Neil Shen van Sequoia China ziet ‘enorm’ potentieel in Chinese startups op het gebied van bedrijfstechnologie

Neil Shen van Sequoia China ziet ‘enorm’ potentieel in Chinese startups op het gebied van bedrijfstechnologie

Neil Shen, de oprichter en managing partner van Sequoia China, heeft een van de beste staat van dienst op het gebied van durfinvesteringen in China. Winnende keuzes zijn: ByteDance, de exploitant van TikTok, het e-commerceplatform Pinduoduo en het online bezorgbedrijf Meituan. Die hielpen Shen om nummer 2 te worden op de Forbes Midas-lijst van ’s werelds beste durfinvesteerders in 2021. Daarvoor was hij drie jaar op rij nummer 1.

Over welke gebieden van het Chinese investeringslandschap is Shen tegenwoordig optimistisch? Een daarvan is enterprise technologie bedrijven. “Ik zou zeggen dat de kansen in China voor bedrijfstechnologie enorm zijn”, zei Shen in een e-mailuitwisseling, “gezien de totale omvang van de economie en de hoge penetratie van de digitale economie – vooral mobiel internet.”

China, ’s werelds nr. 2-economie, had in 2019 een e-commerce-omzet die het gecombineerde totaal van Europa en de Verenigde Staten overtrof, waardoor bedrijven als Pinduoduo en Alibaba profiteerden. Met meer dan 700 miljoen mensen heeft het volgens Statista ook ’s werelds grootste populatie van digitale kopers.

En toch is de VS een grotere leider dan China als het gaat om zakelijke technologiebedrijven. Bedrijven zoals Salesforce, Twilio, Workday en Coupa hebben voor investeerders buitensporige rendementen gegenereerd. “Vergeleken met het consumenteninternetsegment dat zich de afgelopen 10 jaar heeft ontwikkeld, valt er veel in te halen op het gebied van zakelijke technologie in China”, zei hij. “Het goede nieuws is dat we hier een grote pool van talent hebben, waaronder velen die misschien eerder in de consumententechnologie hebben gewerkt – topingenieurs zijn van cruciaal belang bij het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke bedrijfsproducten. Veel besluitvormers die aan de andere kant van de tafel zitten en proberen dergelijke producten te kopen, zijn ook goed thuis in deze ruimte en hebben weinig onderwijs nodig over hoe dergelijke producten werken of waarom ze belangrijk zijn in hun zakelijke opzet.”

Vooral clouddiensten bieden veel mogelijkheden, meent Shen. “We bevinden ons nog in de beginfase voor bedrijven om cloudservices te adopteren – of ze nu private cloud of public cloud gebruiken, en verschillende PaaS- (platform-as-a-service) en SaaS-services (software-as-a-service) gebruiken om de efficiëntie te verhogen, kosten te besparen als maar ook om de marktkansen te vergroten.”

Enkele van Sequoia China’s vroege investeringen zijn onder meer Cloudwise, het hoofdkantoor in Beijing, waarvan de producten de IT-operatie en het servicebeheer ondersteunen. Cloudwise, opgericht in 2009, bevordert ook AI-oplossingen op die gebieden, zei Shen. Daarnaast is Lanhu, opgericht in 2015 en ook gevestigd in Beijing, een samenwerkingsplatform voor productontwerp voor zakelijke klanten. “Je kunt Lanhu vergelijken met Figma,” merkte Shen op. Figma is dit jaar lid van de Forbes Cloud 100-lijst.

Over andere onderwerpen was Shen optimistisch over de vooruitzichten voor de nieuwe Chinese beurs, die in Peking zal worden gevestigd. “Het is volkomen logisch om een ​​nieuw bestuur als dit te hebben dat zich richt op kleine en middelgrote bedrijven in de technologieruimte. Het biedt ook een andere locatie voor Chinese investeerders om deel te nemen aan de groei van de technologiebedrijven, naast STAR Market in Shanghai en Chinext in Shenzhen, “zei de 53-jarige Shen, zelf een voormalig ondernemer van de Chinese reissite die nu bekend staat als Reis.com.

“De uitwisseling zal een bredere basis van investeerdersparticipaties mogelijk maken en zal waarschijnlijk ook lagere inkomsten- en winstvereisten hebben. Dit is geweldig nieuws voor tech-ondernemers in China en de Exchange zou de binnenlandse technologische ontwikkelingen kunnen versnellen, ook op het gebied van bedrijfstechnologie, wat een aantal sterke lijstkandidaten zou kunnen opleveren, “zei Shen.

Zie gerelateerde berichten:

‘AI 2041’-auteur Kai-Fu Lee vertelt over de toekomst van AI en hoe hij erin investeert

China is goed voor meer dan een vijfde van de nieuwe Forbes Midas-lijst

Evergrande, HNA-problemen onderstrepen hoe het Chinese paradigma voor zakelijk succes wordt weggevaagd

@rflannerychina

Source link

Zakelijk