Op Forum, Rusland, Kazachstan, Present Asian Tilt

Op Forum, Rusland, Kazachstan, Present Asian Tilt

Dames en heren van de westerse wereld, we hebben een probleem.

Als je dacht dat de opkomst van China een bedreiging vormde, probeer het dan op één hoop te gooien met de enorme, hulpbronnenrijke landmassa ten noorden en ten westen van Peking – die Rusland, de voormalige Sovjetstaten van Centraal-Azië, verbindt met de productiecentra in Azië-Pacific. Deze mensen hebben honger naar groei. Ze zijn zakelijk onderlegd. Ze discussiëren niet wie er meer wakker is dan de ander. En ze ontwikkelen zich sneller dan het Westen. De regio probeert in toenemende mate te integreren in de kapitaal-, infrastructuur- en productiemarkten die de westerse wereld heeft helpen opbouwen in de Azië-Pacific.

De Russische president Vladimir Poetin weet het.

Eerder deze maand, op het grotendeels virtuele East Economic Forum 2021 (EEF21) in Moskou, zei Poetin tegen een overvol centrum dat “Verre oosterlingen in de brede zin van dit woord – zowel de vorige generatie als vandaag – pioniers en ontdekkers zijn. Kun je je voorstellen welk werk er moest worden verzet om deze gebieden te ontwikkelen, gezien de omvang ervan? Denk aan de persoonlijke, zakelijke kwaliteiten die je nodig hebt om de resultaten te bereiken die we nu hebben”, eraan toevoegend dat de ontwikkeling van het verre oosten van Rusland, in de buurt van Japan en China, de deur opent naar meer economische samenwerking en investeringen tussen hen en de Azië-Pacific.

We horen weinig over deze kanteling. Het grootste deel van het echte nieuws over deze landen zit achter een betaalmuur van de financiële pers. Of het werk van de grote multilaterale instellingen en particuliere bedrijven voor bedrijfsinformatie.

Afgezien van het drama van good guys/bad guys, hebben de meeste mensen op de markt gehoord over de reeks succesvolle beursintroducties van Rusland dit jaar, zoals Ozon, het Russische Amazonegebied

AMZN
. Bloomberg schreef hierover op 19 september, net als ik zeven dagen eerder.

Fintech-bedrijf Kaspi.Kz uit Kazachstan was vorig jaar een verrassingshit in Londen, wat ik hier belicht. De economie van het land herstelt sneller van COVID dan zijn post-Sovjet-peers en andere ontwikkelingslanden, gestimuleerd door de grondstoffencyclus.

Net zoals de VS haar had “Spil naar Azië” onder president Obama (grotendeels onder het mom van de inmiddels ter ziele gegane, massale vrijhandelsovereenkomst die bekend staat als het Trans Pacific Partnership) doen de grote landen ten oosten van Warschau dat ook. De regio Azië-Pacific, die goed is voor een derde van het mondiale BBP, is al vele jaren de locomotief van de wereldeconomie.

In de afgelopen zes jaar is het volume van de geaccumuleerde buitenlandse directe investeringen in het Verre Oosten bijna verdubbeld tot $ 80 miljard. In de loop der jaren bedroeg de industriële groei in dezelfde periode ongeveer 20%. Kapitaalinvesteringen in nieuwe ontwikkelingsgebieden zoals de vrijhaven van Vladivostok in Rusland, Khorgos droge port in Kazachstan en het Astana International Financial Centre (AIFC) hebben tienduizenden nieuwe banen gecreëerd, en niet in de grondstoffensector waar deze landen vooral bekend om staan.

Het Verre Oosten werd uitgeroepen tot een nationale prioriteit voor Rusland voor de hele 21e eeuw, met een focus op integratie met de regio Azië-Pacific. Niet dat het verre gebied van Rusland niet het enige is dat regionale en mondiale economische banden zoekt.

Centraal-Azië wordt nog Aziatischer

Tijdens de EEF21 zei de president van Kazachstan, Kassym-Jomart Tokayev: “Deze regio is van groot belang als strategische partner, aangezien het Eurazië geografisch verbindt met de regio Azië-Pacific… De regio Azië-Pacific is al het economische centrum van de wereld geworden. werkzaamheid. We zijn van plan onze aanwezigheid in deze regio te versterken.”

Ongeveer $ 3,2 miljard aan directe buitenlandse investeringen stroomde vorig jaar naar Kazachstan, waarbij Rusland, China en Zuid-Korea ongeveer 80% van dit bedrag voor hun rekening namen, zei Tokayev.

Volgens UNCTAD stegen de netto buitenlandse directe investeringen van Kazachstan met meer dan 17 opkomende en grensmarkteconomieën. Ze zijn nu de op één na grootste ontvanger van directe buitenlandse investeringen in de regio, waar de instroom vorig jaar met 35% groeide tot $ 3,9 miljard. Het is niets vergeleken met Brazilië, maar Brazilië is een veel grotere economie en is al jaren open. Kazachstan is in vergelijking jong.

“Groeiende investeringen in mijnbouw, transport, financiële diensten, telecommunicatie en energie compenseerden de dalende instroom in de bouw, de metallurgie en de handel, die vooral te lijden had onder de gevolgen van de pandemie”, aldus het UNCTAD-rapport.

Vanuit het oogpunt van bedrijven en portfolio-investeerders is Kazachstan de belangrijkste speler in de Euraziatische landen. Als er vanuit China een investeringsstoot komt vanuit de Zuidoost-Aziatische landen, de oude Aziatische Tijgers, dan is er één land dat daarvan moet profiteren, dan is dat Kazachstan.

Het is qua grondgebied het grootste land in Centraal-Azië en de rijkste per hoofd van de bevolking. In 2013 was hun BBP per hoofd van de bevolking groter dan dat van China, rond de $ 13.000. Nu is het dichter bij $ 9.500. Geen enkele voormalige Sovjetstaat in Centraal-Azië komt daar in de buurt.

Tokayev weet dat de groeimogelijkheden in het Oosten liggen, maar veel van de directe kansen, waaronder het aantrekken van kapitaal, zijn ofwel afhankelijk van het huis, ofwel in het Westen. De AIFC – het financiële centrum dat eruitziet als Epcot – is bijvoorbeeld minder dan vijf jaar oud en is de plek waar de nieuwste effectenbeurs van Kazachstan is verbonden met het westen en oosten. Het volgt de financiële wetten van Londen, niet Moskou of Shanghai. De AIFC is daarom een ​​bewijs dat Kazachstan zich niet bepaald afsloot van de belangrijkste economieën van de wereld om erop te wedden dat China sommige Zuidoost-Aziatische landen uit de armoede haalt. (Vietnam en Cambodja BBP per hoofd van de bevolking is minder dan $ 2.800 per jaar.)

Amerikaanse bedrijven zijn betrokken bij de AIFC, en Amerikaanse oliemaatschappijen zijn daar belangrijker dan de Chinezen. Het grootste deel van de directe buitenlandse investeringen voor olie en gas gaat naar de zogenaamde Tengiz-projectuitbreiding met Chevron

CVX
, zal naar verwachting volgend jaar worden afgerond.

Voor transport zijn Chinezen belangrijker. Kazachstan is een belangrijk onderdeel van zijn One Belt One Road-investering, hoewel investeringsadviesbureau Emerging Advisors Group in een rapport van 20 september aangaf dat de impact “extreem gedempt” is. De handel (gewaardeerd in dollars) “tussen Kazachstan en China is de afgelopen jaren gegroeid, maar is nog lang niet in de buurt van de historische pieken van 2012-2013”, zegt Mandy Ong van de in China gevestigde Emerging Advisors Group.

Andere wereldwijde investeringsprojecten voor bedrijven zijn onder meer telecombedrijf VEON Group, gevestigd in Nederland.

De doorvoer van goederen via Kazachstan is vorig jaar, ondanks de pandemie, met 17% gestegen, zo blijkt uit cijfers van hun regering. Ze investeren nu al minstens 10 jaar in deze ruimte en hebben meer dan $ 30 miljard toegewezen aan landhavens, spoorwegen en dergelijke, om hun deel van de wereld te verbinden met Azië, met name China in hun geval.

“Deze investering maakte de opening mogelijk van vijf nieuwe spoor- en zes wegroutes die Azië en Europa met elkaar verbinden”, zei Tokayev. De haven van Aktau aan de Kaspische Zee kreeg een aantal upgrades. En er werd een nieuwe Kaspische haven gebouwd in Kuryk, om af te handelen 13,9 miljoen ton vracht per jaar.

“We zullen deze infrastructuur blijven verbeteren”, zei Tokayev, met zijn ogen gericht op opkomende markten en de verbinding met China. Hij zei dat ze beginnen met de aanleg van een nieuwe spoorlijn, Dostyk-Moiynty, die hen nog meer zal integreren met China. De totale investering zal ongeveer $ 2 miljard bedragen, veel geld in Kazachstan.

De Wereldbank voorspellingen de regio dit jaar en volgend jaar met meer dan 3% groeien. Kazachstan is 3,2%, net als Rusland. Volgend jaar kunnen ze het verslaan met 3,7% als de oproep van de Wereldbank juist is.

Up and comer, Oezbekistan, Jim Rogers’ favoriete investering voor de private equity crowd en fans van frontierobligaties, doet het misschien beter – met een groei van 4,8% en 5,5%. Dat mag wel verwacht worden. Oezbekistan begint vanaf mijn veel lagere basislijn, en is een veel hoger risico.

Kazachstan is BBB investment grade, gebaseerd op de rating van Fitch. Oezbekistan is speculatief, bij BB-.

“Dankzij de lage staatsschuld en de aanwezigheid van aanzienlijke (monetaire) reserves is Kazachstan relatief succesvol in het overwinnen van de gevolgen van de pandemie,” Tokayev zei in een presidentiële toespraak: op 1 september. “Dit is een aanzienlijk concurrentievoordeel. Het is belangrijk om het niet te verliezen.”

Kazachstan groeit en hun werkloosheidspercentage is de afgelopen 10 jaar vrij stabiel gebleven, gemiddeld rond de 4,9%, vergeleken met meer dan 10% officieel in Oezbekistan.

In tegenstelling tot Rusland zijn de kapitaalkosten daar duur. Rentetarieven in Kazachstan is rond de 9%. Ze zitten rond de 14% in Oezbekistan, en stimuleren enerzijds de behoefte aan goedkoper buitenlands kapitaal, wat gevaarlijk is voor beide landen omdat ze dat in vreemde valuta zouden moeten terugbetalen. Als hun valuta verzwakt, betalen ze uiteindelijk meer terug. Maar dat is voor een andere discussie. Centrale bankiers kunnen altijd hedgen. Het maakt het voor hen alleen maar moeilijker om te investeren, schulden aan te gaan en te groeien. Dit is het beproefde expansiemodel van Aziatische mogendheden zoals Japan, en zeker de VS

Waar is de VS?

De VS schenkt aandacht aan deze landen. Terwijl Rusland en China (vooral China) zichzelf in de problemen met het Westen zien, maakt dit het bijvoorbeeld interessanter voor Kazachstan om lokale en regionale markten te ontwikkelen in plaats van zich te concentreren op de verkoop uitsluitend aan de Europeanen en Amerikanen, in de hoop dat ze dat zullen doen. zet wat kapitaal om daar te werken.

Als je een rechthoek zou kunnen plaatsen vanaf Moskou en naar Vladivostok aan de Japanse Zee tot aan Vietnam, dan is dit de markt waar ze allemaal op hopen.

We horen steeds dat het binnen tien jaar de economie van de westerse wereld waarschijnlijk zal overtreffen. Wat dat uiteindelijk betekent, is nog steeds een bewegend doelwit. Vooralsnog is dat deel van de wereld voor groei afhankelijk van westers kapitaal en westerse markten.

“China is een strategische partner voor ons”, zegt Tokayev. Volgens cijfers van de Kazachstaanse regering zijn er meer dan 50 gezamenlijke investeringsprojecten met China ter waarde van ongeveer $ 24,5 miljard aan de gang. In de afgelopen vijf jaar zijn 19 gezamenlijke investeringsprojecten gestart of afgerond, met een waarde van ongeveer $ 4 miljard. Tegen het einde van dit jaar zouden China en Kazachstan vier nieuwe projecten lanceren, maar het is onduidelijk wat dat precies zijn.

Dan is er Zuid-Korea. Tokajev was er in augustus. Er zijn ongeveer 550 Kazachse bedrijven die ergens in de toeleveringsketen een Koreaanse partner hebben.

“Er zijn nog 16 veelbelovende bedrijfsinvesteringsprojecten in ontwikkeling in auto’s, huisvesting, metalen en landbouw,” vertelde Tokayev aan EEF21-deelnemers over Korea. “We versterken allemaal de handelsbetrekkingen met de regio Azië-Pacific. We hebben veel potentieel voor de verdere ontwikkeling van de handel hier”, zei hij.

Source link

Zakelijk