SPACS floreerde in de Verenigde Staten, kunnen ze groot worden in Azië?

SPACS floreerde in de Verenigde Staten, kunnen ze groot worden in Azië?

Een Special Purpose Acquisition Company (SPAC) bestaat in feite al vele jaren, maar pas vrij recent, vooral in 2020, werd de nieuwste rage op Wall Street. Hoewel de ongekende groei van SPAC’s zich voornamelijk in de VS heeft afgespeeld, is een groeiend aantal Azië gebaseerde sponsors steunen SPAC’s die bredere implicaties hebben voor de Amerikaanse economie en dit groeiende nieuwe ecosysteem.

Er is meer dan $ 115,6 miljard opgevoed via meer dan 400 SPAC-bedrijven in 2021, voornamelijk op Wall Street, waar SPAC’s tweederde van alle (IPO’s) uitmaken, hoewel de activiteit is vertraagd omdat de zorgen over regelgeving en waardering zijn toegenomen. Daarentegen is in 2021 in totaal $ 1,18 miljard opgehaald via zes SPAC’s door emittenten uit opkomende markten, waaronder twee per stuk uit Israël en China. Dit is slechts een fractie van de $ 96,3 miljard die is opgehaald via traditionele IPO’s uit opkomende markten, op basis van Refinitiv-gegevens.

Waarom investeren in een SPAC?

Dus waarom zijn SPAC’s zo populair? Kortom, dit komt neer op tijd en kosten. Particuliere bedrijven en/of start-ups die kapitaal willen aantrekken, kunnen dit in een gestroomlijnd proces, hebben SPAC’s doorgaans twee jaar vanaf hun IPO-datum om een ​​fusie te voltooien. Dus waarom zou u maanden of jaren investeringsbanken en potentiële investeerders nastreven bij het nastreven van een IPO, wanneer u een SPAC kunt aangaan en een beursgenoteerd bedrijf kunt worden als onderdeel van de deal?

Vanwege de lagere kosten om via SPAC’s naar de beurs te gaan, zijn veel nieuwere bedrijven in staat sneller te handelen op de Nasdaq Stock Exchange of New York Stock Exchange en onmiddellijk kapitaalmarkten aan te boren voor toekomstige groei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal beursgenoteerde bedrijven in de VS in 2020 voor het eerst in 20 jaar is gestegen, met de hulp van een enorm aantal SPAC’s.

Het tweede belangrijkste voordeel van jonge bedrijven om via SPAC’s naar de beurs te gaan, is de uitzonderlijke kennisoverdracht en het mentorschap dat ze hebben opgedaan. SPAC’s zijn doorgaans ondoorzichtig voor het publiek, maar ze vormen een essentieel onderdeel van de strategie van een bedrijf om een ​​snelgroeiend bedrijf over te nemen.

Harde lessen en best practices

Zoals alle IPO’s zijn bedrijven die via een SPAC naar de beurs gaan nog steeds erg in een gok op de toekomst. Zoals de markt echter heeft geleerd, kunnen sommige bedrijven falen en moeten beleggers mogelijk terug naar de tekentafel voordat ze een nieuwe investeringsbeslissing nemen. Deze prijsactie vertelt ons ook dat beleggers hun due diligence moeten doen en niet overhaast een SPAC-deal moeten aangaan. Daarnaast is regulering en toezicht rond SPAC’s nodig naarmate deze industrie zich ontwikkelt om transparantie te waarborgen. Een ander belangrijk onderdeel is om ervoor te zorgen dat de sponsor persoonlijk kapitaal aan de deal verbindt om “skin in the game” te hebben. Deze acties helpen het risico te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de prognoses van het bedrijf nauwkeurig zijn en investeerders een groter gevoel van vertrouwen geven. Ten slotte zou prijsontdekking gedetailleerder en transparanter moeten zijn. Dit geeft beleggers een beter inzicht in hoe de deal is gestructureerd en welke factoren hebben bijgedragen aan de prijsstelling.

In termen van een mondiaal landschap biedt de SPAC-boom een ​​pad voor buitenlandse bedrijven om te noteren en zo bij te dragen aan de Amerikaanse markt en economie. De SPAC-boom versterkt de leidende positie van New York als ’s werelds meest vooraanstaande financiële centrum. De honderden succesvolle SPAC-noteringen zijn jaloers op de beurzen in Londen, Hong Kong of Singapore. Veel buitenlandse uitwisselingen houden bijeenkomsten om meer te weten te komen over SPAC’s in de VS en proberen het succes ervan te evenaren. Edoc Acquisition Corp [NASDAQ: ADOCU] volgens CEO Kevin Chen en CFO Christine Zhao wil het gebruik maken van zijn eigen artsennetwerken terwijl het jaagt op een doelwit in de Amerikaanse of Chinese gezondheidszorgsector. “De snelle ontwikkeling van SPACS in de VS is een geweldig model voor andere landen, met name in Azië, om van te leren”, zegt Kevin Chen. Tegelijkertijd zal elke bloeiende sector ook onsmakelijke karakters aantrekken, en SPAC’s zijn geen uitzondering. Bovendien, gezien historische gevallen zoals de Lucky Coffee schandaal of zelfs het meest recente optreden van de Chinese regering tegen Didi Chuxing beursgenoteerd in de VS, is het absoluut noodzakelijk dat beleggers waakzaam zijn over het doen van hun due diligence en de huidige geopolitieke omgeving tussen de VS en China begrijpen. Ander bedenkingen over SPAC’s hebben gewezen op de complexiteit van de manier waarop ze zijn gestructureerd, evenals de compensatieregelingen; dat in combinatie met de angst voor een SPAC-bubbel. Andere analisten zijn van mening dat er een fundamenteel belangenconflict is, omdat zowel de sponsor als het doelbedrijf niet zo snel met informatie zullen komen. Bovendien hebben sommige SPAC’s doelbedrijven tegen buitensporige waarderingen overgenomen, terwijl andere SPAC’s mogelijk onevenredig genereuze beloningen hebben aangeboden aan sponsors. Het is ook belangrijk op te merken dat na de grote SPAC-golf van 2020 het SPAC-ecosysteem sindsdien aanzienlijk is vertraagd en op een gegeven moment zelfs tot stilstand is gekomen. Nadat de SEC begin april 2021 aankondigde dat het nieuwe richtlijnen voor SPAC-IPO’s in overweging nam, daalde het aantal nieuwe SPAC-uitgiften met ongeveer 90%. Dat gezegd hebbende, de honderden SPAC’s die in 2020 en begin 2021 op de markt kwamen, zijn nog steeds op de markt en zoeken naar doelen. Typische uitdagingen met betrekking tot lock-ups, te optimistische groeiprognoses door het management, kunnen ook worden gezegd over veel SPAC-bedrijven. Maar zoals het Chinese spreekwoord zegt: een smet verdoezelt de glans van de jade niet.

Het SPAC-ecosysteem in Azië

Volgens statistieken van Dealogic hebben acht door Aziatische bedrijven gesponsorde SPAC’s dit jaar op 18 februari in totaal $ 2,3 miljard opgehaald. Het bedrag is klein vergeleken met wat Amerikaanse bedrijven hebben opgehaald. Maar het heeft het totaal dat SPAC’s in de regio voor het hele jaar 2020 hebben opgehaald, al overtroffen. Volgens bankiers worden meer uitgiften verwacht, met name van private equity-bedrijven. Primavera Capital Acquisition Corp., gefinancierd door een private equity-fonds onder leiding van Fred Hu, een voormalig voorzitter van Goldman Sachs Group Inc.’s Greater China-eenheid, werd onlangs genoteerd aan de New York Stock Exchange voor $ 360 miljoen.

Ze zijn allemaal naar de VS gestroomd – waar investeerders geld in blanco-chequebedrijven steken – omdat grotere beurzen in Azië dergelijke bedrijven niet hebben toegelaten tot de lijst. De explosieve groei van SPAC’s is voornamelijk gecentreerd rond de VS. Financiële centra zoals Singapore en Hong Kong onderzoeken ook manieren om SPAC’s te noteren, maar er zijn geen concrete aanwijzingen wanneer bedrijven met blanco cheques op hun beurzen mogen noteren.

Een punt van zorg onder beleggers is of er dezelfde controle en due diligence zullen worden uitgevoerd op doelbedrijven als bij traditionele IPO’s. Het hebben van goede regels en voorschriften kan die bezorgdheid gedeeltelijk verminderen. Bovendien blijven onzekerheden in de regelgeving een van de grootste zorgen bij de invoering van SPAC’s in Azië, maar naarmate de SPAC-omgeving in de VS zich ontwikkelt en rijpt, zal dit een goed routekaart en best practices voor Azië. Dit kan het gemakkelijker maken voor waardevolle, betrouwbare Aziatische bedrijven om in de VS te noteren en op een al lang bestaande, toevallige manier aan de markt toe te voegen voor alle betrokken belanghebbenden.

Over de Auteurs:

Earl Carro heeft meer dan twintig jaar ervaring in de particuliere sector en non-profitorganisaties. Hij is een adjunct-hoogleraar aan de NYU en hij is momenteel bestuurslid van The Global Institute of Financial Professionals en is voorzitter van het investeringscomité van de Association of Diplomatic Studies & Training en lid van het Nationaal Comité voor de betrekkingen tussen de VS en China.

Speciale dank aan Kevin Chen, Chief Economist bij Horizon Capital, Owakhela Kankwende, MS Candidate in Business Analytics aan Fordham University, Gabelli School of Business en Jeeho Bae Senior Research Analyst bij Pivotal Advisors die hebben geholpen met onderzoek en hebben bijgedragen aan dit artikel.

Source link

Zakelijk