Nykaa-oprichter Falguni Nayar’s nettowaarde om te verdrievoudigen bij aanstaande IPO tegen een waardering van $ 7 miljard

Nykaa-oprichter Falguni Nayar’s nettowaarde om te verdrievoudigen bij aanstaande IPO tegen een waardering van $ 7 miljard

Falguni Nayar, een ervaren investeringsbankier die ondernemer is geworden, die tientallen Indiase bedrijven als bankier naar openbare noteringen heeft geleid, streeft nu naar een eigen beursgang met een waardering van $ 7 miljard tot $ 7,2 miljard voor de schoonheids- en modewinkel Nykaa, die zij richtte in 2012 op.

De in Mumbai gevestigde multi-brand retailer van cosmetica en kleding plant een nieuwe uitgifte voor 6,3 miljard roepies ($86 miljoen) en de verkoop van bestaande aandelen van bijna 42 miljoen aandelen in de prijsklasse van 1.085 tot 1.125 roepies.

De beursgang gaat van start op 28 oktober en de uitgifte sluit op 1 november. Nykaa wil op 11 november, een paar dagen na het hindoeïstische festival van Diwali, een beursnotering maken op de Indiase beurzen.

Nayar, 58, de oprichter, directeur en CEO van Nykaa, bezit 54% van het bedrijf, samen met haar man Sanjay Nayar, CEO van de Amerikaanse private equity-gigant KKR in India, en hun twee kinderen. Ze wil tot 4,8 miljoen aandelen verkopen via de Sanjay Nayar Family Trust. Bestaande investeerders zoals de Hong Kong grondstoffen miljardair Harry Banga, de Indiase consumptiegoederen miljardair Harsh Mariwala en auto miljardair Sunil Kant Munjal zullen ook aandelen verkopen tijdens de beursgang.

Nayar – die de tweede self-made vrouwelijke miljardair uit India is na biotech-ondernemer Kiran Mazumdar Shaw – zal haar vermogen zien stijgen tot bijna $ 3,8 miljard na de IPO. Ze werd miljardair in een pre-IPO onderhandse plaatsing in juni.

Nykaa, dat meer dan 4.000 merken aanbiedt op de beauty-, persoonlijke verzorgings- en modeplatforms, wil haar aanwezigheid op de Indiase beauty- en modemarkt versterken, die naar verwachting zal verdubbelen tot $ 152 miljard in 2025, van $ 70 miljard in 2020, volgens naar het in Bangalore gevestigde RedSeer Management Consulting.

Nykaa heeft nu 80 winkels in 40 steden, maar haalt nog steeds 97% van zijn bruto handelswaarde uit online verkoop, met een bijdrage van 63% uit tier 2- en tier 3-steden.

Ondanks de pandemie heeft Nykaa een enorme stijging van de verkoop gezien naarmate de vaccinaties toenemen. India heeft deze week de historische grens van “één miljard vaccindoses” overschreden. Voor de drie maanden eindigend op 30 juni 2021 bedroeg de bruto handelswaarde van Nykaa 14,7 miljard roepies ($ 198 miljoen) en de omzet 8,2 miljard roepies ($ 110 miljoen) met een winst van 35,2 miljoen roepies ($ 474.000). De omzet van Nykaa steeg tot $ 334 miljoen voor het fiscale jaar eindigend in maart 2021, van $ 236 miljoen in de voorgaande periode. Het bedrijf rapporteerde een nettowinst van $ 8 miljoen in diezelfde periode versus een nettoverlies van $ 2 miljoen in fiscaal 2020.

Onder de vlaag van voorgestelde en voltooide IPO’s dit jaar, is Nykaa een zeldzaam voorbeeld van een startup die winstgevend werd voordat het voor een IPO ging.

Nykaa zal de IPO-opbrengsten inzetten voor nieuwe winkels, nieuwe magazijnen en voor het verbeteren van de zichtbaarheid van het merk. Het werkt al met meer dan 3.000 influencers – waaronder Gen Z-trendsetters, lifestylebloggers en beroemdheden.

Nayar richtte “Nykaa” op, dat is afgeleid van het Sanskrietwoord “Nayaka”, wat betekent dat iemand in de schijnwerpers staat, met een investering van $ 2 miljoen en met het doel om kwaliteitscosmetica, waaronder internationale schoonheidsmerken zoals Clinique en Bobbi Brown, naar Indiase consumenten te brengen.

Ze zegde haar baan als investeringsbankier op – na 20 jaar in het vak – en stortte zich in de wereld van schoonheid en online detailhandel. Ze breidde al snel uit naar fysieke winkels en introduceerde nieuwe productcategorieën zoals Nykaa Man en Nykaa Fashions.

“Ik wilde de reis van het creëren van iets helemaal opnieuw ervaren”, zei Nayar in een interview aan Forbes Azië anno 2019.

Die droom is uitgekomen.

Source link

Zakelijk