Waarom Jerome Powell jarenlang op nul kon worden vastgehouden

Waarom Jerome Powell jarenlang op nul kon worden vastgehouden

Jerome Powell denkt misschien dat de Delta-variant zijn beste plannen voor de economie heeft verpest. De waarheid is dat de voorzitter van de Federal Reserve lang geleden de controle over zijn superagressieve beleid verloor.

Japan laat zien waarom.

Begin 2021, toen het vaccinatieproces in de VS op gang kwam, ging het gesprek op het hoofdkwartier van de Fed in Washington over exitstrategieën van een tiental jaar van Japan-achtige monetaire versoepeling. Welke keuze had de Fed toen de inflatie opliep? Dan een nieuwe Covid-19 variant draaide het script om.

Toch was Powells wens om de Amerikaanse tarieven te normaliseren gedoemd te mislukken, zelfs voordat de pandemie uitbrak.

Er is een precedent in de afgelopen 15 jaar dat verklaart waarom. De Fed in 2021 is min of meer waar de Bank of Japan was in 2006, toen de beleidsmakers in Tokio probeerden af ​​te bouwen, te verkrappen – en er uiteindelijk niet in slaagden de renteomgeving te normaliseren.

De details verschillen natuurlijk enorm. In 2006 was er geen pandemie die door de wereldeconomie raasde. Maar toen besloot de BOJ dat zeven jaar nulrente lang genoeg was. Het was ook het moment waarop Tokio besloot dat vijf jaar baanbrekende kwantitatieve versoepeling genoeg was.

Toenmalig BOJ-gouverneur Toshihiko Fukui liep geleidelijk en methodisch naar de uitgang. Nadat hij in 2003 het roer overnam, begon hij QE-aankopen terug te schroeven. Hij begon te tapen. In juli 2006, trok hij een kwart procentpunt tariefverhoging. En begin 2007 een tweede aanscherping.

Vervolgens? Het rijk sloeg terug. Wetgevers, bankiers en bedrijfsleiders huilden uit protest dat de centrale bank de spreekwoordelijke punchbowl had weggerukt. Toen er aanwijzingen voor een vertragende economische groei kwamen, waren de messen uit voor Fukui’s BOJ. Temidden van de felle hete schijnwerpers en extreme controle, durfde Fukui de leenkosten niet opnieuw te verhogen.

Het probleem is hoe politieke, zakelijke en investeringswerelden effectief verslaafd raken aan gratis geld. Voordat ze het beseffen, worden nultarieven verwerkt in bedrijfsplannen, projecties voor schuldbeheer en investeringsstrategieën. Banken gaan vertrouwen op gratis geld en gekozen functionarissen worden erg stekelig als ze worden beroofd onbeperkte liquiditeit.

Fukui’s experiment met het normaliseren van door de BOJ aangestuurde kredietgroei was in 2008 voorbij, toen hij werd vervangen door Masaaki Shirakawa. Toen de ‘Lehman-schok’ de wereldmarkten deed schudden, was Shirakawa’s eerste daad het terugbrengen van de rente tot nul. En zijn vervanger, Haruhiko Kuroda, begon in 2013 met turbocompressoren.

Dit is een weliswaar omslachtige manier om te zeggen dat Powell in de val zit. Ondanks de inflatievrees van de afgelopen maanden, begrijpt Powell de wederzijds verzekerde vernietigingsdynamiek die zijn verkrappingsopties enorm beperkt.

Ruim voordat hij op het hoofdkwartier van de Fed arriveerde, zei de Fed uit 2013taper driftbui” panikeerde het wereldwijde financiële systeem. Sindsdien is de Fed dieper dan ooit in staatsobligaties en aandelen gedoken via op de beurs verhandelde fondsen. En Amerikaanse schatkistpapieren zijn zelfs nog meer een spil geworden van de wereldwijde financiering.

De Amerikaanse staatsschuld is de hoeksteen van de financiële activa die worden aangehouden door banken van elke omvang, verzekeringsmaatschappijen, lokale overheden, bedrijven, pensioenen, schenkingen, pensioenen, universiteiten, postsystemen en natuurlijk gepensioneerden.

Het is niet onredelijk om te denken dat de Powell Fed het grootste en meest precaire spelletje Jenga speelt. Alsof hij één blok wil verwijderen, bijvoorbeeld minder ETF-aankopen, dreigt het hele spel te verwoesten. En als je bedenkt dat het geloof in de dollar en de Amerikaanse staatsschuld in wezen de wereldwijde financiering ondersteunt, is er weinig ruimte voor fouten.

Eind 2015 probeerde de door Janet Yellen geleide Fed een Fukui BOJ-manoeuvre uit te voeren. Net als haar voorgangers in Tokio loodste Yellen de Fed door QE afronden, afbouw en dan de eerste renteverhogingen in negen jaar.

Toen Powell in 2018 arriveerde, bleef hij op koers. Dat wil zeggen, totdat de Twitter-feed van Donald Trump tussenbeide kwam. Te midden van een storm van harde retoriek en ontslagbedreigingen van de toenmalige president, verlaagde het team van Powell de tarieven opnieuw. QE was terug en agressiever dan ooit toen Covid-19 toesloeg.

Powells druk op onbekend terrein maakt het voor de Fed moeilijker om een ​​uitweg te vinden. Te veel monetaire Jenga-stukken vereisen studie en strategie om zelfs maar te overwegen ze te verwijderen. Evenmin helpt de ondoorzichtigheid ervan.

De krachtige aandelenrally’s van Covid-19 van New York tot Tokio zijn vanuit klassiek economisch oogpunt niet logisch. Het ontbrekende stuk is te veel contant geld van de centrale bank te weinig rationele weddenschappen najagen op bedrijven en sectoren in het tijdperk van social distancing.

Vreemd genoeg is de dynamiek die veel beleggers als irrationeel beschouwen – kalm te midden van stijgende inflatie – misschien de enige die echt logisch is. Weinig mensen zouden zeggen dat 5% stijging van de consumentenprijzen een goede zaak is. Maar het Delta-variantrisico gaf geloof aan de opvatting dat inflatie van voorbijgaande aard is. En dat het echte risico een zwakke inflatie is.

Weet Japan het niet? Toegegeven, Japan staat voor een ingewikkelder economische vergelijking. Een groot deel van de deflatie gaat over demografie. Een vergrijzende en krimpende bevolking koopt minder nieuwe huizen, auto’s, elektronica en kleding dan mensen met flinke aantallen twintigers en dertigers.

Toch realiseert de Powell Fed zich snel dat hij vastzit. Het zal dit weekend niet eens de kans krijgen om te brainstormen met monetaire experts van over de hele wereld, toen de Fed van plan was haar jaarlijkse Davos-voor-centrale-bankiers retraite te houden in Jackson Hole, Wyoming. Dankzij Delta is het nu gedefleerd tot een Zoom-oproep.

Source link

Zakelijk