S&P 500, Nasdaq stijgt naar nieuwe recordhoogtes nadat Powell de toezegging van de Fed tot een maandelijkse stimulans van $ 120 miljard heeft herhaald

S&P 500, Nasdaq stijgt naar nieuwe recordhoogtes nadat Powell de toezegging van de Fed tot een maandelijkse stimulans van $ 120 miljard heeft herhaald

bovenlijn

De belangrijkste beursindexen sloten vrijdag op recordhoogtes nadat Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, herhaalde dat de centrale bank zich inzet voor haar ongekende economische stimuleringsmaatregelen, en hoewel hij zijn sterkste indicatie tot nu toe gaf dat de Fed tegen het einde van dit jaar zou kunnen beginnen met het verminderen van de stimulus, Powell stopte met het geven van een specifieke tijdlijn voor het afbouwen.

Belangrijkste feiten

De S&P 500 klom 0,9% naar een recordhoogte van 4.509 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 1,2% steeg naar een nieuw record van 15.129 punten.

De aandelen begonnen te stijgen onmiddellijk nadat Powell, die vrijdagochtend sprak op het jaarlijkse economische symposium van de Fed in Jackson Hole, Wyo., zei dat de onzekerheid rond de pandemie, en met name de delta-variant van Covid-19, te hoog bleef om de monetaire stimuleringsmaatregelen, waaronder $ 120, te verminderen. miljard aan maandelijkse activa-aankopen en historisch lage rentetarieven.

De voorzitter van de Fed herhaalde het voornemen van de centrale bank om haar maandelijkse activa-aankopen voort te zetten totdat “substantiële” vooruitgang is geboekt in de richting van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit, en zei dat ondanks dat de inflatie de doelstelling van de Fed overschrijdt, het herstel van de arbeidsmarkt “turbulentie” blijft.

In zijn meest uitgesproken opmerkingen over inflatie tot nu toe erkende Powell dat de snelle heropening van de economie heeft geleid tot een ‘scherpe stijging’ van de consumentenprijzen, maar dat de achterblijvende loongroei suggereert dat de inflatie niet buitensporig zal zijn.

Ondanks Powells aandringen dat het monetaire beleid voorlopig intact moet blijven, hebben andere Fed-functionarissen gewaarschuwd dat de maatregelen waarschijnlijk een op hol geslagen inflatie zullen veroorzaken, waarbij St. Louis Fed-president Jim Bullard zei dat de centrale bank vrijdag onmiddellijk moet beginnen met afbouwen om de recente prijsgroei te matigen. , die deze zomer een hoogtepunt van bijna 13 jaar bereikte.

Ondertussen zei de president van de Dallas Fed, Robert Kaplan, donderdag dat hij bezorgd is dat de stimulans van de centrale bank heeft bijgedragen aan de inflatie en het nemen van buitensporige risico’s die hebben geleid tot “verstoringen op de financiële markten”, voordat hij zei dat de Fed in oktober zou moeten beginnen met het verminderen van de aankoop van activa “of kort daarna.”

Sleutelachtergrond

De aandelenmarkt begon te herstellen van de door een pandemie veroorzaakte crash vorig jaar op de dag dat Powell toegezegd om het “volledige scala aan instrumenten van de centrale bank om de Amerikaanse economie te ondersteunen” te gebruiken totdat “substantiële verdere vooruitgang” is geboekt in de richting van een volledig economisch herstel. Hoewel experts steeds vaker waarschuwden dat de forse stimuleringsmaatregelen zouden kunnen leiden tot een op hol geslagen inflatie, hebben aandelen niet goed gereageerd op de vooruitzichten van verminderde stimulering. Vorige week boekten aandelen hun slechtste week in twee maanden nadat de Fed had gesignaleerd dat ze de steun dit jaar zou kunnen versoepelen.

hoofdcriticus

“Ik maak me zorgen over de impact die het ultrasoepele Fed-beleid heeft op de economie”, zei Kaplan donderdag, eraan toevoegend dat de stijgende gas- en huizenprijzen “onevenredig” de lagere inkomensgroepen treffen. “Bij de Fed moeten we dat heel serieus nemen – evenals de domino-effecten die hoge huizenprijzen hebben op de huren. . . Ik denk dat we een stuk gezonder zullen zijn als we snel van de aankopen kunnen afbouwen.”

Waar op te letten?

Wanneer – en met hoeveel – de Fed haar maandelijkse activa-aankopen versoepelt. In een maandagochtendbriefje aan klanten zeiden analisten van Goldman Sachs dat ze denken dat de Fed in november formeel een verlaging van ongeveer $15 miljard zal aankondigen. Marktanalist Tom Essaye, oprichter en voorzitter van het Sevens-rapport, zegt dat een dergelijk bedrag kan leiden tot een ‘knie-schok’-daling van aandelen, maar maakt zich niet al te veel zorgen over de gevolgen op de lange termijn. Als de Fed echter elke maand begint af te bouwen met een snelheid van $ 30 miljard, zegt Essaye dat de aandelen sterk zullen dalen, aangevoerd door die in sectoren die het hardst door de pandemie zijn getroffen, waaronder energie, materialen en cyclische consumentengoederen.

Verder lezen

S&P 500 bereikt tweede record op rij omdat experts waarschuwen voor ‘buitensporig bullish’ aandelen – hoeveel hoger kunnen ze dit jaar gaan? (Forbes)

S&P 500, Nasdaq bereikt nieuwe recordhoogtes terwijl de vaccinrally doorgaat, maar dit is waar beleggers zich vervolgens op richten (Forbes)

Source link

Zakelijk