Olievoorspelling 2022 en verder

Olievoorspelling 2022 en verder

De olieprijzen zijn aanzienlijk gestegen sinds hun pandemische dieptepunt en liggen aanzienlijk hoger dan het niveau van 2019. Ze komen niet overeen met het pre-fracking-tijdperk van $ 100 olie, maar ze kunnen daarboven komen. De vooruitzichten voor de olieprijzen worden grotendeels bepaald door de wereldwijde economische groei, maar het is een gecompliceerde relatie. De benzineprijzen voor consumenten zullen natuurlijk reageren met olieprijzen.

De olieprijzen fluctueren meer dan de meeste consumentenprijzen. Grote winsten worden vaak gevolgd door grote dalingen en vice versa, dus de recente stijging kan niet in de verre toekomst worden geprojecteerd.

Het meest cruciale feit over olie is dat nieuw aanbod niet snel op de markt kan worden gebracht. In veel delen van de economie leidt een prijsstijging ertoe dat veel bedrijven hun productie verhogen. Als de katoenprijzen bijvoorbeeld stijgen, duurt het ongeveer één groeiseizoen voordat ze weer dalen.

Oliemaatschappijen kunnen doorgaans iets meer productie uit hun huidige bronnen halen. Ze kunnen agressiever zijn in het pompen, hoewel dat soms de productie op de lange termijn opoffert voor winst op de korte termijn. Oliemaatschappijen kunnen ook nieuwe ontwikkelingen versnellen en putten open houden die mogelijk zijn gesloten tegen lagere prijzen. Olie kan ook uit voorraad worden verkocht. Dit zijn echter allemaal kleine wijzigingen.

Grote stijgingen van de olietoevoer nemen ongeveer een decennium in beslag, hoewel de tijdlijn sterk verschilt van project tot project. Geologische onderzoeken worden beoordeeld om goede vooruitzichten te identificeren. Er worden exploratieputten geboord en de resultaten geëvalueerd. Enige verkenning blijkt vruchteloos. Bij de succesvolle ontdekkingen worden productieputten geboord en lokale infrastructuur geïnstalleerd om de olie op de markt te krijgen. Mogelijk is nieuwe raffinagecapaciteit nodig, wat ook tijd kost.

Wanneer de vraag groter wordt dan het aanbod dat snel beschikbaar is, stijgen de prijzen terwijl de wereld wacht tot er nieuw aanbod op de markt komt.

Als de vraag vertraagt, als gevolg van een wereldwijde economische recessie of een vertraging van de groei, is al die aanbodcapaciteit er nog steeds. Een groot deel van de kosten om olie op de markt te brengen, wordt vooraf gedragen, met vrij lage productiekosten zodra alle putten zijn geboord en de infrastructuur aanwezig is. En er kan meer productie online komen van projecten die zijn begonnen in de dagen van hoge prijzen. Dus bedrijven blijven olie pompen, zelfs nadat de prijzen zijn gedaald, waardoor de prijzen lager worden.

De OPEC en andere politieke aanbodbeslissingen zijn relatief klein in vergelijking met deze enorme krachten aan het werk die de prijzen op en neer duwen.

De huidige olieprijzen weerspiegelen niet alleen de huidige vraag en aanbod, maar ook problemen op de lange termijn. Handelaren kunnen olie inslaan als ze in de toekomst een grotere vraag – en dus hogere prijzen – verwachten. Of ze kunnen hun voorraad dumpen als ze pessimistisch worden. De huidige prijzen weerspiegelen dus de huidige mening over het langetermijnevenwicht tussen vraag en aanbod in de markt. De recente aanloop, waarbij de prijzen in 12 maanden verdubbelden, weerspiegelt een wereldeconomie die overschakelt van een door een pandemie veroorzaakte recessie naar groei op lange termijn.

Als de wereld vooruitgang blijft boeken bij het laag houden van Covid-19-infecties en sterftecijfers, is de huidige prijs van ongeveer $ 80 per vat (op het moment van schrijven) redelijk. Een werkelijke groei die overeenkomt met de verwachtingen zou de prijzen niet opdrijven.

De grootste opwaartse kans voor economische groei is in Azië, dat de economische activiteit blijft beperken om Covid te bestrijden. Verbetering van hun infecties of hun beleid zou de economische activiteit voldoende kunnen stimuleren om prijzen van $ 100 voor een paar jaar te rechtvaardigen.

Aan de andere kant zou een andere Covid-variant met hoge besmettelijkheid of mortaliteit de wereldeconomie terugdringen en de prijzen doen dalen, hoewel waarschijnlijk niet tot hun pandemie laag onder de $ 20.

Het scala aan mogelijkheden is vrij breed en weerspiegelt zowel onze onzekerheid over de wereldeconomie als de hoge gevoeligheid van de huidige prijzen voor de verwachtingen voor de economie. De huidige prijs van ongeveer $ 80 per vat is een goede gok voor de komende jaren, maar met grote onzekerheid.

De kleinhandelsbenzineprijzen zullen rond huidige niveaus stabiliseren als deze olievoorspelling waar blijkt te zijn. De prijs in een bepaalde staat weerspiegelt niet alleen de algemene olieprijzen, maar ook staats- en lokale belastingen en de locatie van het tankstation.

Source link

Zakelijk