Staat de S&P 500 op het punt zich begin 2020 te herhalen?

Staat de S&P 500 op het punt zich begin 2020 te herhalen?

De laatste 6 maanden van 2021 lijken griezelig veel op de 6 maanden voorafgaand aan de pandemie-crash. Waar moet je nu naar zoeken.

Als u al 40 jaar aandelen in kaart heeft gebracht, valt het u op wanneer een patroon dat u vandaag ziet, u doet denken aan een patroon dat u in het verleden zag. De geschiedenis herhaalt zich immers niet, maar rijmt wel. Soms zingt die marktpoëzie als een favoriet liedje, waarbij je de woorden uit je hoofd kent. Andere keren beweegt het je naar het puntje van je stoel, om te zien of er meer aan de hand is. Ten minste één huidig ​​patroon, dat van de S&P 500 Index, begint meer te klinken als: Spook van de opera dan Wij zijn de kampioenen. Dat verdient een nadere beschouwing.

Hier is de S&P 500 sinds eind maart, een periode van ongeveer 5 1/2 maand, tot en met de sluiting van de markt op donderdag 9 september. Een mooie, nauwelijks onderbroken winst van 15%. Goede Tijden.

Nu, hier is een periode van ongeveer dezelfde lengte, van oktober 2019 tot 19 februari 2020. Nog een mooie, nauwelijks onderbroken 15% winst. Wederom gelukkige tijden.

Felicitaties aan elke belegger die volledig belegd was in Mega Cap-aandelen en andere beleggingen die in deze periode in waarde zijn gestegen. Het probleem, als dat er al is, is vrij eenvoudig: de ‘headline’-indexen van de markt, zoals de S&P 500, maskeren een geleidelijke verslechtering van de technische toestand van een steeds groter deel van de aandelenmarkt.

Is dit een teken dat er een nieuwe crash op handen is? Nou, als iemand je dat met enige mate van vertrouwen vertelt… ren de andere kant op! Het enige wat we kunnen doen is bewijs verzamelen, kijken wat het gewicht van het bewijs is en dat vertalen naar het “verhaal” dat de markt ons op elk moment in de tijd vertelt. Dit is waar dit verhaal over lijkt te gaan:

  • De aandelenmarkt rolt langzaam over, stukje bij beetje
  • Veel delen van de markt piekten in mei
  • De “headline”-indexen zoals S&P 500 en Nasdaq maskeren dit en bereiken consequent “nieuwe hoogtepunten”.

Die vernauwing van “wat werkt” is een waarschuwingssignaal. Betekent het “kijk uit hieronder?” Voor het tijdperk van massale interventie van de Fed, misschien. Maar je weet nooit wanneer een poging van centrale banken om “het blik op de weg te schoppen” het onvermijdelijke kan vertragen. Op langere termijn zijn de zaken van de daling van 2020 niet opgelost, ondanks een rally van 100% vanaf het dieptepunt van 23 maart 2020.

Het betekent wel 4 dingen:

  1. Weet wat je bezit en waarom je het bezit
  2. Als je niet weet hoe je verdediging in je portfolio moet spelen naast en synchroon met je aanval, kun je maar beter snel leren, of iemand vinden die dat wel doet
  3. Wees niet zelfgenoegzaam
  4. Negeer iedereen die op dit kritieke moment in de marktcyclus dingen tegen je zegt als “hou vol”, “correcties zijn gezond” en dergelijke. Misschien zeggen ze dat gewoon omdat ze zich zorgen maken over hoe ze betaald worden.

Beleggen is een proces van lange adem. Maar degenen die met pensioen gaan of het naderen, kunnen het zich niet veroorloven om alleen maar reactief te zijn. De marktomgeving is niet het probleem. Wat is? Het hebben van een all-weather benadering van elk marktklimaat dat zich voordoet. Als je me nu wilt excuseren, ik moet mijn regenjas pakken.

Source link

Zakelijk