Maleisische tycoon Tony Fernandes’ AirAsia X boekt een recordkwartaalverlies van $ 5,9 miljard

Maleisische tycoon Tony Fernandes’ AirAsia X boekt een recordkwartaalverlies van $ 5,9 miljard

AirAsia X– het langeafstandsfiliaal van de Maleisische tycoon Tony Fernandes’ AirAsia Group – rapporteerde zijn grootste kwartaalverlies ooit, aangezien reisbeperkingen om de verdere verspreiding van Covid-19 in te dammen, de vliegtuigen van de budgetmaatschappij aan de grond hielden.

De luchtvaartmaatschappij boekte een nettoverlies van 24,6 miljard ringgit ($ 5,9 miljard) in de drie maanden eindigend op 30 juni na de opschorting van vluchten sinds het hoogtepunt van de pandemie in april vorig jaar, zei het bedrijf in een uitspraak maandag naar Bursa Maleisië. Dat is het negende achtereenvolgende kwartaalverlies dat door de luchtvaartmaatschappij wordt gerapporteerd en is te vergelijken met het nettoverlies van 305 miljoen ringgit een jaar geleden.

De verliezen werden verergerd door een boekhoudkundige voorziening van 23,8 miljard ringgit aan crediteuren, waarbij de luchtvaartmaatschappij al in gebreke was. “De contractuele verplichtingen waarvoor de voorziening is getroffen, worden kwijtgescholden na de succesvolle voltooiing van de voorgestelde schuldsaneringsoefening”, zei AirAsia X.

AirAsia X heeft met schuldeisers onderhandeld om haar schulden te herstructureren te midden van oplopende verliezen als gevolg van de pandemie. Het heeft ook gesproken over de teruggave van een deel van zijn vliegtuigen aan verhuurders als onderdeel van een inkrimping van de vloot, gericht op het concentreren van de activiteiten op volwassen routes en het beëindigen van vluchten naar onrendabele bestemmingen.

Luchtvaartmaatschappijen en andere reisgerelateerde industrieën behoren tot de zwaarst getroffen door de pandemie, aangezien landen over de hele wereld hun grenzen sloten om het virus in te dammen. AirAsia Group draait zich om naar digitale bedrijven, aangezien reisbeperkingen door Covid-19 het passagiers- en vrachtverkeer verminderen.

Fernandes en zijn zakenpartner, Kamaruddin Meranun, namen AirAsia in 2001 over om een ​​goedkope luchtvaartmaatschappij te bouwen die vliegreizen betaalbaar zou maken. Fernandes – die dit jaar uit de ranglijst van de 50 rijkste mensen van Maleisië is gestapt – heeft ook belangen in gastvrijheid, verzekeringen en onderwijs.

Source link

Zakelijk