Tesla-voorraad veegt $ 140 miljard af in de ergste eendaagse daling dit jaar nadat Elon Musk massale verkoop plaagde

Tesla-voorraad veegt $ 140 miljard af in de ergste eendaagse daling dit jaar nadat Elon Musk massale verkoop plaagde

bovenlijn

De aandelen van Tesla, een van de best presterende aandelen van het afgelopen jaar, bleven dinsdag enorme verliezen lijden nadat Chief Executive Elon Musk in het weekend zorgen had gewekt dat hij 10% van zijn belang in de fabrikant van elektrische auto’s zou verkopen, wat twijfels zaaide over de levensvatbaarheid op lange termijn van de snelle winsten van het aandeel.

Belangrijkste feiten

Na een daling van bijna 5% op maandag, kelderden de aandelen van Tesla dinsdag nog eens 12% tot $ 1.023,50, waardoor de marktkapitalisatie van het bedrijf met ongeveer $ 140 miljard daalde en de grootste eendaagse daling van het aandeel was sinds een daling van 21% op 8 september 2020.

De beruchte hedgefondsbelegger Michael Burry, die dinsdag zorgen voedde, beroemd voorspeld de huizenbubbel die de Grote Recessie veroorzaakte, naar voren gekomen van een Twitter-pauze om te zeggen dat Musk “MOET verkopen” om persoonlijke serviceleningen te helpen die hij heeft genomen met Tesla-aandelen als onderpand.

Hoewel Musk de rijkste persoon ter wereld blijft, zakte zijn fortuin dinsdag met ongeveer $ 33,7 miljard, terug naar $ 271 miljard en een tweedaags verlies van bijna $ 50 miljard.

Musk op zaterdag veroorzaakte de tweedaagse voorraaddaling genaamd op Twitter-gebruikers om te helpen beslissen of hij 10% van zijn aandeel van ongeveer 23% in Tesla moet verkopen als reactie op een kortstondig voorstel in het Congres dat de niet-gerealiseerde aandelenwinsten van miljardairs zou hebben belast om belastingontwijking onder de ultrarijken te beteugelen.

Ondanks de uitverkoop verhoogden analisten van zowel Wedbush als Jefferies hun Tesla-prijsdoelen op maandag tot respectievelijk $ 1.800 en $ 1.400, waarbij Wedbush’s Dan Ives zei dat het aandeel het komende jaar maar liefst 65% zou kunnen stijgen dankzij een beter dan verwachte winst marges onthuld in het derde kwartaal.

Maar andere analisten zijn er niet zo zeker van: Tesla-aandelen hebben een gemiddeld koersdoel van $ 810 op basis van 35 bedrijven die dergelijke richtlijnen geven, volgens Bloomberg, wat neerkomt op ongeveer 25% nadeel ten opzichte van de slotkoers van dinsdag.

Groot aantal

$ 1 biljoen. Dat is Tesla’s marktwaarde na de tweedaagse duik. De aandelen zijn bijna 17% gedaald ten opzichte van een recordhoogte op donderdag, maar zijn het afgelopen jaar nog steeds met 150% gestegen, vergeleken met 32% voor de S&P 500.

Sleutelachtergrond

Musk’s weekend-tweets wekten de bezorgdheid van beleggers dat Tesla’s aandelen moeite zouden kunnen hebben om zijn recente winst vast te houden te midden van een massale liquidatie nadat de peiling was gesloten, waarbij bijna 58% van de meer dan 3,5 miljoen respondenten voor het voorstel stemden. Musk, die in een aparte tweet beloofde “zich te houden aan de resultaten van” [the] poll,” bezit ongeveer 23% van de totale aandelen van Tesla. Maandag zei Ives dat beleggers zich niet “al te bezorgd moeten maken over” de mogelijke transactie, omdat al werd verwacht dat Musk ongeveer 6% van zijn belang zou verkopen om een ​​grote belastingaanslag te helpen betalen die verschuldigd is uit aandelenopties die in augustus aflopen. In een notitie schreef Oanda-analist Ed Moya ook Musk’s beweegredenen voor de op handen zijnde belastingwet.

Cruciaal citaat

“We hebben liever dat Musk de pleister eraf haalt en dit deel van de voorraad verkoopt, in plaats van dat het het komende jaar blijft hangen en in een berenthese terechtkomt”, zei Ives maandag.

Raaklijn

Sinds Tesla in 2010 naar de beurs ging op de Nasdaq-beurs, heeft Musk slechts twee keer aandelen verkocht. In juli 2010 verkocht Musk iets meer dan 1,4 miljoen aandelen voor $ 24 miljoen, en in 2016 verkocht hij nog eens 2,7 miljoen aandelen voor ongeveer $ 593 miljoen.

Verder lezen

Het fortuin van Elon Musk keldert dinsdag met bijna $ 29 miljard terwijl Tesla-aandelen verschuiven (Forbes)

Dit is hoeveel Elon Musk aan belastingen zou betalen als hij 10% van zijn Tesla-aandelen zou verkopen (Forbes)

Twitter-volgers van Elon Musk stemmen op hem om 10% van de Tesla-aandelen te verkopen (Forbes)

Elon Musk zegt dat hij 10% van zijn Tesla-voorraad zal verkopen als Twitter-gebruikers op hem stemmen (Forbes)Source link

Zakelijk