Laatste Fed-beweging signaleert een terugkeer naar normaal

Laatste Fed-beweging signaleert een terugkeer naar normaal

Gedurende de pandemie heeft de Fed $ 80 miljard per maand aan schatkistpapier en $ 40 miljard per maand aan door hypotheken gedekte effecten gekocht. Maar in een gisteren aangekondigde stap zal het onmiddellijk 10 miljard dollar per maand verlagen op zijn schatkistaankopen en $ 5 miljard op de hypotheekaankopen voor ten minste de komende twee maanden. Deze afname zal naar verwachting doorgaan tot volgend jaar – en mogelijk zelfs versnellen. Dus, is dit de eerste stap om het monetaire beleid weer normaal te maken? Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Markten verwelkomen het nieuws

Hoewel het slechts een eerste stap is, leek de aandelenmarkt het te verwelkomen en steeg na de aankondiging. Een terugkeer naar normaal is iets wat de Fed al maanden signaleert. Het feit dat de Fed zich goed genoeg voelt over de economie – ondanks alle angstaanjagende krantenkoppen – werd gezien als een bevestiging dat het herstel doorzet en dat de winstgroei ook zou moeten doorgaan.

Sterker nog, ook de vastrentende markten leken goed op het nieuws te reageren. Hoewel er op korte termijn een stijging was in het rendement van het 10-jarige Amerikaanse schatkistpapier, tot aan de bovenkant van de bandbreedte van de afgelopen dagen, keerde die stijging vanmorgen om. We zijn nu terug aan de onderkant van het bereik van de afgelopen maand. Dit ondanks het feit dat de markt nu al minimaal twee tariefverhogingen inprijst voor volgend jaar. Het is duidelijk dat de vastrentende markt niet verwacht dat de inflatie in die periode zal stijgen, en impliciet gelooft in het idee dat de inflatie zal terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie. Met andere woorden, terug naar normaal.

En dat geldt ook voor de langere termijn voor tarieven. De tarieven zijn terug naar waar ze eind 2019 waren, maar toen waren ze abnormaal laag. Als we teruggaan naar 2017 en 2018, lagen de tarieven voor de 10-jaars tussen de 2 procent en 3 procent. Als de tarieven weer op dat niveau zouden komen, zou dat de afgelopen vijf jaar ook volkomen normaal zijn.

Wat is het plan?

Dat geeft ons een idee van waar de Fed naartoe gaat. Uiteindelijk wil het terug naar het normale niveau van vóór de pandemie, wat binnen dat bereik van vijf jaar zou zijn. Nu het proces is gestart, kan het verwijderen van monetaire stimuleringsmaatregelen (als de economie het toelaat) op de automatische piloot doorgaan. Als de Fed een soepele overgang naar renteverhogingen kan regelen zodra de obligatie-aankopen zijn gedaan, kan het tot zes renteverhogingen leiden voordat het weer aan de bovenkant van dat bereik komt. De Fed zal worden gemeten en haar plannen telegraferen, maar je kunt haar langetermijndoel zien: weer normaal worden.

Kijk verder dan de krantenkoppen

Houd dat doel dus in gedachten als u de krantenkoppen over inflatie en rentetarieven leest. De tarieven zullen in de loop van de tijd stijgen, omdat de tarieven zouden moeten stijgen naarmate de economie en de financiële markten weer normaal worden. Normaal is hier het doel, en hogere tarieven – en trouwens lagere groeipercentages – zullen een functie zijn, geen bug. Wat de Fed ons gisteren vertelde, is dat ze de economie als normaal beschouwt en dat ze nu moet gaan reageren. Dat is goed nieuws.

Source link

Zakelijk