De nederige maar heerlijke bagel is uitgevonden in Polen.

De nederige maar heerlijke bagel is uitgevonden in Polen.

We houden allemaal van bagels. Kaneelrozijn, volkoren, alles en maanzaad zijn slechts enkele van de populaire bagelsmaken die je vandaag de dag kunt vinden, maar wanneer zijn mensen begonnen met het bakken en eten van deze geweldige ontbijttraktatie?

Sommige folklore wil ons doen geloven dat bagels hun oorsprong vinden in 1683, toen de Poolse koning Jan III Sobieski de Ottomaanse Turken versloeg in de Slag bij Wenen. Het verhaal gaat dat de bagel in de vorm van een stijgbeugel werd gemaakt om de overwinning te herdenken. In 1610 werd echter in de Poolse stad Krakau een voorloper van de bagel uitgevonden toen joodse mensen een zogenaamd obwarzanek maakten, een mager brood van tarwemeel dat werd gebruikt bij de viering van de vastentijd.

De bagel zou zijn uitgevonden als concurrent van de obwarzanek en in de eerste helft van de 17e eeuw werd de bagel een vast onderdeel van het Poolse dieet. Het woord “bagel” is afgeleid van verschillende voorgangers, waaronder “bajgiel”, “beugal” en “bugel”, hoewel er geen definitief bewijs is voor de oorsprong van de naam. In het begin van de jaren 1600 schreef de Joodse schrijver Leo Rosen echter een boek met de titel “De vreugden van het Jiddisch” en daarin komt het woord “bajgiel” voor, dat velen beschouwen als het eerste gebruik van de term.

De populariteit van de bagel zou zich snel verspreiden en tegen de 18e eeuw bakten mensen in Duitsland, Oostenrijk, Engeland en Frankrijk verse bagels voor hun ochtendontbijt. Aangenomen wordt dat de bagels in de tweede helft van de 19e eeuw door geïmmigreerde Poolse joden naar de Verenigde Staten werden gebracht en een bloeiende markt vonden in New York City. Tegen het einde van de 20e eeuw begonnen Harry Lender en zijn zoon Murray Lender met de geautomatiseerde productie en distributie van bagels en de rest, zoals men zegt, is geschiedenis.

Voeding