Nike en Costco noemen problemen met de toeleveringsketen in Outlook-verklaringen

Nike en Costco noemen problemen met de toeleveringsketen in Outlook-verklaringen

Belangrijkste leerpunten:

  • Aandelen rally zonder de FAANG-aandelen, vind kracht uit de energiesector
  • Inflatie blijft een risico voor de Fed en haar afbouwplannen
  • Een storing in de communicatiesector kan wijzen op problemen

Nike (NKE) handelde 5% lager in pre-market actie nadat het vorig kwartaal lager dan verwachte inkomsten had gerapporteerd en zijn inkomstenprognoses had verlaagd. Het bedrijf noemde de grote vraag naar zijn atletische uitrusting, maar de gebroken toeleveringsketen geeft Nike problemen in Vietnam en Indonesië. Chemisch bedrijf HB Fuller (FUL) noteerde echter 2% hoger in pre-market trading op beter dan verwachte inkomsten. Costco (COST) handelde ook hoger voor de opening met beter dan verwachte inkomsten, maar waarschuwde dat inflatie, hogere arbeidskosten, hogere vracht- en transportkosten en vertragingen in de toeleveringsketen ze zouden kunnen vertragen.

Fed-leden, waaronder voorzitter Jerome Powell, komen vrijdag naar het sprekerscircuit. Beleggers zullen waarschijnlijk luisteren naar meer aanwijzingen op de taper-tijdlijn. De verkoop van nieuwe huizen in augustus zal na de opening rapporteren. Het is waarschijnlijk dat het rapport vergelijkbaar zal zijn met het rapport over de bouwvergunningen eerder deze week, wat wijst op een grotere vraag, maar het onvermogen om bouwbenodigdheden te krijgen.

De aandelen stegen donderdag zonder de leiding van de FAANG-aandelen. In plaats daarvan, vrolijke begeleiding van Accenture

ACN
(ACN), Darden Restaurants

DRI
(DRI) en Salesforce.com (CRM) leken te helpen de aanval te leiden.

Ook de energievoorraden zorgden voor een opleving. De Energy Select Sector Index ($IXE) was de topgroep die ongeveer 3,5% steeg als reactie op een stijging van de olieprijzen met 1,2% (/CL). Exxon (XOM) en Chevron

CVX
(CVX) behoorden tot de koplopers in de sector.

Stijgende olie in het kielzog van de meer agressieve houding van de Fed deed de 10-Year Treasury Index (TNX) meer dan 5,5% stijgen. Stijgende opbrengsten zorgden voor een rally in de Financial Select Sector Index ($IXM) die bedrijven als Citigroup omvat

C
(C), Bank of America

BAC
(BAC) en JPMorgan Chase

JPM
(JPM).

De stieren waren in staat om wat technische winst te maken. De S&P 500 (SPX) vulde het gat van maandag en claimde het voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen. Blijkbaar is “buy the dip” nog niet dood. Fed-voorzitter Jerome Powell lijkt net agressief genoeg te zijn geweest voor obligatiehandelaren, maar accommoderend genoeg voor aandelenhandelaren. De berichtgeving van de Fed, de geringe kans op besmetting met de schuldenproblematiek van Evergrande en de dalende werkloosheidsclaims lijken de stuipen op het lijf te jagen.

De Fed en de inflatie

De markt begon zelfs vóór de Fed-vergadering van woensdag hoger te rekenen en is sindsdien behoorlijk blijven stijgen, aangezien investeerders een mogelijke afbouw op korte termijn van de stimuleringsmaatregelen van de Fed overwogen. Een afbouw zou waarschijnlijk worden toegejuicht door sommige beleggers, die het zouden kunnen zien als bewijs dat de Fed eindelijk vecht tegen de verontrustende inflatiegroei.

Terugkijkend op de persconferentie van Powell woensdag, klinkt het alsof hij denkt dat de inflatie te wijten is aan het heropenen van knelpunten en volgend jaar zal vertragen. De markt is echter niet per se overtuigd. Dat gezegd hebbende, was het geruststellend om te zien dat de Fed haar inflatieprognose voor 2021 verhoogde om rekening te houden met de huidige prijsdruk. Je zou graag denken dat de Fed kennis neemt van een probleem dat veel bedrijven pijn doet.

Een vraag is hoe lang het afbouwprogramma van de Fed kan duren als het eenmaal is gestart. Er wordt op straat gepraat dat het iets sneller zou kunnen worden uitgevoerd dan in 2013, de laatste keer dat dit gebeurde. Powell versterkte dat idee door in zijn persconferentie te zeggen dat de economie er nu veel beter voorstaat dan in 2013.

Powell zei ook dat een afbouwaankondiging niet noodzakelijkerwijs wijst op een renteverhoging, en dat de economische lat veel hoger ligt voor wandelen dan voor afbouwen. Wat de tariefstijging “bar” zou kunnen zijn, is nog een beetje vaag.

Fatsoenlijk of niet fatsoenlijk? Het is subjectief

Powell (die vrijdag openingsopmerkingen zal maken in een webcast-evenement gericht op het herstel van de pandemie) zei ook dat hij graag een “fatsoenlijk” banenrapport van september zou zien van het ministerie van Arbeid, terwijl hij en anderen bij de Fed overwegen wanneer ze moeten afbouwen . Dat roept de vraag op wat ‘fatsoenlijk’ is in termen van banengroei.

De economie zorgde de afgelopen drie maanden voor gemiddeld 750.000 banen per maand, maar dat kwam in augustus onder de 300.000, mede door de Delta-variant en de impact daarvan op de reis- en vrijetijdssector. Zelfs 200.000 nieuwe banen die in een maand werden gecreëerd, werden echter beschouwd als de standaard van uitmuntendheid vóór de sluiting en heropening van Covid.

Wat nu fatsoenlijk is, is misschien in het oog van de toeschouwer, maar laten we ons voorstellen dat het op zijn minst in de marge van de 235.000 banen die in september zijn gecreëerd, zou moeten zijn, en misschien hoger dan dat. Alleen Powell weet het echt.

Een storing in de communicatie: Wanneer de prijs van een effect onder de trendlijn komt, is dit niet per se een bearish teken. Het kan een teken zijn dat de beveiliging een tijdje zijwaarts zal bewegen. Het is logisch dat beleggers wat winst willen nemen en hun portefeuilles opnieuw in evenwicht willen brengen als de groei ertoe heeft geleid dat de sector een groter deel van een portefeuille is geworden.

De nauwe relatie tussen telecombedrijven en technologie helpt hun lot op een bepaald niveau met elkaar te verbinden. Net als technologie, de communicatie

SBAC
sector heeft goed gepresteerd omdat het tijdens de COVID-lockdowns van cruciaal belang was voor persoonlijke en zakelijke overleving. De langzame vooruitgang terug naar “normaal” vermindert een deel van de afhankelijkheid van deze sectoren.

Opblazen van inkomsten herzieningen: Grafieken zijn niet de enige manier om veranderingen in de sterkte van een sector te identificeren, winstherzieningen zijn ook nuttig. Een grote aanjager van de prijs van een aandeel zijn niet alleen winstprognoses, maar ook winstherzieningen. Een herziening vindt plaats wanneer analisten vinden dat hun eerdere winstraming te hoog of te laag is. Positieve herzieningen treden op wanneer de analist beter dan verwachte winsten voorspelt. Veel fundamentele analisten volgen positieve herzieningen om aandelen te vinden die het potentieel hebben om op korte termijn te groeien.

FactSet merkte op dat de term ‘inflatie’ een recordaantal van 224 keer werd genoemd tijdens de winstoproepen voor het tweede kwartaal van S&P 500-bedrijven. Tot nu toe is de stijgende inflatie voor veel bedrijven geen probleem geweest, omdat ze de extra kosten aan de consument hebben kunnen doorberekenen. De winstramingen zullen momenteel naar verwachting hoger zijn in negen van de 11 sectoren. Door herzieningen van winstramingen te volgen, kunnen beleggers worden gewaarschuwd voor veranderingen die inflatie kan hebben op de winst van een bedrijf.

Over de Benjamins: Door de piek in de 10-jaarsrente steeg de rente tot 1,41% en doorbrak daarmee een kortetermijnweerstandsniveau van 1,375%. Als de uitbraak aanhoudt, kunnen de rentetarieven hoger blijven voor de 10-jaarsrente en over de hele rentecurve. Hogere rendementen op staatsobligaties trekken doorgaans beleggers die op zoek zijn naar rendement naar de VS, wat normaal gesproken de dollar sterker maakt.

Een sterkere dollar is complex. Over het algemeen verhoogt het de koopkracht van de consument en helpt het de inflatie te bestrijden. Het maakt import goedkoper, maar export duurder. De meeste van deze effecten hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen.

Maar de sterkte van de dollar zal ook verschillen van de sterkte van andere valuta’s. Bijvoorbeeld, toen de Europese Centrale Bank begin deze maand een ‘mini-taper’ aankondigde, is de euro een paar dagen in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. Dus als andere centrale banken afbouwen of verkrappen, zullen de valuta’s dienovereenkomstig veranderen.

Houd deze complexiteit dus in gedachten wanneer u het nieuws probeert te verwerken. Sommigen zullen beweren dat de sterke dollar slecht zal zijn en sommigen zullen beweren dat hij goed zal zijn. Uiteindelijk hangt het ervan af.

TD Ameritrade®-commentaar alleen voor educatieve doeleinden. Lid SIPC.

Source link

Zakelijk