Olieprijzen stijgen tot drie jaar na orkanen en onverwachte vraag – hoeveel hoger kunnen ze gaan?

Olieprijzen stijgen tot drie jaar na orkanen en onverwachte vraag – hoeveel hoger kunnen ze gaan?

bovenlijn

Aangedreven door een onverwacht hoge vraag en catastrofale orkanen die de productie stopzetten, stegen de olieprijzen maandag voor de vijfde dag op rij en bereikten ze het hoogste niveau in drie jaar, aangezien analisten erop wijzen dat koud winterweer en een druk pandemie-reisseizoen de prijzen alleen maar verder zouden opdrijven.

Belangrijkste feiten

De prijs van de Britse oliebenchmark Brent Crude en US West Texas Intermediate steeg maandagochtend elk met ongeveer 2% tot respectievelijk $ 79,56 en $ 75,35 per vat, wat elk van hun hoogste niveaus sinds de VS markeert. sancties over Iran dreef de olieprijs in oktober 2018 naar het hoogste niveau in vier jaar.

De olieprijzen zijn de afgelopen maand met ongeveer 10% gestegen toen de orkanen Ida en Nicholas door het zuidoosten en productie stilleggen wekenlang in de Golf van Mexico.

De shutdowns hebben de impact van bescheiden productieverhogingen van internationale producenten eerder deze zomer effectief teniet gedaan, schreven analisten van Goldman Sachs in een zondagsnotitie, waarin ze Ida de “meest bullish orkaan” voor olieprijzen in de geschiedenis van de VS noemden.

De analisten zeiden dat de wereldwijde vraag naar olie zich sneller heeft hersteld van de door deltavarianten veroorzaakte verspreiding van Covid-19 dit jaar, waardoor er een “groter dan verwacht” gat tussen vraag en aanbod van olie is ontstaan.

Bovendien zouden voorspellingen die vragen om een ​​koudere dan normaal winter op het noordelijk halfrond een extra vraag naar stookolie kunnen betekenen, merkte Goldman op. de komende drie maanden.

In een ochtendnota was Oanda-analist Edward Moya het ermee eens dat de olieprijzen “in eenrichtingsverkeer omhoog gaan”, eraan toevoegend dat de Amerikaanse WTI-prijzen voor het einde van het jaar ook $ 80 kunnen bereiken, aangezien een gestage daling van Covid-19-gevallen een sterker dan -verwacht vakantiereisseizoen.

Groot aantal

60%. Dat is hoeveel de prijs van WTI-olie dit jaar alleen al is gestegen, terwijl de prijs van Brent Crude met ongeveer 50% is gestegen.

Waar op te letten?

In zijn weekendnota noemde Goldman potentiële nieuwe Covid-19-varianten als een risico voor de vraag naar olie die stijgende prijzen zou kunnen beteugelen. De bank verwacht echter niet dat de prijzen tot het vierde kwartaal van 2022 weer zullen dalen tot $ 80.

Sleutelachtergrond

Olieproducenten zijn deze zomer voorzichtig geweest met het opvoeren van het aanbod nadat overtollige voorraden afgelopen voorjaar de prijzen voor het eerst in de geschiedenis tot negatief terrein hadden doen dalen. Dat gebeurde nadat in maart 2020 een totale prijzenoorlog uitbrak tussen de olieproducerende giganten Rusland en Saoedi-Arabië – net toen de vraag naar reizen begon te dalen tijdens de uitbraak van het coronavirus. De kostbare opslagtanks liepen al snel vol zonder kopers, en de prijs van een Amerikaans oliefuturescontract dook in april 2020 onder nul. In juli kwamen olieproducenten – nog steeds op hun hoede voor de aanhoudende pandemie – overeen om opbrengst naar pre-Covid olieproductieniveaus tegen september 2022

Verder lezen

Olieprijzen klaar om $ 80 per vat te bereiken (Forbes)

Dit is waarom een ​​patstelling tussen olieproducenten de stijgende gasprijzen voedt (Forbes)

Source link

Zakelijk