We kunnen de inflatie niet beheersen, en toch geloven we dat we het klimaat kunnen beheersen

We kunnen de inflatie niet beheersen, en toch geloven we dat we het klimaat kunnen beheersen

Beleidsmakers kunnen de inflatie niet op 2% houden, maar ze denken dat ze kunnen voorkomen dat de wereldtemperatuur met 2 ° Celsius (of 3,6 ° Fahrenheit) stijgt.

Dat is hoe aandelenstrateeg Damian Kestel van CLSA het reilen en zeilen beschrijft tijdens COP26, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die nu plaatsvindt in Glasgow, Schotland. De aanwezige leiders en beleidsmakers zien eruit alsof ze de touwtjes in handen hebben, zei Kestel vandaag in een nota aan klanten van vandaag, maar “een snelle blik op schuldenniveaus, inflatie en rendementsbewegingen suggereert dat ze nu steeds meer louter passagiers zijn die meerijden en schilderen een hoek in.”

De wereldwijde schuld nadert inderdaad snel een duizelingwekkende $ 300 biljoen. Hier in de VS zal de staatsschuld binnenkort boven de $30 biljoen uitkomen, terwijl de schuld/bbp momenteel 126% bedraagt.

Inflatie ziet er steeds minder “van voorbijgaande aard” uit en vergis u niet: de overgang naar een koolstofvrije energiemix zo snel als klimaatwetenschappers aandringen, zal zeer inflatoir zijn. Investeringen in fossiele brandstoffen nemen snel af, wat de energieprijzen opdrijft, en toch zijn de meeste economieën nog lang niet klaar om over te stappen op 100% hernieuwbare energie. Dat geldt ook voor de VS, een van de weinige grote landen – de andere waren China, India, Japan en Australië – die vorige week de belofte niet ondertekenden om het gebruik van steenkool uit te faseren.

Kwetsbare Europese gezinnen kunnen deze winter zonder stroom zitten

Europa voelt nu al de pijn van de stijgende energiekosten. Volgens het emissiehandelssysteem (ETS) van de Europese Unie moeten bedrijven een belasting betalen om koolstof uit te stoten. Deze belasting is de afgelopen 10 jaar verzesvoudigd en alleen al in het afgelopen jaar verdubbeld. Het blok stelt nu zogenaamde koolstofgrensaanpassingsmechanismen (CBAM’s) voor, dit zijn belastingen op geïmporteerde goederen, zoals staal en cement, die worden geproduceerd in landen die geen strenge klimaatwetten hebben.

Deze hogere kosten voor bedrijven zullen dan worden doorberekend aan klanten, en degenen die het meest zullen lijden, zijn arme huishoudens. De winter staat voor de deur en Europese regeringen vrezen dat veel gezinnen, die nog steeds aan het bijkomen zijn van de economische gevolgen van de pandemie, in de kou laten staan.

Niettemin zet een groeiend aantal landen zich nu in voor een netto-nul-uitstoot van koolstof. Dit is de realiteit, klaar of niet. Activisten en beleidsmakers zeggen dat klimaatverandering de grootste bedreiging van onze tijd is, en dat niets doen geen optie is.

Dat kan het geval zijn, maar we moeten erkennen welke impact deze historische overgang zal hebben op de inflatie en het schuldniveau. Terwijl de eerste een verborgen belasting is op de huidige economische groei, is de tweede een belasting op toekomstige groei.

En toch moeten we doorgaan met het delven van grondstoffen

Raad eens hoeveel procent van een typische windturbine staal is. Afhankelijk van de bron ligt het antwoord tussen de 70% en 80%. Zoals Ed Crooks van Wood Mackenzie het in een blogpost vorige week: “Staal is een van de grote paradoxen van de energietransitie.” Hoewel het essentieel is voor technologieën voor hernieuwbare energie, is het materiaal “verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de totale CO2-uitstoot door energieverbruik”, zegt Crooks.

En toch, voor nu, hebben we de spullen nodig.

Hetzelfde geldt voor koper, waarvan de wereldwijde vraag dit decennium naar verwachting zal verdubbelen, van 2,1 miljoen ton in 2020 tot 4,3 miljoen in 2030. Bekijk de informatieve infographic van Visual Capitalist van hier klikken.

Koper is in mei van zijn hoogste punt ooit bereikt, maar gaat in maart 2020 nog steeds voor het dubbele van zijn prijs. Veel mensen verwachten dat het metaal in waarde zal blijven stijgen, daarom hebben we de laatste tijd een toenemend aantal diefstallen van koperdraad gezien .

We zijn net zo optimistisch over koper, maar we geven er de voorkeur aan om bekendheid te krijgen met Ivanhoe Mines. Het bedrijf, onder leiding van miljardair Robert Friedland, meldde onlangs een nieuw dagelijks productierecord van 729 ton koper, waardoor de totale productie voor het jaar tot nu toe op 20 oktober op 63.000 ton komt.

Slim geld voorbereiden op hogere inflatie met Bitcoin

Het slimme geld lijkt zich ook voor te bereiden op hogere inflatie door op Bitcoin te laden. Volgens blockchain-gegevensprovider Chainalysis, Bitcoin “walvissen”, of die met meer dan 1.000 BTC, 185.000 BTC toegevoegd in de week die eindigde op 25 oktober. Dit was voldoende om het totale bezit in 2021 op het hoogste niveau tot dusver te brengen.

Ondertussen houdt het aanbod van Bitcoin de vraag niet bij, een onbalans die alleen maar zal toenemen naarmate meer en meer mensen deelnemen en de mijnbouwproblemen toenemen.

Vergeet niet dat het aanbod van Bitcoin beperkt is tot 21 miljoen munten en dat er 7,8 miljard mensen zijn. Jij doet de wiskunde. Bitcoin lijkt misschien overgewaardeerd tegen de huidige prijzen, maar ik denk dat we nog erg vroeg zijn.

Vraagt ​​u zich af hoe u Bitcoin kunt kopen? Bekijk deze vijf gebruiksvriendelijke apps in onze nieuwste video!

Openbaring: Alle geuite meningen en verstrekte gegevens kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Sommige van deze meningen zijn mogelijk niet geschikt voor elke belegger. Door op de bovenstaande link(s) te klikken, wordt u doorgestuurd naar een website(s) van een derde partij. US Global Investors onderschrijft niet alle informatie die door deze/deze website(s) wordt verstrekt en is niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan.

Beleggingen kunnen dagelijks veranderen. Beleggingen worden gerapporteerd aan het einde van het meest recente kwartaal. De volgende effecten die in het artikel worden genoemd, werden gehouden door een of meer rekeningen beheerd door US Global Investors op (30/09/2021): Ivanhoe Mines Ltd.

Source link

Zakelijk