Nasdaq boekt nieuw record omdat ‘zorgwekkend’ banenrapport de vooruitzichten voor hulpverlening verhoogt

Nasdaq boekt nieuw record omdat ‘zorgwekkend’ banenrapport de vooruitzichten voor hulpverlening verhoogt

bovenlijn

De aandelen stegen vrijdag naar recordhoogtes nadat het Labour Department de slechtste maandcijfers op de arbeidsmarkt sinds januari rapporteerde – een zorgwekkend teken voor de economie in het algemeen en de 8 miljoen Amerikanen die nog steeds werkloos zijn, maar een sterke aanwijzing dat de Federal Reserve de monetaire stimuleringsmaatregelen zou kunnen verlengen. tilden de aandelen tijdens de pandemie naar nieuwe hoogten.

Belangrijkste feiten

De technologiezware Nasdaq noteerde zijn hoogste slot ooit, met een stijging van 0,2% tot 15.363 punten, deels dankzij de stijgende aandelen van vaccinmaker Moderna (stijging van 5%), softwarebedrijf Workday (stijging van 2,4%) en betalingsreus PayPal (stijging van 1,3% ).

Gesteund door winsten in technologieaandelen zoals Etsy, ServiceNow en chipmaker Nvidia, sloot de S&P 500 vanaf donderdag vrijwel vlak in de buurt van een recordhoogte en eindigde de dag op 4.535 punten.

Veel experts schreven de winst toe aan een teleurstellend werkloosheidsrapport van vrijdagochtend, waaruit bleek dat de economie in augustus slechts 235.000 banen won, aanzienlijk minder dan de bijna 750.000 toevoegingen die economen hadden verwacht.

In een e-mail zei Jay Pestrichelli, de CEO van investeringsmaatschappij Zega Financial in West Palm Beach, dat het de Fed minder onder druk zou moeten zetten om de maandelijkse obligatie-aankopen van 120 miljard dollar, die vorig jaar zijn begonnen om de markt te stimuleren, te verminderen of af te bouwen. de pandemie.

Toch zei Pestrichelli dat de aanzienlijke vertraging van het personeelsbestand in het rapport een “zorgwekkend” teken was voor de Amerikaanse economie in het licht van de stijgende inflatie – een combinatie die leidde tot een decennium van matige aandelenrendementen in de jaren zeventig.

Cruciaal citaat

“De aandelenmarkt houdt van stimuleringsmaatregelen, en elke indicatie dat de Fed volledig accommoderend zal blijven, is goed nieuws voor beleggers”, zegt Pestrichelli en voegt eraan toe: “Cash is niet aantrekkelijk gezien de stijgende inflatie, en het gebrek aan beleggingsalternatieven heeft ook de aandelenmarkt geholpen. beklim dit jaar de muur van zorgen.”

Waar op te letten?

Hoewel veel mensen dachten dat de Fed tijdens haar commissievergadering op 22 september plannen zou aankondigen om de monetaire stimuleringsmaatregelen te versoepelen, zegt Chris Zaccarelli, chief investment officer van Independent Advisor Alliance, dat het “verrassend lage aantal banen” betekent dat de Fed “moet wachten om te zien verdere verbetering van de arbeidsmarkt” alvorens plannen aan te kondigen om de monetaire stimuleringsmaatregelen te versoepelen. Hij denkt dat het nu waarschijnlijker is dat de centrale bank tot november zal wachten op de aankondiging.

Sleutelachtergrond

De S&P is met meer dan 100% gestegen sinds het dieptepunt van de pandemie op 23 maart 2020 – de dag waarop Fed-voorzitter Jerome Powell de markten met verpanding om het “volledige scala aan instrumenten van de centrale bank om de Amerikaanse economie te ondersteunen” te gebruiken totdat “aanzienlijke verdere vooruitgang” is geboekt in de richting van een volledig marktherstel. Bezorgdheid dat de centrale bank haar beleid zal wijzigen, heeft de markten dit jaar verschillende keren doen wankelen, waaronder slechts twee weken geleden, toen aandelen hun slechtste week in twee maanden boekten nadat de Fed had gesignaleerd dat ze de steun dit jaar zou kunnen versoepelen. “Als en wanneer de Fed eindelijk het T-woord (taper) uitspreekt, verwachten we dat de markt een stap terug doet”, schreef Wells Fargo dinsdag in een notitie aan klanten.

Verder lezen

VS voegde 235.000 banen toe in augustus – onthulling van ‘grote’ vertraging van de arbeidsmarkt, aangezien deltavariant economisch herstel bedreigt (Forbes)

Source link

Zakelijk