Miljarden weggevaagd van Covid Pharma-zwaargewichten, waaronder Moderna, Regeneron en Merck, aangezien de antivirale pil van Pfizer de uitverkoop veroorzaakt

Miljarden weggevaagd van Covid Pharma-zwaargewichten, waaronder Moderna, Regeneron en Merck, aangezien de antivirale pil van Pfizer de uitverkoop veroorzaakt

bovenlijn

De aandelen van Covid-19-vaccinmakers kelderden vrijdag nadat Pfizer aankondigde dat het de regelgevende goedkeuring zou vragen voor een antivirale pil om de ziekte te behandelen, wat miljarden aan marktwaardeverliezen veroorzaakte als de markt reageert op een veelbelovende en mogelijk baanbrekende ontwikkeling.

Belangrijkste feiten

De aandelen van Pfizer, die veelbelovende resultaten aankondigde voor zijn antivirale pil Paxlovid, stegen vrijdagochtend met 10,9%.

Vaccinmakers die zwaar investeerden in Covid-19-injecties zoals Moderna, Novavax en BioNTech (die hun vaccin met Pfizer produceert) deden het het slechtst en daalden met respectievelijk 16,7%, 11,2% en 20,9% na de aankondiging van Pfizer.

Grotere vaccinproducenten met meer diverse pijplijnen, zoals Johnson & Johnson en AstraZeneca, kregen meer bescheiden treffers en daalden respectievelijk met 0,7% en 1,2%.

De producenten van andere Covid-19-behandelingen daalden ook na de aankondiging van Pfizer, met Regeneron en Eli Lilly met 5,6% en 2,2%.

De aandelen van Merck, dat de enige antivirale pil produceert die op de markt is goedgekeurd voor de behandeling van Covid-19, daalden ook met 9,9% na de aankondiging van Pfizer.

Sleutelachtergrond

Pfizer kondigde vrijdag aan dat het zou stoppen met het inschrijven van nieuwe patiënten voor zijn klinische proef voor Paxlovid nadat een vroege analyse van onderzoeksgegevens de “overweldigende werkzaamheid” van het medicijn aantoonde. Het bedrijf zei dat de gegevens suggereren dat de pil, die kort nadat de symptomen zich ontwikkelen, wordt ingenomen, het risico op ziekenhuisopname of overlijden door Covid-19 bij hoogrisicopatiënten met 89% vermindert. Paxlovid ligt op schema om de tweede antivirale Covid-19-pil op de markt te worden, na Merck’s molnupiravir, dat begin november door de Britse regelgevers werd goedgekeurd. Merck zei dat uit onderzoeksgegevens bleek dat molnupiravir het risico op ziekenhuisopname of overlijden in risicogroepen halveert. Indien goedgekeurd, zouden beide pillen een groot behandelingstekort voor Covid-19 dichten, waar er een relatief overvloed aan opties is om infectie te voorkomen of ernstige ziekten te behandelen, maar weinig interventies voor patiënten met een milde ziekte buiten de ziekenhuisomgeving.

Raaklijn

Merck’s eerste aankondiging van veelbelovende onderzoeksgegevens voor molnupiravir veroorzaakte een soortgelijke ineenstorting van de farmaceutische aandelenmarkt, met name onder vaccinmakers die zwaar geïnvesteerd hebben in Covid-19-injecties. De aankondiging veegde diezelfde ochtend om 11 uur EDT $ 22 miljard van de marktwaarde van Moderna af. Meer op Covid gerichte vaccinmakers (Pfizer, Johnson & Johnson en AstraZeneca zijn veel groter en hebben meer diverse pijplijnen) zoals BioNTech en Novavax (waarvan het Covid-19-vaccin niet is goedgekeurd in de VS) daalden ook met respectievelijk 13% en 18%, op dat moment verloor ongeveer $ 12 miljard aan gecombineerde marktwaarde.

Waar op te letten?

Wanneer Pfizer gegevens heeft ingediend bij de regelgevers, zullen zij overwegen of de noodtoestemming voor het geneesmiddel moet worden verleend. De Food and Drug Administration (FDA) is in overweging nemen veiligheids- en werkzaamheidsgegevens van Merck’s molnupiravir, dat het eind november samen met Ridgeback Biotherapeutics ontwikkelde. Indien goedgekeurd, zou molnupiravir de eerste antivirale pil zijn om Covid-19 op de Amerikaanse markt te behandelen. Na falend om aan het primaire eindpunt in een klinische studie te voldoen, zal de antivirale pil die wordt ontwikkeld door Roche en Atea Pharmaceuticals – oorspronkelijk gezien als een concurrent van de producten van Merck en Pfizer – worden getest in groepen die meer risico lopen op Covid-19, in plaats van de meestal jonge en gezonde deelnemers uit de oorspronkelijke proef. Resultaten worden pas eind 2022 verwacht.

Verder lezen

Pfizer zegt dat zijn Covid-pil het risico op ziekenhuisopname en overlijden met 89% heeft verminderd in klinische studie (Forbes)

Merck zegt dat zijn antivirale pil het risico op covid-hospitalisaties en sterfgevallen met de helft vermindert (Forbes)

Moderna-crash vernietigt $ 22 miljard aan waarde nadat de covid-pil van Merck de vaccinvoorraad doet dalen (Forbes)

Moderna Crash vernietigt nog eens $ 24 miljard na problemen met de toeleveringsketen Dent Covid Vaccine Sales (Forbes)

Dit zijn de aandelen om in de gaten te houden nu Covid de volgende fase ingaat (Bloomberg)

Volledige berichtgeving en live updates over het Coronavirus

Source link

Zakelijk