Maleisische tycoon Tony Fernandes’ AirAsia ontvangt $ 120 miljoen aan door de overheid gesteunde lening

Maleisische tycoon Tony Fernandes’ AirAsia ontvangt $ 120 miljoen aan door de overheid gesteunde lening

AirAsia Groep– gecontroleerd door tycoon Tony Fernandes – zei dinsdag dat het goedkeuring heeft gekregen van Danajamin Nasional Berhad voor een lening van maximaal 500 miljoen ringgit ($ 120 miljoen), waardoor de luchtvaartmaatschappij een broodnodige reddingslijn krijgt om de Covid-19-pandemie te doorstaan.

De lening, die voor 80% wordt gegarandeerd door de Maleisische regering, maakt deel uit van het economische stimuleringspakket van het land om bedrijven die door de pandemie zijn getroffen, te ondersteunen. AirAsia zei dat het de financiering zal gebruiken voor werkkapitaaldoeleinden, inclusief personeelskosten en belangrijke bedrijfskosten zoals vliegtuigonderhoud, terwijl de luchtvaartmaatschappij zich voorbereidt om haar activiteiten op te voeren in afwachting van een hervatting van binnenlandse en internationale reizen in de nabije toekomst.

“Deze goedkeuring van de Maleisische regering is een sterke bevestiging van het vermogen van AirAsia Group om snel te herstellen en geeft een welkome boost aan onze algemene fondsenwervingsstrategie terwijl we ons voorbereiden om terug te keren naar de lucht in al onze belangrijke markten”, uitvoerend voorzitter van de AirAsia Group, Kamarudin Meranun, zei in a uitspraak. “Landen over de hele wereld, inclusief die in de regio, zijn begonnen met het heropenen van internationale grenzen te midden van veelbelovende vooruitgang in vaccinatiepercentages.”

Luchtvaartmaatschappijen en andere reisgerelateerde industrieën behoren tot de zwaarst getroffen door de pandemie, aangezien landen over de hele wereld hun grenzen sloten om het virus in te dammen. AirAsia rapporteerde zijn achtste achtereenvolgende kwartaalverlies in de drie maanden eindigend op 30 juni, hoewel de verliezen met 38% terugliepen tot 719,6 miljoen ringgit ten opzichte van een jaar geleden.

Ondanks de aanhoudende impact van de pandemie, begint AirAsia wat groene scheuten te zien. “De reisbubbel in Langkawi is een enorm succes geweest met een overweldigende vraag sinds we vanaf 16 september tot 90 diensten per week hebben gelanceerd”, zei Kamarudin. “In Thailand, Indonesië en de Filippijnen zien we aangename vooruitgang, aangezien de diensten geleidelijk weer worden hervat.”

Nu vaccinaties over de hele wereld goed vorderen, heeft de International Air Travel Association ook positievere vooruitzichten voor de industrie gegeven. De internationale reisvraag zal naar verwachting volgend jaar verdubbelen en 44% van het pre-pandemische niveau bereiken, zei IATA maandag.

“Terwijl landen in de regio doorgaan met het bespreken en implementeren van reisbubbels en de geleidelijke heropening van internationale grenzen, hebben we er vertrouwen in dat we ons in de nabije toekomst zullen kunnen herstellen en sterk zullen herstellen”, zei Kamarudin.

AirAsia had eerder plannen aangekondigd om maar liefst 2,5 miljard ringgit op te halen door middel van leningen en aandelenverkopen om de luchtvaartmaatschappij voldoende liquiditeit te bieden, aangezien reisbeperkingen door Covid-19 het passagiers- en vrachtverkeer naar beneden sleepten. De luchtvaartmaatschappij is ook bezig met digitale bedrijven.

Fernandes en Kamarudin namen AirAsia in 2001 over om een ​​goedkope luchtvaartmaatschappij te bouwen die vliegreizen betaalbaar zou maken. Beiden vielen dit jaar uit de ranglijst van de 50 rijkste mensen van Maleisië. Fernandes heeft ook belangen in gastvrijheid, verzekeringen en onderwijs.

Source link

Zakelijk