Nogmaals, COVID-19 kan de economie van Europa in een neerwaartse spiraal brengen

Nogmaals, COVID-19 kan de economie van Europa in een neerwaartse spiraal brengen

Het spook van COVID-19 gerelateerde lockdowns heeft in Europa weer de kop opgestoken. En ze zouden de continentale economie in een neerwaartse spiraal kunnen brengen, zeggen experts.

Het nieuws van vorige week, dat Oostenrijk een volledige afsluiting in het hele land zou opleggen, heeft sommige commentatoren bezorgd dat de regeringsdrang om de bevolking onder controle te houden zich over het hele continent zal verspreiden.

“De Europese economie kan deze winter worden geplaagd als de grotere landen het voorbeeld van Oostenrijk volgen”, stelt een recent rapport van het in Londen gevestigde financiële adviesbureau Capital Economics. “Dan is stagnatie of zelfs krimp aannemelijk.”

Voor Oostenrijk zou een lockdown van drie weken de bbp-groei in het vierde kwartaal met 1,5% verminderen, stelt het rapport. Als de lockdown langer duurt dan de voorgestelde drie weken – een reële kans gezien het gedrag van regeringen de afgelopen twee jaar – verwacht dan een grotere klap voor de economie.

Alleen al een lockdown voor Oostenrijk zou een verwaarloosbaar effect hebben op de economie van de EU. Volgens het Capital-rapport zal de groei in de EU waarschijnlijk rond de 0,1% worden geraakt.

De echte zorg is echter dat andere nationale leiders op de lockdown-trein springen. Ze hebben dat een jaar geleden gedaan, dus verwerp het idee niet.

Bovenaan de lijst van zorgen over de lockdown van economen moet Duitsland staan, de op drie na grootste economie ter wereld en de grootste van Europa. Dat Capital-rapport legt de zaak uit:

  • “De Duitse regering heeft deze week aangekondigd dat ze de toegang tot openbare ruimtes voor niet-gevaccineerde mensen zou beperken in regio’s waar ziekenhuizen onder de meeste druk staan.”

Die gedeeltelijke lockdown zou nog maar het begin kunnen zijn. De minister van Volksgezondheid van het land sluit een landelijke afsluiting niet uit, stelt het rapport.

Dat is allemaal slecht, maar het komt voort uit wat waarschijnlijk al magere economische groei is in het gebied met één valuta, ook wel de eurozone genoemd. “We verwachten dat de flash Composite PMI in de eurozone in november opnieuw zal zijn gedaald, waardoor het op het laagste niveau sinds maart blijft”, stelt het rapport.

Erger nog, de samengestelde inkoopmanagerindex, die de gezondheid van de particuliere sector in de eurozone meet, zou voor november zoals het er nu uitziet gevaarlijk dicht bij de krimp kunnen komen. Het Capital-rapport verwacht een lezing van 52 voor de PMI; Onder de 50 duidt op krimp.

De lockdowns in Duitsland, of elders op het continent, zouden de zaken nog erger maken.

“We verwachten dat de groei in het vierde kwartaal vertraagt” [the fourth quarter] aangezien verstoringen van het aanbod, hoge aardgasprijzen en stijgende Covid-gevallen een negatieve invloed hebben op de economie”, stelt het Capital-rapport.

Source link

Zakelijk