Verkiezingen winnen met hoge inflatie, geen dollars en weinig vaccins

Verkiezingen winnen met hoge inflatie, geen dollars en weinig vaccins

Een van de frustrerende dingen van negatieve cycli is dat je constant wordt herinnerd aan wat je mist.

Momenteel hebben we duidelijk een aantal tweede componenten van het Spoetnik V-vaccin nodig, zoals presidentieel adviseur Cecilia Nicolini een paar weken geleden duidelijk maakte aan het Russian Direct Investment Fund (RDIF), dat de commercialisering van het door het prestigieuze Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology.

Een ander ding dat Argentinië hard nodig heeft, zijn dollars in een wereld die wordt overspoeld met dollars te midden van negatieve reële rentetarieven. Hand in hand met de hitte van de verkiezingscampagne, de waarde van de zwarte markt’dolar blauw‘ is de afgelopen weken op stoom gekomen – ondanks aanvullende valutacontroles door de Centrale Bank

CPF
– naarmate het recordniveaus nadert en de spread over de officiële peso-dollarkoers naar 90 procent territorium sleept. Minister van Economische Zaken Martín Guzmán heeft de president en zijn veep blijkbaar beloofd dat hij de vuurkracht heeft om de wisselkoers onder controle te houden tot de verkiezingen (wat het enige lijkt dat voor de politieke klasse van belang is), met de vraag hoeveel de regering zal devalueren na de verkiezingsstrijd.

En dan, onze meest essentiële tekortkomingen schragend, is natuurlijk gerechtigheid, grafisch gemaakt door de toekenning van voorwaardelijke vrijlating aan niemand minder dan voormalig vice-president Amado Boudou, een serieuze oplichter die beweert het slachtoffer te zijn van oneerlijke gerechtigheid, terwijl hij zichzelf afschildert als een politieke gevangene en martelaar voor de zaak. Oh jee.

Om te beginnen met de vaccins, werd een privé-e-mail tussen Nicolini en haar tegenhangers in de RDIF uitgelekt waarin ze nadrukkelijk de komst van meer vaccins eiste, met name de tweede doses voor de 6,6 miljoen burgers die de eerste prik hebben gekregen en die substantieel in de richting van de oudere deel van de curve, wat betekent dat zij de risicovollere groepen zijn. De brief, uitgegeven door La Nación’s Carlos Pagni, gelezen als een wanhopig pleidooi, waarbij Nicolini de Russen smeekte om hun verplichtingen te respecteren en de doses te leveren. Ze besprenkelde het met tandeloze “bedreigingen”, zoals de mogelijkheid om het contract te annuleren of de overeenkomsten die zouden worden ondertekend met Amerikaanse farmaceutische bedrijven. Nicolini vroeg de RDIF om de leveringsschema’s na zeven maanden vertraging, om protocollen om pediatrische studies uit te voeren om kinderen te vaccineren, en om “vaccincocktailresultaten met Astra”, om de mogelijkheid te bestuderen om doses te combineren met Spoetnik V. De adviseur wijst op de risico’s van de opzegging van het contract, van openbare vervolging voor haar en andere ambtenaren, en verwerpt een verzoek om het Argentijnse farmaceutische bedrijf Laboratorios Richmond rechtstreeks te factureren in plaats van Human Vaccine/RDIF, met wie de oorspronkelijke deal was ondertekend. De oppositie probeerde te profiteren van de uitzending van de brief om het amateurisme van de regering aan te pakken, terwijl ze beweerde dat Nicolini Vladimir Poetin probeerde te bedreigen.

De brief legde de wanhoop van de situatie met Spoetnik V bloot, vooral in juli. Zoals Pagni zelf opmerkte, strekken de tekorten van de tweede component zich uit tot buiten de aanbevolen intervallen, waardoor de werkzaamheid van de prikken in gevaar komt. Argentinië is echter verre van het enige land met leveringsproblemen met het vaccin dat door Gamalyea is ontwikkeld. Een recent stuk in Fortuin tijdschrift documenteerde hoe Guatemala, de Filippijnen en Mexico allemaal ernstige vertragingen hebben opgelopen, wat wordt toegeschreven aan de moeilijkheid om twee verschillende componenten te ontwikkelen, samen met een sterke stijging van de vraag naar vaccins, vooral van de Russen zelf. En natuurlijk is de duistere zaak met betrekking tot tussenpersonen die Spoetnik V doorverkopen net begonnen, zoals The Moscow Times heeft gemeld. Landen met een gemiddeld tot laag inkomen, waaronder Kenia, Ghana, Guyana, Libanon en Pakistan, hebben allemaal Spoetnik V tegen enorme winsten aangeboden of verkocht door tussenpersonen die banden hebben met de koninklijke familie van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat ba-bloed heeft Argentinië al bereikt als Perfil’s onderzoeken aangetoond.

Voor een deel heeft het probleem te maken met dollars, of een gebrek daaraan. Terwijl verschillende machtige landen op het noordelijk halfrond zichzelf zo overladen met vaccins dat ze ze nu ‘gratis’ weggeven – dat wil zeggen in ruil voor politieke trouw – hebben landen als Argentinië extreem beperkte vuurkracht. Dat is geen excuus voor Nicolini en de regering-Fernández-Fernández om de voorkeur te geven aan Sputnik V en AstraZeneca boven andere vaccins zoals Pfizer.

PFE
en Moderna, maar het plaatst de relatieve schaarste aan prikken in de juiste context, wat op zijn beurt de economische cyclus onder druk zet. De afgelopen weken zijn de zogenaamde “pax cambiaria”, of wisselkoersstabiliteit, die een zeer trage daling van de inflatie en een schuchter herstel van de economische bedrijvigheid mogelijk maakte, werd verstoord door turbulentie. De oude angstmeter van Argentinië – de waarde van de “gratis” dollar, in dit geval de blue chip op de zwarte markt – begint te stijgen. Zoals gewoonlijk zijn er verschillende factoren aan het werk, waaronder de seizoensgebonden afname van exportliquidaties, evenals de nabijheid van tumultueuze en onzekere verkiezingen waarmee de regering zal worden geconfronteerd door te proberen “geld in de zakken van de mensen te stoppen”. De interne machtsstrijd tussen Guzmán en zijn broekriem en het populistische standpunt van de gouverneur van de provincie Buenos Aires, Axel Kicillof, is definitief bezegeld. De academicus van Columbia University weet dat hij de regerende Frente de Todos-coalitie moet helpen om zo dicht mogelijk bij het winnen van de verkiezingen te komen, wat inhoudt dat de collectieve loononderhandelingen en fiscale stimuleringsmaatregelen moeten worden heropend, samen met strengere valutacontroles, waaronder een scherpe vermindering van de invoer. Het idee is om de vuurkracht van de Centrale Bank in reserve te houden, zodat president Miguel Ángel Pesce zoveel mogelijk bewegingsruimte heeft.

Dus wat gebeurt er op 15 november, de dag na de verkiezingen? De uitkomst is erg belangrijk, aangezien een overwinningssensatie van de tegengestelde Juntos por el Cambio-coalitie – die aannemelijker begint te worden – het vertrouwen van investeerders zou kunnen vergroten. Toch betekent de kunstmatig langzamere devaluatie van de officiële wisselkoers van de peso-dollar een harde devaluatie in de boeken.

Wat ons uiteindelijk terugbrengt bij Mr. Boudou, een van de meest corrupte personages binnen het Kirchnerisme. Hij werd voorwaardelijk vrijgelaten nadat hij tweederde van zijn veroordeling had uitgezeten voor het illegaal verwerven van een bedrijf dat wettig betaalmiddel drukt – nogal ironisch – en nu zijn mond vult met praten over politieke gevangenen en rechtspraak. Zelfs zijn voormalige running mate, niemand minder dan Cristina Fernández de Kirchner, kan hem vandaag verdedigen. Zijn situatie, en het besluit van de rechterlijke macht om te “vergeten” andere beschuldigingen tegen hem te onderzoeken, bestendigen een gevoel van vrijspraak voor iedereen die aan de macht is. Deze vicieuze cirkel beïnvloedt elk ander element.

Deze deel werd oorspronkelijk gepubliceerd in de Tijden van Buenos Aires, de enige Engelstalige krant van Argentinië.

Source link

Zakelijk