Wat is inflatie en waarom is het belangrijk?

Wat is inflatie en waarom is het belangrijk?

Inflatie is de snelheid waarmee de prijzen voor goederen en diensten stijgen in een economie. Het verwijst naar de daling van de koopkracht van een bepaalde valuta. Dus na verloop van tijd heeft de dollar bijvoorbeeld minder waarde.

Economen zijn het er over het algemeen over eens dat inflatie niet inherent goed of slecht is. Vaak is het een teken van economisch herstel. Op dit moment wordt het bijvoorbeeld grotendeels aangedreven door de ongekende COVID-19-pandemie – een samensmelting van lage rentetarieven ingesteld door de Federal Reserve, directe overheidsstimulansen voor zowel consumenten als bedrijven, en opgekropte vraag naar specifieke goederen en diensten terwijl de wereld heropent en enige schijn van normaliteit hervat.

De combinatie van al deze factoren heeft ertoe geleid dat de vraag het aanbod overtreft. Vandaar: tekorten en aanzienlijke prijsstijgingen, met name in halfgeleiderchips, huisvesting, gebruikte auto’s en andere belangrijke categorieën.

Veel centrale banken proberen de inflatie elk jaar rond de twee tot vier procent te houden. Tijdens perioden van hoge inflatie stellen sommige regeringen prijzen vast en betalen ze subsidies aan producenten. Maar de meeste centrale banken vertrouwen op het managen van de verwachtingen om de inflatie op langere termijn te beheersen.

Meer specifiek heeft de Federal Reserve in de Verenigde Staten beleid ingevoerd om de economische activiteit tijdelijk te verminderen. Tijdens de economische crises van 2008 en 2020 startte de Fed met kwantitatieve versoepeling met programma’s voor het kopen van obligaties om deflatoire omgevingen te ondersteunen.

Vorige week nog kondigde de Federal Reserve aan dat ze deze maand zou beginnen met het afbouwen van haar programma voor de aankoop van activa uit het pandemietijdperk – een beslissing die al geruime tijd vermakelijk is, maar die nog tot wasdom moet komen. Het plan is om deze maand de maandelijkse obligatie-aankopen van $ 120 miljard af te bouwen met $ 15 miljard, en volgende maand het tempo op te voeren om in juni te culmineren. Het is geen verrassing dat het nieuws van deze beslissing de markten in beweging heeft gebracht.

Met of zonder hulp van de overheid kan inflatie echter een tol eisen van zowel consumenten als beleggers.

Welke invloed heeft inflatie op u persoonlijk?

Hier zijn drie redenen waarom u om inflatie moet geven.

1. Consumentengoederen en -diensten worden duurder.

Inflatie komt voor in alle sectoren, van huisvesting en voeding tot medische zorg, transport en recreatie. Maar de inflatie die we hier bespreken, vindt plaats wanneer deze goederen en diensten in alle sectoren beïnvloedt. Het soort inflatie waar zowel consumenten als beleggers zich zorgen over maken over de uitholling van hun koopkracht.

Inflatie heeft invloed op de prijs van de producten die u gebruikt en de diensten die u dagelijks gebruikt.

Het is belangrijk op te merken dat vraag en aanbod de prijzen kunnen doen stijgen, maar dit is niet synoniem met inflatie in de hele economie. Dat is gewoon je normale eb en vloed.

2. Uw loon mag niet meegroeien met de stijgende kosten van levensonderhoud.

Doorgaans kunt u inflatie in drie typen indelen:

  1. Vraag-pull: Dit gebeurt wanneer een stijging van het geld- of kredietaanbod de vraag naar goederen of diensten in een sneller tempo stimuleert dan ze kunnen worden geproduceerd.
  2. Kostendruk: Dit gebeurt wanneer bedrijven meer vragen voor goederen vanwege stijgende productiekosten. In plaats van kosten zoals hogere lonen of materialen/faciliteiten te absorberen, drukken ze het verschil op hun klanten.
  3. Ingebouwd: Dit is een product van de verwachtingen van de consument. Omdat mensen verwachten dat de inflatie zal blijven stijgen, eisen werknemers hogere lonen om hun levensstandaard op peil te houden. Dit stuurt de prijzen hoger in een ‘loon-prijsspiraal’.

Tijdens cost-push of ingebouwde inflatie krijgen de portemonnees van consumenten een klap.

Het kan zijn dat u de stijgende kosten van levensonderhoud niet kunt bijhouden of uw levensstijl niet kunt volhouden met stijgende prijzen. Zeker niet als je nog steeds hetzelfde geld verdient.

3. Als u belegd bent, kan inflatie invloed hebben op uw portefeuille.

Omdat inflatie invloed heeft op de waarde van de dollar, kan inflatie ervoor zorgen dat de waarde van uw beleggingsrekening daalt. Hoe minder waarde uw dollar heeft, hoe minder totale waarde uw portefeuille in de loop van de tijd heeft.

Gelukkig kunt u zich indekken tegen inflatie. Beleggen in alternatieve activa zoals goud, edele metalen en andere grondstoffen biedt u diversificatievoordelen. Dit soort effecten correleren niet altijd met de andere activa in uw portefeuille.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw geld te beleggen in financiële instrumenten die strategisch zijn gebouwd om rekening te houden met inflatie. Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) hebben bijvoorbeeld een laag risico en betalen uw hoofdsom volledig terug na correctie voor inflatie. Sommige beleggingsfondsen en ETF’s zijn ook gespecialiseerd in TIPS om uw portefeuille te diversifiëren en te beschermen.

Q.ai, uw go-to-beleggingsplatform, biedt u door AI beheerde neerwaartse bescherming als een manier om het portefeuillerendement te helpen beschermen tegen scherpe marktvolatiliteit. Hoewel neerwaartse bescherming de impact van negatieve bewegingen in de markt kan beperken, kan het ook potentiële winsten verminderen.

De app doet dit door middel van geavanceerde AI deep learning-methodologieën die patroonherkenning gebruiken om te berekenen of een aandeel een negatief wekelijks rendement kan ervaren. De hedgestrategie richt zich op de SPDR S&P 500 ETF (SPY), aangezien de ETF een goede proxy is voor het algemene sentiment van de S&P 500. Als AI bijvoorbeeld vaststelt dat de SDPR S&P 500 ETF (SPY) kan dalen voor de komende week past Q.ai automatisch neerwaartse bescherming toe als een manier om aanzienlijke verliezen te verminderen in het geval van een uitverkoop op de aandelenmarkt.

Je hoeft nooit een vinger uit te steken. Lees meer over Q.ai en wat het u kan bieden.

Vond je het leuk wat je las? Meld u aan voor onze gratis Forbes AI Investor-nieuwsbrief hier om wekelijks AI-gedreven investeringsideeën te krijgen. Voor een beperkte tijd kunnen abonnees lid worden van een exclusieve slappe groep om deze ideeën op te doen voordat de markten opengaan.

Source link

Zakelijk