Schaduwinflatie kan een groter probleem zijn dan u zich realiseert

Schaduwinflatie kan een groter probleem zijn dan u zich realiseert

We kennen allemaal inflatie, of het nu bij de supermarkt of bij de benzinepomp is. Wat u vorig jaar $ 10 kostte, kan u vandaag $ 12 of meer kosten, wat neerkomt op een verborgen “belasting” die uw koopkracht gestaag aantast, zoals roest op ijzer.

Maar wist u dat er een andere vorm van inflatie is die net zo bijtend is en toch bijna onmogelijk te meten is? Sommige economen noemen het ‘schaduwinflatie’ en het verwijst naar gevallen waarin u van jaar tot jaar dezelfde prijs betaalt voor een goed of dienst, maar de kwaliteit of kwantiteit is afgenomen.

Veel bedrijven, die geconfronteerd worden met hogere prijzen voor materialen, arbeid en transport, rekenen sommige of alle extra kosten door aan klanten. Anderen kiezen ervoor om hetzelfde in rekening te brengen als voorheen, maar bezuinigen op bepaalde dingen.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je op chips wordt gepusht in de tas die je net hebt gekocht? Of dat uw hotelkamer niet zo goed of zo vaak wordt schoongemaakt als u zich ooit herinnerde? Het kan gewoon een slechte klantenservice zijn. Of het kan schaduwinflatie zijn.

CPI: Feit of FUD?

Schaduwinflatie is nog een andere indicatie dat de traditionele consumentenprijsindex (CPI), zoals verstrekt door het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS), u niet het volledige verhaal vertelt. Vorig jaar stelde ik de CPI voor misschien nepnieuws. Ik zou het ook omschrijven als FUD, oftewel angst, onzekerheid en twijfel.

Vorige week meldde de BLS dat de consumentenprijzen in september met 5,4% stegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat is het hoogste percentage sinds 2008. Maar de reële inflatie zou nog hoger kunnen zijn als we deze meten met behulp van de BLS-methodologie uit 1980. Volgens die maatstaf stegen de consumentenprijzen in september met maar liefst 13,4%. (Nogmaals bedankt aan John Williams’ Statistieken schaduwoverheid voor de gegevens.)

En er zou zelfs nog hogere inflatie op komst kunnen zijn. Ruwe Brent-olie, de internationale benchmark, bereikte vrijdag voor het eerst sinds oktober 2018 $ 85 per vat, waarbij de Russische president Vladimir Poetin zei dat $ 100 olie is “best mogelijk” voor het einde van het jaar.

Ondertussen stegen de fabrieksprijzen, of prijzen die distributeurs aan fabrikanten betalen voor afgewerkte goederen, vorige maand in een recordtempo in China, omdat tekorten aan arbeidskrachten en knelpunten in de scheepvaart de wereldwijde toeleveringsketen bleven opdringen. Op jaarbasis steeg de Chinese producentenprijsindex (PPI) met 10,7%, het snelste tempo ooit. Deze hogere tarieven zullen zich zeker over de hele wereld verspreiden, van groothandels tot retailers en eindgebruikers.

Goud bereikte $ 1.800, Bitcoin op $ 61.000

Niemand kan met zekerheid zeggen hoe lang deze huidige inflatieperiode zal duren, maar ik denk dat het alleen verstandig is om ervoor te zorgen dat u op dit moment blootstelling aan goud en Bitcoin heeft. Beide havenactiva reageerden vorige week positief op het nieuws dat de inflatie misschien niet zo “van voorbijgaande aard” is als de Federal Reserve ons wil doen geloven.

Na het CPI-rapport bereikte goud $ 1.800 per ounce in intraday-handel, de eerste keer dat we dat niveau in ongeveer een maand hebben gezien.

Wat Bitcoin betreft, de cryptovaluta bereikte vrijdag $ 61.000 op zijn zoektocht om zijn hoogste punt ooit van $ 64.863, ingesteld in april 2021, te overtreffen. Bijdragen aan de prijsstijging was het nieuws dat de Securities and Exchange Commission (SEC) eindelijk is ingesteld om Bitcoin toe te staan futures-ETF’s om te beginnen met handelen in de VS, mogelijk al deze week. Tot nu toe heeft het bureau alle pogingen om zo’n ETF te lanceren geblokkeerd, ondanks de ongelooflijke opgehoopte vraag van beleggers. Bitcoin naar $ 100.000 tegen het einde van het jaar? Tot slot kwam ik deze week terug uit Dubai, waar ik aanwezig was en sprak op de AIM Summit, een bijeenkomst van enkele van ’s werelds toonaangevende investeerders en opinieleiders over alternatieve activa. Dit jaar was er veel aandacht voor crypto-mijnwerkers, waaronder HIVE Blockchain Technologies.

Bitcoin naar $ 100.000 tegen het einde van het jaar?

Tot slot kwam ik vorige week terug uit Dubai, waar ik aanwezig was en sprak op de AIM Summit, een bijeenkomst van enkele van ’s werelds toonaangevende investeerders en opinieleiders over alternatieve activa. Dit jaar was er veel aandacht voor crypto-mijnwerkers, waaronder HIVE Blockchain Technologies.

Ik was trouwens buitengewoon onder de indruk van Dubai. Het is precies daar met Singapore en Hong Kong, misschien zelfs meer. Veel van de futuristische wolkenkrabbers en andere gebouwen van de stad zijn het werk van het Canadese infrastructuurbedrijf Brookfield Properties.

Om bedrijven en werknemers aan te trekken, heeft de stad een belastingvrije zone die het gewoonterecht gebruikt voor zakelijke transacties. Maar aan de overkant gebruiken ze de sharia.

Tenzij je een grote drinker bent, is Dubai relatief betaalbaar. Daarom gaan veel jonge mensen uit Canada en elders daarheen om werk te vinden. Oh, inkomen is volledig belastingvrij.

Maar terug naar crypto en de AIM Summit. Het sentiment was erg sterk voor Bitcoin, waarbij sommige presentatoren en aanwezigen spraken over $100.000 aan het einde van het jaar vanwege een aantal redenen, waaronder negatieve obligatierendementen, stijgende inflatie, institutionele participatie en algemene wijdverbreide acceptatie. Robinhood, PayPal en andere platforms waarmee u fractionele aandelen van munten kunt kopen, hebben het investeren in crypto’s voor een groot aantal mensen veel haalbaarder gemaakt.

Ik kan tegen het einde van het jaar geen $ 100.000 Bitcoin beloven, maar ik kan wel zeggen dat het wiskundig zeker aannemelijk is. De crypto heeft een standaarddeviatie van 10 dagen van ± 14, dus een sprong naar $ 84.000 is mogelijk tegen Halloween. Daarna konden we $ 100.000 en meer zien.

Bekijk mijn video over de wet van Metcalfe voor meer informatie over wat Bitcoin drijft klik hier!

Openbaring: De consumentenprijsindex (CPI) is een van de meest algemeen erkende prijsmaatstaven voor het volgen van de prijs van een marktmandje van goederen en diensten die door individuen worden gekocht. De Producer Price Index (PPI) meet de prijzen die producenten ontvangen bij de eerste commerciële verkoop. De index meet goederen in drie productiestadia: afgewerkt, gemiddeld en ruw. Standaarddeviatie is een maat voor de spreiding van een set gegevens van het gemiddelde. Hoe meer de gegevens uit elkaar liggen, hoe groter de afwijking. Standaarddeviatie wordt ook wel historische volatiliteit genoemd.

Frank Holmes is benoemd tot niet-uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur van HIVE Blockchain Technologies. Zowel de heer Holmes als US Global Investors bezitten aandelen van HIVE. Met ingang van 31-8-2018 is Frank Holmes de interim-uitvoerend voorzitter van HIVE.

Geen van de US Global Investors Funds hield een van de in dit artikel genoemde effecten op 30/09/2021.

Alle geuite meningen en verstrekte gegevens kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Sommige van deze meningen zijn mogelijk niet geschikt voor elke belegger. Door op de bovenstaande link(s) te klikken, wordt u doorgestuurd naar een website(s) van een derde partij. US Global Investors onderschrijft niet alle informatie die door deze/deze website(s) wordt verstrekt en is niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan.

Source link

Zakelijk