Snap en Intel stellen investeerders teleur en slepen de Nasdaq naar beneden

Snap en Intel stellen investeerders teleur en slepen de Nasdaq naar beneden

Belangrijkste leerpunten:

  • Problemen met de toeleveringsketen en hogere kosten zijn een constant thema ondanks positieve inkomsten
  • Enkele bekende gezichten die grote stappen zetten op de IPO-markten
  • Bedrijven met geldproblemen kunnen een grote belemmering zijn voor een land en een portefeuille

De S&P 500 (SPX) creëerde donderdag een nieuwe all-time high, maar ternauwernood. Ondanks een zevendaagse up streak, is de stap misschien niet zo overtuigend voor sommige beleggers, dus follow-up op vrijdag kan belangrijk zijn. Gelukkig wijzen de S&P 500-futures iets hoger voordat de markt opengaat. echter, de Nasdaq Composite (COMP:GIDS) trending lager met negatief nieuws over Snap (SNAP) en Intel

INTC
(INTC).

De eigenaar van het sociale-mediaplatform Snapchat, Snap, handelde donderdag 20% ​​lager in after-hours trading na beter dan verwachte inkomsten en inkomsten te melden, maar gaf een lager dan verwachte vooruitzichten. Het bedrijf verwacht in de toekomst een veel lagere omzet. Een reden voor het verkoopprobleem is een wijziging in de privacybeperking voor Apple

AAPL
(AAPL) producten.

Halfgeleiderfabrikant Intel versloeg de winstverwachtingen, ondanks een achterblijvende omzet. Natuurlijk is de vraag naar computerchips nog steeds erg hoog, maar volgens De Wall Street Journal, is er een vertraging van 22 weken tussen het bestellen van chips en het bezorgen ervan. Intel is van plan om $ 95 miljard te investeren in het vergroten van de chipproductiecapaciteit in zijn Europese fabrieken om het tekort aan halfgeleiders te helpen compenseren.

Chipotle Mexican Grill (CMG .)

CMG
) was in staat om de top- en bottomline-cijfers te verslaan, ondanks stijgende voedsel- en arbeidskosten. Amerikanen lijken moe te worden van hun eigen pandemische koken en krijgen onderweg meer voedsel. Het bedrijf zag een omzetstijging van 15,1%, wat veel hoger was dan de 13,4% die analisten hadden verwacht.

Apparatenmaker Whirlpool

WHR
(WHR) miste omzet maar versloeg de winst, waardoor het aandeel 2,84% lager werd in de handel na sluitingstijd. De omzet in het derde kwartaal steeg met ongeveer 4% dankzij de sterke vraag van de consument. De nettowinstmarges stegen ondanks de stijgende grondstofkosten. Het bedrijf verlaagde echter zijn omzetgroeiverwachting voor het boekjaar van 16% naar 13% jaar-op-jaar, maar verhoogde zijn winstverwachting.

Soortgelijke thema’s van hogere kosten en problemen met de toeleveringsketen gingen door tot vrijdagochtend toen bedrijven als Honeywell (HON), Roper (ROP), Schlumberger

SLB
(SLB) en VF (VFC) versloegen de winst, maar misten inkomsten omdat het management worstelt met inflatie en problemen met de toeleveringsketen. Financiële aandelen blijven het echter goed doen bij American Express

AXP
(AXP) kloppend op zowel de bovenste als onderste regelnummers.

Financials hebben geprofiteerd van stijgende rentes en de huidige actie op de obligatiemarkten suggereert dat ze hiervan kunnen blijven profiteren. De afgelopen dagen hebben de 2-jaars en 10-jaars rente op staatsobligaties nieuwe hoogtepunten in 52 weken gecreëerd. Obligatiebeleggers lijken een renteverhoging in 2022 in te prijzen, omdat de Fed de stijgende inflatie eerder vroeger dan later moet aanpakken.

IPO YOLO

Midden in het winstnieuws maakten een paar beursintroducties met enkele bekende gezichten donderdag grote indruk.

Voormalig president Donald Trump maakte zijn social media SPAC, Digital World Acquisition (DWACU) openbaar. Het bedrijf lanceert een rivaliserend social media-platform genaamd Truth Social. De beursgang klom meer dan 400% op de openingsdag en werd meerdere keren stopgezet met meer dan 500 miljoen verhandelde aandelen. Het bedrijf haalde 283 miljoen dollar op. Trump Media & Technology Group is van plan om te fuseren met de nieuwe IPO.

Bovendien ging Chicago-favoriet Portillo’s (PTLO) met meer dan 45% naar het publiek. Het bedrijf wil de komende 25 jaar groeien van 67 restaurants naar meer dan 600. Ter ere van de gelegenheid had ik een Chicago beefworstcombo met paprika’s.

Voordat u in een nieuw aandelenaanbod belegt, moet u ervoor zorgen dat u volledig op de hoogte bent van de risico’s die met dit soort beleggen gepaard gaan. Er zijn verschillende risicofactoren die doorgaans worden geassocieerd met beleggingen in nieuw uitgegeven effecten, waarvan elk een wezenlijk en ongunstig effect kan hebben op de prijs van de gewone aandelen van de uitgevende instelling.

Kredietbesmetting

Nadat eerder deze maand de financiële problemen van de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande centraal kwamen te staan, waren veel beleggers bang dat een Lehman Brothers-achtige besmetting zou kunnen leiden tot een nieuwe kredietcrisis. De besmetting breidt zich uit, maar lijkt niet zo ernstig als de kredietcrisis van 2007.

Op dinsdag is de Financiële tijden meldde dat de Chinese bouwaannemer Sinic Holdings in gebreke was gebleven met $ 246 miljoen aan obligaties die maandag vervielen. Eerder deze maand, De Wall Street Journal meldde dat de Chinese ontwikkelaar van luxeappartementen Fantasia Holdings in gebreke was gebleven voor $ 206 miljoen aan obligaties.

Sinic en Fantasia zijn meer bedrijven die zijn toegevoegd aan de groeiende lijst van Chinese vastgoedontwikkelaars die op de junk-obligatiemarkten terechtkomen. Andere ontwikkelaars zijn Kaisa Group, Central China Real Estate en Sunac China Holdings. Samen met het nieuws van Sinic hebben kredietbeoordelaars nog meer ontwikkelaars gedegradeerd.

Hoewel de kredietbesmetting zich door heel China lijkt te verspreiden, lijken beleggers zich geen zorgen te maken dat het de Amerikaanse economie schaadt. In feite, Reuters meldde dat fondsbedrijf BlackRock

BLK
(BLK) en investeringsbanken HSBC (HSBC) en UBS (UBS) behoren tot de grootste kopers van de rommelschuld. Niet alle fondsbedrijven zijn echter even optimistisch over deze obligaties. Fidelity, Pimco en Allianz meldden allemaal dat ze hun posities afbouwden.

Prijscontrole: Het verschil tussen wat bedrijven betalen voor hun materialen en de prijs die consumenten betalen voor eindproducten kan vaak variëren. Bedrijven beseffen dat het moeilijk kan zijn om prijsstijgingen door te berekenen zoals Unilever

UL
(UL) deed toen het de prijzen vorig kwartaal met 4% verhoogde. Unilever was in staat om dit te doen zonder de omzet te schaden en handhaafde daardoor haar winstmarges.

Als je echter de Producer Price Index (PPI) van vorige week vergelijkt met de Consumer Price Index (CPI), zoals Liz Ann Sonders doet in haar laatste marktcommentaar, moet je je afvragen hoe lang deze bedrijven de hogere kosten kunnen opvangen zonder hun marges te verliezen.

Bedrijven met veelgevraagde producten hebben vaak “prijscontrole”. Terwijl veel beleggers zich afvroegen hoe Apple (APPL) meer dan $ 1.000 voor een telefoon in rekening kon brengen, kon het bedrijf dit doen omdat het een toegewijd en loyaal klantenbestand heeft. Misschien was Unilever succesvol omdat het handelt in kleinere artikelen zoals schoonmaak-, hygiëne- en voedselproducten, en consumenten zijn nog geen centjes kwijt. Uiteindelijk zullen de kosten deze bedrijven waarschijnlijk inhalen en zullen de marges er waarschijnlijk onder lijden.

brede gracht: Veel beleggers proberen aandelen te vinden die een “wijde gracht” hebben rond hun kernactiviteiten of producten. Een brede gracht is een voordeel dat een bedrijf heeft ten opzichte van de concurrentie. Dit voordeel helpt de winstgevendheid te behouden.

Bedrijven met een brede gracht hebben gewoonlijk veel contant geld bij de hand, brengen meer inkomsten en winst binnen dan concurrenten, hebben een hoge naamsbekendheid en een superieur product dat loyaliteit afdwingt. Wide moat-bedrijven hebben het potentieel om hun winstmarges te behouden als de materiaalkosten stijgen.

Contant rendement op geïnvesteerd kapitaal: Een veelgebruikt hulpmiddel dat beleggers gebruiken bij het identificeren van bedrijven met een brede gracht, is de Cash Returns on Invested Capital (CROIC) -ratio. Een manier om CROIC te berekenen, is door de EBITDA te delen door de Total Equity Value. Over het algemeen geldt: hoe hoger de verhouding, hoe beter.

Ik ga je niet vervelen met de wiskunde, maar ik wil er wel op wijzen dat deze verhouding echt de productie van contant geld benadrukt. In feite weerspiegelt het een algemeen investeringsidioom dat “cash is king”. De ratio helpt te identificeren hoe effectief het management is in het genereren van contanten uit zijn bedrijf. Een brede gracht gevuld met contant geld kan een bedrijf helpen stijgende kosten op te vangen.

TD Ameritrade®-commentaar alleen voor educatieve doeleinden. Lid SIPC.

Source link

Zakelijk