt staat om op 26 augustus zijn resultaten over het tweede kwartaal bekend te maken – een koopje?

Ik zou wegblijven van Dollar General-aandelen – die in het jaar eindigend op 20 augustus met 18% zijn gestegen (terwijl de S&P 500 met 31%). Per slot van rekening heeft het te maken met concurrentie in die regio’s met een lager inkomen, wat betekent dat zijn omzetgroei teleurstellend zou kunnen zijn, tenzij het stopt met het verhogen van de prijzen om gelijke tred te houden met de inflatie.

(Ik heb geen financieel belang bij de effecten die in dit bericht worden genoemd).

Inflatie stuurt consumenten met een laag inkomen naar dollarwinkels

Mensen met een laag inkomen kunnen de boodschappen die ze nodig hebben niet betalen. Ze kopen dus bij dollarwinkels in plaats van bij lokale kruideniers – waarvan je zou denken dat ze alleen artikelen verkopen voor een dollar of minder – maar in feite verkopen ze de meeste artikelen voor minder dan $ 10.

Een voorbeeld hiervan is Kyle Dishman, een werknemer van Vans uit Ohio, wiens wekelijkse uren tijdens de pandemie werden teruggebracht van 32 naar 20. Volgens de Washington Post, kan hij zijn budget van $ 40 dekken “een week boodschappen – pasta, diepvriespizza en ingeblikte groenten – en af ​​​​en toe een blikje motorolie voor zijn Chrysler 300” door te winkelen bij Dollar General. Hoewel Dollar General voor hem nog steeds minder duur is dan zijn plaatselijke kruidenier, vertelde hij de Post dat de prijzen zo hoog zijn gestegen dat hij nu zijn voedsel rantsoeneert.

Als reactie op de snelgroeiende vraag zullen dollarwinkels dit jaar 1.650 winkels openen, wat volgens Coresight Research ongeveer de helft van alle nieuwe nationale winkelopeningen vertegenwoordigt.

Placer.ai, dat winkelpatronen analyseert met behulp van locatiegegevens van 30 miljoen apparaten, zegt het voetverkeer bij Dollar General, is met 32% gestegen ten opzichte van pre-pandemische niveaus – veel meer dan Walmart’s stijging van 3%, merkte de Post op.

Wat zit er achter deze sterk groeiende vraag? 5,4% inflatie en veel banenverlies bij werknemers met een laag inkomen.

Vraag drijft nieuwe dollarwinkels naar regio’s met lage inkomens

Van de meer dan 34.000 dollar-winkels in de VS – Dollar General (waarvan 80% van de artikelen voor minder dan $ 5 gaat) en Dollar Tree (die de volledige voorraad prijzen voor minder dan $ 1) – zijn de leiders met een gecombineerde 94% van het totaal.

Ze concentreren hun winkels in gebieden met lagere inkomens – met winkels van drie tot vijf dollar binnen verschillende blokken van elkaar. Dit leidt ertoe dat supermarkten – die lagere marges hebben – failliet gaan.

Dat resulteert in zogenaamde voedselwoestijnen waar de dichtstbijzijnde supermarkt meer dan anderhalve kilometer verderop is, vertelde Stacy Mitchell, mededirecteur van het Institute for Local Self-Reliance, een belangenorganisatie zonder winstoogmerk, aan de Post.

Dit is slecht voor de gezondheid van mensen met een laag inkomen. Terwijl dollarwinkels verpakt voedsel verkopen, verkopen er maar weinig verse boodschappen – zo levert 7% van de Dollar General-winkels verse groenten, fruit en vlees.

De netto-omzet van Dollar General daalt naarmate de marges stijgen

Dollar General exploiteert meer dan 17.000 winkels in 46 staten binnen een straal van 8 kilometer van ongeveer 75% van de Amerikaanse bevolking. In 2020 was het grootste deel (76%) van de netto-omzet afkomstig van verbruiksgoederen zoals papier en schoonmaakproducten, verpakte en bederfelijke voedingsmiddelen, tabak en gezondheids- en schoonheidsartikelen.

In het eerste kwartaal rapporteerde Dollar General een daling van de netto-omzet. Zoals CEO Todd Vasos zei: “de netto-omzet daalde met 0,6% tot $ 8,4 miljard, gedreven door een vergelijkbare omzetdaling van 4,6%”, aldus CEO Todd Vasos. Dollar General’s Q1 Earnings Conference Call Transcript.

Dollar General was blij met de resultaten. Zoals Vasos tegen investeerders zei: “Onze resultaten over het eerste kwartaal overtroffen onze verwachtingen, wat een weerspiegeling is van de sterke onderliggende prestaties in het hele bedrijf, die volgens ons werden verbeterd door de meest recente ronde van stimuleringsbetalingen door de overheid.”

Om zijn optimistische argument kracht bij te zetten merkte hij op dat de gecombineerde niet-verbruikbare categorieën een netto-omzetgroei van 16% kenden. de brutomarge steeg met 208 basispunten en de verwaterde WPA steeg met een “dubbelcijferige” koers.

Wat zat er achter die stijging van de brutomarge? CFO John Garratt vertelde investeerders dat de brutomarge van 32,8% van Dollar General gedeeltelijk te wijten was aan hogere prijzen en minder stelen door werknemers.

Zoals Garratt zei, was de margestijging het gevolg van “hogere initiële opslagen op voorraadaankopen, een vermindering van de prijsverlagingen als percentage van de omzet, een groter deel van de omzet afkomstig van onze niet-verbruiksgoederencategorieën en een vermindering van derving als een percentage van de omzet.”

Het was niet allemaal goed nieuws aan de kostenkant. Hij constateerde immers dat de kosten voor transport, winkelbezetting, calamiteiten door een winterstorm, arbeid en afschrijvingen stegen.

Kan Dollar General de bescheiden verwachtingen overtreffen?

Dollar General verwacht niet veel groei in 2021. Maar Vasos heeft er een positieve draai aan gegeven. Zoals hij zei: “Ondanks aanhoudende onzekerheid verhogen we onze verwachtingen voor het hele jaar voor omzet en winst per aandeel vanwege onze sterke outperformance in het eerste kwartaal.”

Het middelpunt van die richtlijn is dat de netto-omzet van 2021 niet verandert. Zoals Garratt zei: “de netto-omzet voor het jaar zal variëren van -1% tot +1%; een omzetdaling van 3% tot 5% in dezelfde winkel en een winst per aandeel tussen $ 9,50 en $ 10,20.”

Analisten verwachten dalingen in de omzet en de winst per aandeel van Dollar General in het tweede kwartaal. Volgens NASDAQ

NDAQ
, wordt verwacht dat de omzet in het tweede kwartaal met 1,5% zal dalen tot $ 8,56 miljard, terwijl de winst per aandeel met 17% zal dalen tot $ 2,59.

Analisten hebben gemengde vooruitzichten

Analist Zain Akbari van Morgenster

MORN
geeft het bedrijf een waardering van $ 183 – wat impliceert dat Dollar General 28% overgewaardeerd is. Akbari schreef dat hij “voor het komende decennium nog steeds een gemiddelde eencijferige omzetgroei en hoge eencijferige operationele marges verwacht.”

Simeon Gutman, aandelenanalist bij Morgan Stanley

MEVROUW
, is optimistisch. Hij schrijft: “Dollar General (DG) is een best-in-class operator die een zeldzame combinatie biedt van 1) consistente, hoogwaardige top- en bottom-line resultaten; 2) zichtbare winkelgroei; en 3) een aandeelhoudersvriendelijk kapitaalallocatiebeleid.”

Hij ziet dat de aandelen geprijsd zijn om te kopen sinds de recente resultaten “meer vertrouwen toevoegen” aan zijn 10% lange termijn “EPS-groeialgoritme, stijgende omzetinitiatieven duurzaam lijken, en we zien een ondergewaardeerde marge-upside van de uitrol van Fresh-zelfdistributie ‘, schreef Gutman.

Toch vraag ik me af of Dollar General in staat zal zijn om de prijzen te blijven verhogen om gelijke tred te houden met de inflatie zonder verkoop te verliezen aan lokale concurrentie – zoals Dollar Stores – die de prijzen lager houden.

Source link

Zakelijk