Nog een beuk voor sleutelsector te midden van opbrengst, zorgen in Washington

Nog een beuk voor sleutelsector te midden van opbrengst, zorgen in Washington

Belangrijkste leerpunten:

  • Aandelen op tempo voor slechtste maand in bijna een jaar na een nieuwe opbrengstgerelateerde uitverkoop
  • Washington-zorgen wegen ook als Powell getuigt over inflatie, infrastructuurstemming doemt op
  • Volatiliteit drijft een golf van zorgen terug naar de hoogtepunten van vorige week, technisch beeld verzacht

Beleggers kijken deze week waarschijnlijk meer uit naar vrijdag dan normaal.

Dat komt omdat vrijdag het begin is van een nieuwe maand, waarmee een einde komt aan een teleurstellende en lelijke september die dinsdag lelijker werd toen de stijgende rente op staatsobligaties en een volatiele situatie in Washington hun collectieve tol eisten.

September is nu op tempo om de slechtste maand te worden voor de S&P 500-index (SPX) sinds oktober vorig jaar. Maandelijks is de index meer dan 3% gedaald. Het herinnert er ook aan hoe stijgende rentes op staatsobligaties en zorgen over stijgende rentes de ‘groei’-sectoren zoals technologie en communicatiediensten kunnen afstraffen. Beleggers herinneren zich misschien vergelijkbare tijden eerder dit jaar en in de herfst van 2018, toen rentezorgen leidden tot moeilijke tijden voor Tech.

Deze zorgen hebben er ook toe bijgedragen dat de volatiliteit tijdens de laatste grote uitverkoop iets meer dan een week geleden weer omhoog ging. De Cboe-volatiliteitsindex (VIX) eindigde vandaag op 23, tegen ongeveer 18 eind vorige week. Meestal is het de afgelopen maanden rond de 20 gedraaid, en alles dat de 25 nadert, kan wijzen op groeiende zorgen over meer turbulentie in de toekomst. Bij 20 begin je VIX op te merken, en een VIX van 30 kan een sterk bearish signaal afgeven.

In wat een bearish ontwikkeling zou kunnen zijn die woensdag ingaat, een kleine comeback ongeveer een uur voor de close ontmoette nieuwe verkoopdruk die de belangrijkste indices terugbracht binnen schreeuwafstand van hun intraday-dieptepunten. De late verkoop zou kunnen wijzen op een interessant eerste half uur morgenochtend als er nog meer verkooporders moeten worden verwerkt. Wat daarna gebeurt, zou de toon kunnen zetten.

10-jaarsrendement haalt de krantenkoppen, maar anderen zijn zelfs nog hoger

Iedereen lijkt een oogje te hebben op de 10-jaarsrente op staatsobligaties, nu boven de 1,5% en op het hoogste punt in drie maanden. Het is een verbazingwekkende 24 basispunten gestegen in minder dan een week.

Maar ook de twee- en vijfjaarsrentes stijgen. Met 1,02% is de vijfjaarsrente met een ongelooflijke 183% gestegen year-to-date, meer dan de 68% stijging van de 10-jaarsrente dit jaar. Dat betekent dat de “curve” tussen de twee smaller wordt, maar nog steeds relatief breed. Zoals ze in Engeland zeggen: “Mind the gap”, want als de curve steeds smaller wordt, kan dit duiden op een moeilijkere weg voor de economie.

Een ander teken van zwaar sleeën kan technischer zijn, wat zachtheid op de hitlijsten betekent. De SPX daalde dinsdag ruim onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde van 4342, de tweede keer dat dit gebeurde in de laatste zeven sessies. Hoewel het vorige week meteen terugkaatste te midden van wat “koop de dip” -actie, zou dat de komende dagen moeilijker kunnen zijn, gezien de stijgende opbrengsten die de Tech-sector schaden.

Wat de gegevens betreft, werd de dag niet geholpen door het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat volgens de Conference Board een onverwachte daling liet zien tot een dieptepunt in zeven maanden als gevolg van zorgen over de Delta-variant en inflatie. Veel technische analisten gebruiken het consumentenvertrouwen als een indicator van de totale markt. Een maand maakt geen trend, maar het is zeker iets om in de gaten te houden.

Over het algemeen was de uitverkoop dinsdag behoorlijk ordelijk, wat als een goede zaak kan worden gezien. Er leek geen paniek te zijn. Het was ook interessant om te zien hoe breed de verkoop was over de verschillende markten heen. De aandelen daalden, maar dat gold ook voor obligaties, goud, ruwe olie en zelfs landbouwgrondstoffen zoals maïs en sojabonen. Ruwe olie kwam binnen 20 cent per vat van zijn juli-high boven $76 en werd toen weer neergeslagen. Een van de weinige groene vlekken was de Amerikaanse dollar, die wat kracht zou kunnen putten uit een meer havikachtig klinkende Fed.

Het voelde als een activa-reset toen mensen probeerden uit te zoeken wat ze moesten doen voorafgaand aan een belangrijke infrastructuurstemming in het Congres donderdag en zoals Fed-voorzitter Jerome Powell het Congres vandaag waarschuwde dat de inflatie, veroorzaakt door knelpunten in de aanvoer, langer heeft geduurd dan verwacht. De verkoop van vandaag voelde bijna als een zuivering, als je wilt, maar het zal interessant zijn om te zien of “koop de dip” weer gebeurt.

De SPX staat nu niet ver boven het 100-daags voortschrijdend gemiddelde van 4342 (zie bovenstaande grafiek). Op dat niveau zie je misschien wat psychologische ondersteuning, maar die ondersteuning zou waarschijnlijk wegsmelten bij elke serieuze stap eronder.

Tech zakt hard als 10-jarige opbrengstpieken

De Nasdaq 100 (NDX) maakte een vervelende val, een daling van 2,8%, waarbij enkele van de grootste tech-namen de bredere markt naar beneden sleepten. Tech gigant Microsoft (MSFT) daalde ongeveer 3%, terwijl Apple (AAPL) ongeveer 2% daalde. Terwijl Facebook (FB) dieper negatief terrein betrad, met een daling van 3,3%,

Maar chipmakers zoals Nvidia (NVDA) en Advanced Micro Devices (AMD) namen aantoonbaar de zwaarste straf op zich, met respectievelijk meer dan 4% en 5%. Applied Materials (AMAT) kreeg een klap en daalde met 6%. Halfgeleiders werden het zwaarst getroffen van alle sectoren in Tech.

Hoewel de communicatiesector in de sessie van vandaag de dupe werd en Tech als voorlaatste eindigde, vraagt ​​u zich waarschijnlijk af waarom er elke keer dat de rente op 10-jaars staatsobligaties een piek lijkt te hebben, er een ‘technisch wrak’ is. Het meest voorkomende antwoord is dat tech-aandelen, zoals alle aandelen, concurreren met de obligatierendementen. De markt is als een kortingsmechanisme. Beleggers moeten zich afvragen of ze het komende jaar meer waar voor hun geld zullen krijgen door te beleggen in obligaties of technologieaandelen. Obligatierendementen vertellen u precies hoeveel u over een bepaalde periode verwacht te verdienen.

Als het om Tech-aandelen gaat, berusten hun waarden op hun winstpotentieel, wat onzekerder is, vooral als je bedenkt dat Tech de afgelopen vijf tot tien jaar veel beter heeft gepresteerd dan elke sector. Bovendien moet je rekening houden met de inflatiefactor, die niet alleen de waarde van de dollar aantast, maar nog meer onzekerheid toevoegt aan de speculaties over de inkomsten van Tech.

Houd er rekening mee dat Tech’s zware weging in de SPX een grotere impact heeft dan welke andere sector dan ook op de algemene index. Dus, zoals CNBC vanmorgen terecht opmerkte, kracht in lager gewogen sectoren zoals energie kan individuele aandelen helpen, maar zal de algemene index niet veel helpen.

Een paar lichtpuntjes op een lelijke dag

En dinsdag was er enige kracht, of op zijn minst enige stabiliteit, te vinden in delen van de markt.

Een paar van de Dow Jones industrieel gemiddelde ($DJI) aandelen van vroeger zoals Ford (F) en General Electric (GE) hingen daar binnen. Energie hield ook behoorlijk stand, ondanks dat de prijs voor ruwe olie daalde. En terwijl sommige bankaandelen zoals Wells Fargo (WFC) en Morgan Stanley (MS) in de problemen kwamen, bleven andere, zoals Bank of America (BAC) en JP Morgan Chase (JPM) vrijwel onveranderd. Energie en financiële dienstverlening zijn sectoren die het doorgaans beter doen in een inflatoire omgeving, wat hun recente veerkracht kan helpen verklaren.

Houd in gedachten wat we eerder hebben gezegd en waarschijnlijk nog een keer zullen zeggen: de ene dag is nooit een trend en je moet nooit verkopen uit angst of omdat anderen verkopen. Als u dit jaar bepaalde doelen voor uw portefeuille hebt bereikt, is er misschien niets mis met het opnieuw in evenwicht brengen van uw portefeuille. Dat is vooral het geval als de winsten van de aandelenmarkt tot dusver dit jaar uw belangen uit de lucht hebben gegooid, met meer blootstelling aan aandelen dan u had gepland.

Maar heb altijd een reden voordat u koopt of verkoopt en neem de tijd om na te denken. Het is geen slechte zaak om een ​​dag of twee te wachten en te kijken of u nog steeds wilt kopen of verkopen voordat u een zet doet. Zoals het met deze markt gaat, kan het de hele week duren voordat dingen zich voordoen, dus misschien hebben beleggers tegen die tijd een beter beeld van het landschap.

Onthoud ook dat, ondanks deze zachte september, de belangrijkste indices niet ver verwijderd zijn van het hoogste niveau ooit. De SPX ligt slechts 4% onder zijn piek. Wat betekent dat hier “all-in” gaan om “de dip te kopen” misschien ook niet veel zin heeft.

TD Ameritrade®-commentaar alleen voor educatieve doeleinden. Lid SIPC.

Source link

Zakelijk