VAE op koers om productie op te schalen met nadruk op 4IR

VAE op koers om productie op te schalen met nadruk op 4IR

De meeste bezoekers van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zullen merken dat het land zijn petrodollarreserves graag kanaliseert om zijn infrastructuur, industrie en vastgoedmarkten te stimuleren. Een bezoek aan het land geeft je een duidelijk gevoel dat er altijd een verlangen is om metaforisch en fysiek groot te worden bij elk project.

Het heeft al een reeks primeurs geregistreerd – van ’s werelds hoogste gebouwen tot lange en routinematig gebruikte systemen voor openbaar vervoer zonder bestuurder. En in een post-COVID-wereld lijkt de VAE vastbesloten door te gaan met haar eigen versie van de Vierde Industriële Revolutie of ‘4IR’ door opkomende technologieën te incuberen en aan te moedigen in een tempo en schaal die maar weinigen kunnen of willen evenaren.

Tijdens de Global Manufacturing and Industrialization Summit (GMIS) 2021, gehouden in de schaduw van de Dubai Expo van 22-27 november, ging een groot deel van het Emirati-debat over strategisch investeren in kunstmatige intelligentie (AI), robotica, big data, machine learning en alternatieve energiebronnen om de productiereferenties van de VAE te versterken en hoe gericht deze moeten zijn.

Als gevolg daarvan heeft het Ministerie van Industrie en Geavanceerde Technologie van de VAE zijn taak op het gebied van ‘geavanceerde technologie’ gestaag aan belang zien toenemen. De minister zelf, sultan Ahmed Al Jaber, die toevallig ook de algemeen directeur en groeps-CEO van de Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) is, en de speciale gezant van het land voor klimaatverandering, lijkt de leiding te hebben.

Al Jaber zegt dat het versterken van de veerkracht van de toeleveringsketen na COVID afhangt van het beheer van de veerkracht van de productie en het investeren in 4IR. “De twee zijn met elkaar verbonden, en hier in de VAE doen we beide, waarbij prioriteit wordt gegeven aan sectoren die de hoogste toegevoegde waarde zullen leveren, terwijl we snel nieuwe technologieën adopteren en toepassen in ons productie- en industriële landschap.

“Dit is in feite het mandaat van mijn ministerie, dat tot doel heeft onze economie te diversifiëren, duurzame groei te realiseren en ons industriële concurrentievermogen te verzekeren. Uiteindelijk is ons doel om de bijdrage van de industriële sector aan het BBP van de VAE in minder dan tien jaar meer dan te verdubbelen. ”

De doelsectoren van de overheid van de VAE voor het ontsluiten van meer waarde zijn onder meer energie, chemicaliën, kunststoffen, metalen, zware productie, gezondheidszorg en elektrische apparatuur, en een hernieuwde focus op agritech, biotech, geavanceerde productie en ruimtevaart. Het is dan ook geen verrassing dat de soevereine investeringsmaatschappij van het land – Mubadala – een enthousiaste steunpilaar is van geavanceerde productie en AI, aldus CEO Khaldoon Al Mubarak.

“Geavanceerde technologie zal een cruciale rol spelen in het post-COVID-herstel. Machine learning is bijvoorbeeld verplaatst naar de farmaceutische industrie en redt talloze levens. Naarmate de vraag terugkeert, zal de 4IR ons helpen het hoofd te bieden aan de druk van de toeleveringsketen. We investeren zwaar in de AI- en machine learning-ruimte. Uiteindelijk is ons doel om de 4IR te draaien en uit te breiden.”

Mubarak maakte ook van de gelegenheid gebruik om partners uit te nodigen om zich bij de VAE aan te sluiten bij haar industriële groeistrategie. Het is een uitnodiging waar ze gehoor aan lijken te hebben gegeven. Grote handelspartners van de VS tot het VK, van Australië tot Italië, stuurden GMIS-handelsdelegaties naar een land dat door de Wereldbank werd beoordeeld als de “gemakkelijkste plaats om zaken te doen”, aldus Al Mubarak.

Een belangrijke stap vooruit is de ‘Make it in the Emirates’-campagne van de VAE om de binnenlandse productie aan te moedigen, met name geavanceerde productie, die een zekere mate van succes heeft. Een voorbeeld hiervan wordt aangeboden door Strata, een door Mubadala gesteunde fabrikant van aero-composietstructuren.

Strata, opgericht in 2009, heeft partnerschappen opgezet met ’s werelds toonaangevende vliegtuigfabrikanten zoals Airbus, Boeing en Leonardo-Finmeccanica Aerostructures Division, evenals een Tier one-leveranciersstatus met Pilatus, SAAB en SABCA, in een korte tijdspanne van iets meer dan een decennium.

Ismail Abdulla, CEO van Strata, zegt dat zijn bedrijf belichaamt hoe geavanceerde productie in de VAE vordert in lijn met de economische opleving. “Onze hele site is van de grond af opgebouwd in Al Ain, een gebied in de woestijn van de Emiraten. We zijn in 2010 begonnen met de productie op de site en hebben onlangs een overeenkomst getekend met Solvay voor de eerste luchtvaart-joint venture van de VAE om Boeing 777X te leveren.

“De joint venture maakt ons de vierde leverancier van gespecialiseerde voorgeïmpregneerde koolstofvezels in de hele wereld. Bijna 90% van ons personeelsbestand is vrouw en biedt een krachtige indicatie van ons streven naar genderdiversiteit. We verwachten dat onze natuurlijke ontwikkeling als bedrijf doorgaan in tempo terwijl de nadruk van de VAE op geavanceerde productie verder aan kracht wint.”

Dat momentum heeft energie nodig. En ondanks het feit dat ze een van de grootste oliereserves ter wereld hebben, heeft de VAE besloten om haar voetafdruk op het gebied van hernieuwbare energie met verschillende veelvouden uit te breiden en dit momentum te versterken door geleidelijk groen te worden. Het is misschien nog maar een droom – geen woordspeling bedoeld – maar Dubai’s Green Energy Strategy 2050 biedt een glimp van die ambitie.

De strategie heeft ervoor gezorgd dat 7% van de energiebehoefte van Dubai in 2021 werd gedekt via het Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park. In 2030 zal het percentage naar verwachting stijgen tot 25% en in 2050 tot 75%, aldus een woordvoerder van GMIS. Het hele paradigma en wat tegenwoordig zichtbaar is in bakstenen en mortel, wordt ondersteund door de technologische drive van de VAE, waaraan de wereld mag meedoen.

Lord Udny-Lister, UK Co-Chair, UAE-UK Business Council is van mening dat de wereld het opkomende landschap van de VAE moet zien als een landschap van samenwerking en niet van concurrentie. “De Britten doen dat zeker. Er is bijvoorbeeld een vrij aanzienlijke som geld van £ 1 miljard ($ 1,34 miljard) die via Mubadala wordt gekanaliseerd, waarbij £ 800 miljoen wordt geïnvesteerd naast £ 200 miljoen aan Britse schatkistgeld Veel ervan is gericht op life sciences. Onze standpunten zijn op één lijn en ik geloof dat kennisoverdracht een gedeeld voordeel is.”

Een post-Brexit VK beschouwt de VAE ook als een geweldige toegangspoort tot de Indo-Pacifische markt, voegt Lord Udny-Lister toe. “De operationele voordelen zijn duidelijk. Er wordt veel Engels gesproken. Bedrijven volgen vaak de Engelse common law en er is een net zo levendige fintech-scene in de VAE als in het VK.”

Gunstige regelgevingskaders voor het opzetten van bedrijven en concurrerende starterscentra zijn hiervan een teken. James Spence, mede-oprichter van het Libra Project, een op blockchain gebaseerd bedrijf dat impact heeft op hernieuwbare energie, zegt: “We zetten de nieuwste technologie in om geld rechtstreeks naar projecten voor hernieuwbare energie te kanaliseren. Ik kon geen betere plek bedenken om zaken te doen in dan de VAE. Mijn hele bedrijf voor hernieuwbare energie is gebaseerd op blockchain en er is elk teken dat de VAE een leider gaat worden in blockchain-technologie.”

Bovendien zegt Spence dat een deel van het proces om een ​​gezond start-upklimaat te bevorderen, is om streng te worden gecontroleerd voor toegang tot incubators zoals de VAE. “Het gaat erom zowel ondersteunend als competitief te zijn met een langetermijnperspectief. Zelfs de korte termijn ziet er veelbelovend uit.”

Hoewel er nog een lange weg te gaan is, lijkt de kans dat de VAE tot de 4IR-leiders van de wereld behoort, buitengewoon goed, gezien wat er aan de hand is.

Source link

Zakelijk