Met recessie ver achter zich, terwijl de expansie van de aandelenmarkt aanhoudt;  Correcties kunnen kansen bieden

Met recessie ver achter zich, terwijl de expansie van de aandelenmarkt aanhoudt; Correcties kunnen kansen bieden

Het is nu officieel: in april 2020 eindigde de kortste recessie ooit.

Het duurde tot een paar weken geleden, maar het National Bureau of Economic Research (NBER) verklaarde eindelijk dat er in maart en april 2020 gedurende twee maanden een significant dieptepunt in de economische activiteit in de VS was. uit.

Dit was geen verrassing, maar het maakte de recessie van twee maanden, veroorzaakt door de COVID-19-pandemie, officieel de kortste in de geschiedenis van het land, te midden van records die teruggaan tot het midden van de 19e eeuw.

Sindsdien suggereert elke voorlopende economische indicator dat de Amerikaanse economie volledig uit die korte recessie is geklommen. Niets in de huidige signalen suggereert dat er een nieuwe recessie nadert.

De combinatie van recessiesignalen die we volgen, is zelfs een van de meest positieve in de geschiedenis. Die kracht houdt aan ondanks het feit dat het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) “ontbrekende” verwachtingen heeft voor het tweede kwartaal van 2021. De vervroegde release kwam uit op 6,5% groei versus de consensusvoorspelling van 8,4%.

Hoewel deze overwegingen over het algemeen minder belangrijk zijn voor aandelenbeleggers, werd de economische activiteit in het tweede kwartaal bescheiden afgeremd door welbekende problemen in de toeleveringsketen en overheidsuitgaven die vertraagden door de stimuleringspieken. Bevoorradingsproblemen veroorzaakten formidabele voorraadafnames, maar de zwakte in handel en huisvesting zou in de tweede helft moeten afnemen.

Sommigen noemden het teleurstellend, maar de groei van het BBP met 6,5% weerspiegelt het meest robuuste kwartaal voor de Amerikaanse economische bedrijvigheid sinds het derde kwartaal van 2003 – bijna 18 jaar. (Dit laat het uitzonderlijke derde kwartaal van 2020 van de eerste heropening buiten beschouwing.) De huidige omgeving vertegenwoordigt waarschijnlijk het hoogtepunt van de economische en winstgroei.

Hoewel sommige marktdeelnemers zich zorgen lijken te maken over een naderende vertraging, zijn wij van mening dat de Amerikaanse economie een enigszins typische overgang doormaakt van het begin tot het midden van de cyclus. Wanneer dit gebeurt, worden aandelenmarkten vaak schokkeriger naarmate beleggers zoeken naar de dominante thema’s van de volgende uitbreiding. Natuurlijk kunnen deze alleen achteraf bekend zijn.

Maar een dubbele dip-recessie – de tweede die binnen een jaar na het einde van de vorige toesloeg – is niet aan de horizon. Double-dip recessies zijn zeldzaam, volgens de NBER, met slechts één exemplaar sinds de Tweede Wereldoorlog en drie sinds het midden van de 19e eeuw.

In de afgelopen decennia, toen de economische expansie langer duurde, kwamen recessies minder vaak voor. De laatste vier uitbreidingen duurden gemiddeld 103 maanden (iets meer dan 8,5 jaar). Drie van de vier langste uitbreidingen – en vier van de top zes – vonden plaats in de afgelopen vier decennia.

Markten zijn echter niet immuun voor volatiliteit, ook al zijn de rendementen historisch gezien solide geweest tijdens economische expansies. Elke economische cyclus kan zinvolle correcties hebben.

In de laatste bull-cyclus hebben de aandelenmarkten in 2010, 2011 en 2018 drie bijna-bear-marktcorrecties van 15%-20% meegemaakt; twee opnames van 10%-15% in 2016 en 2018; en drie extra pullbacks binnen 30 basispunten van 10% in 2011, 2012 en 2015.

Minder ervaren aandelenbeleggers huiveren misschien bij het navigeren door dat soort haperingen, maar dergelijke uitspoelperiodes zijn essentiële fundamenten voor elke beginnende bullmarkt.

Marktdeelnemers herinneren zich misschien dat de laatste drie overgangen van de vroege naar de middencyclus – in 1994, 2003 en 2011 – een verhoogde volatiliteit met zich meebrachten, dus perioden van consolidatie die in het verschiet liggen, zouden hen niet moeten verbazen. In feite boden deze periodes voor langetermijnbeleggers vaak geweldige koopmogelijkheden.

Te midden van de huidige robuuste economische achtergrond, ondersteund door gezonde consumenten en sterke bedrijfsbalansen, ligt een nieuwe langgerekte expansie in het verschiet. Toch zouden eventuele correcties aantrekkelijke openingen kunnen bieden voor beleggers die waakzaam en paraat zijn.

Jeffrey Schulze, CFA, is directeur en investeringsstrateeg bij ClearBridge Investments, een dochteronderneming van Franklin Templeton. Zijn voorspellingen zijn niet bedoeld om op te vertrouwen als een voorspelling van feitelijke toekomstige gebeurtenissen of prestaties of beleggingsadvies.

Alle informatie, verklaringen of meningen die hierin worden uiteengezet, zijn van algemene aard, zijn niet gericht op of gebaseerd op de financiële situatie of behoeften van een bepaalde belegger, en vormen geen, en mogen niet worden opgevat als, beleggingsadvies, voorspelling van toekomstige gebeurtenissen , een garantie voor toekomstige resultaten of een aanbeveling met betrekking tot een bepaalde beveiligings- of beleggingsstrategie of type pensioenrekening. Beleggers die financieel advies zoeken over de geschiktheid van beleggen in effecten of beleggingsstrategieën, dienen hun financiële professional te raadplegen.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor toekomstige rendementen.

Overweeg zorgvuldig de beleggingsdoelstellingen, risico’s, kosten en uitgaven van een Fonds voordat u gaat beleggen. U kunt deze en andere informatie vinden in elk prospectus, of samenvattend prospectus, indien beschikbaar, dat beschikbaar is op www.leggmasonfunds.com. Lees het aandachtig door.

©2021 Legg Mason Investor Services, LLC, lid FINRA, SIPC. ClearBridge Investments, LLC en Legg Mason Investor Services, LLC zijn volledige dochterondernemingen van Franklin Resources, Inc.

Source link

Zakelijk