Novavax-voorraad keldert omdat productieproblemen naar verluidt het Covid-19-vaccin van het bedrijf in gevaar brengen

Novavax-voorraad keldert omdat productieproblemen naar verluidt het Covid-19-vaccin van het bedrijf in gevaar brengen

bovenlijn

Aandelen van Novavax kelderden woensdagochtend nadat een rapport productieproblemen aan het licht bracht die het vermogen van het bedrijf om miljarden Covid-19-vaccindoses te produceren die bestemd zijn voor landen met een lager inkomen in gevaar brengen, waardoor het de nieuwste vaccinmaker is die duizelingwekkende verliezen op de aandelenmarkt boekt na enorme winsten tijdens de pandemie.

Belangrijkste feiten

De aandelen van het in Maryland gevestigde biotechnologiebedrijf daalden met 23% op de markt die woensdag werd geopend voordat ze zich om 11.45 uur EDT op ongeveer $ 145 vestigden, ongeveer 10% lager dan bij hun vorige sluiting en ongeveer $ 2 miljard tenietgedaan door de marktwaarde van Novavax, die nu $ 11 bedraagt miljard.

De ellende van het aandeel begon dinsdagavond na Politico gemeld het bedrijf staat voor aanzienlijke hindernissen bij het verkrijgen van wettelijke goedkeuring voor zijn Covid-19-vaccin, ondanks de toezegging om ongeveer 1,1 miljard doses te leveren aan lage- en middeninkomenslanden via het Covax-initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Onder verwijzing naar anonieme bronnen met kennis van de activiteiten van het bedrijf, beweert het rapport dat de methoden die worden gebruikt om de zuiverheid van Novavax’s Covid-19-vaccin te testen, dat in enig land nog door de regelgevende instanties moet worden goedgekeurd, niet hebben voldaan aan de wettelijke normen.

Novavax sloeg terug op het rapport in a uitspraak, zegt dat het vertrouwen blijft houden in zijn vermogen om tegen het einde van het vierde kwartaal maar liefst 150 miljoen doses per maand te leveren en voegt eraan toe dat het verwacht binnen de komende paar van weken.

Ondanks de vertrouwensverklaring heeft het bedrijf eerder erkend het kan zijn dat het zijn vaccin niet tijdig genoeg kan produceren om aan de wereldwijde vraag te voldoen, omdat tekorten aan grondstoffen een negatieve invloed hebben gehad op zijn productie-inspanningen.

Cruciaal citaat

“Covax wordt nog steeds uitgedaagd voor voldoende aanbod”, vertelde Krishna Udayakumar, directeur van het Duke Global Health Innovation Center, aan Politico. “In die context waren de productie-uitdagingen en vertragingen van Novavax enorm storend.”

Sleutelachtergrond

Tot dusver hebben Covid-19-vaccins bewezen zeer effectief te zijn in het voorkomen van ernstige ziekten en de beste verdediging op de markt tegen het virus, waardoor ze een enorme zegen zijn voor een hele reeks bedrijven die hun ontwikkeling leiden. Moderna voorspelt dit jaar een verkoop van ongeveer $ 19 miljard aan Covid-19-vaccins, terwijl Pfizer verwacht dat de injecties ongeveer $ 33,5 miljard zullen binnenhalen. Novavax daarentegen heeft nog geen inkomstengenererend product ondanks opvoeden meer dan $ 2 miljard – inclusief $ 1,2 miljard van de Verenigde Staten vorig jaar – om de ontwikkeling van het Covid-19-vaccin te helpen financieren.

Raaklijn

Ook de aandelen van collega-vaccinmaker Moderna hebben de afgelopen weken een klap gekregen. Het aandeel steeg woensdag met 0,6%, maar is nog steeds 31% lager dan het hoogste punt ooit in augustus, nadat Bank of America waarschuwde dat de verwachtingen voor de toekomstige verkoop van Covid-19-vaccins de hoge waardering van het bedrijf niet rechtvaardigen. In hun notitie zeiden analisten van de Bank of America dat de concurrentie heviger was, aangezien de vooruitgang in het Covid-19-onderzoek een van de grootste risico’s voor de aandelenkoersen van Moderna markeerde.

Verrassend feit

Ondanks hun recente dalingen zijn de aandelen van Novavax en Moderna het afgelopen jaar nog steeds respectievelijk met 47% en 370% gestegen, wat beter is dan de winst van de S&P 500 van bijna 32%.

Verder lezen

Octrooivrijstellingen hebben geen invloed op de bedrijfsresultaten van Big Pharma, maar kunnen de uitrol van covid-vaccins vertragen (Forbes)

‘Ze hebben het proces gehaast’: de ellende van de vaccinmaker belemmeren de wereldwijde inentingscampagne (Politiek)

Moderna-crash vernietigt $ 22 miljard aan waarde nadat de covid-pil van Merck de vaccinvoorraad doet dalen (Forbes)

Source link

Zakelijk