Is de DeFi Boom van Ethereum klaar voor DeFi Bust?

Is de DeFi Boom van Ethereum klaar voor DeFi Bust?

Ethereum gaat niet alleen over gedecentraliseerde financiën… maar het komt er verdomd dicht bij in de buurt. Vorige maand waarschuwde de oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, dat DeFi misschien te veel een gokkershol wordt – met derivaat op derivaat, in een poging om rendement te behalen, en niet veel anders.

“Ethereum moet verder gaan dan alleen het verhandelen van tokens en het helpen creëren van andere tokens”, zei hij, dun staand in een bruin T-shirt en blauwe spijkerbroek bij de EthCC [4] conferentie op 20-22 juli in Parijs. “Als je gewoon DeFi neemt en het tot in het oneindige duwt, krijg je gewoon tokens die je winst opleveren uit opbrengstlandbouw en voorspellingsmarkten bovenop opbrengsttokens”, waarschuwde hij. “Dat is goed tot laag twee, maar als je eenmaal naar laag zes begint te komen, zet je jezelf op een ineenstorting en worden mogelijk veel regelgevers boos.”

De midzomerpresentatie van Buterin op EthCC 4 werpt licht op het doel van Ethereum-projecten om incentive-georiënteerd te zijn en meer als een publiek goed te dienen in plaats van alleen te worden gebruikt om derivaten bovenop tokens te symboliseren. Hij beschreef dat type DeFi in wezen als niet anders dan andere financiële instrumenten, waarbij hij de noodzaak ervan in twijfel trok als er geen echt publiek goed was – namelijk een gedecentraliseerd financieel systeem toestaan ​​​​om een ​​​​echte vorm aan te nemen en te functioneren buiten het bestaande gecentraliseerde systeem.

Laag 6 is wanneer nieuwe tokens die op het netwerk van Ethereum zijn gebouwd, worden geconcentreerd als financiële derivaten die geen ander doel dienen dan als een andere liquiditeitsweg voor andere tokens die ook financiële derivaten zijn.

“Het risico hier is een dreigende ineenstorting van het Defi-systeem, waar we een toestroom van nieuwe tokens zien die alleen worden gebouwd om ze te verhandelen zonder enig nut toe te voegen”, zegt A On, oprichter van Everest Coin, een Spelen om te verdienen GameFi platform wordt deze maand gelanceerd op het BEP20-platform van Binance Smart Chain.

Voor Buterin creëert het huidige DeFi-systeem in feite een aantal tokenized derivaten bovenop tokens om opbrengst te genereren en opbrengst te verkopen. Het was allemaal prima in laag 1 en 2, maar hoe hoger het gaat, het nodigt uit tot toezicht door toezichthouders.

“Regulering van het DeFi-segment is sowieso onvermijdelijk”, zegt Igor Dyachenko, mede-oprichter en CEO van Studyum, een door blockchain gebouwd onderwijsplatform voor studenten en docenten dat leren daadwerkelijk stimuleert door NFT’s te gebruiken als beloningsbetalingen voor studeren.

Dyachenko denkt dat DeFi nader onder de loep zal worden genomen voordat het casino ontploft. En regelgeving is natuurlijk geen garantie dat dit niet het geval zal zijn.

“De verordening is waarschijnlijk gericht op de beheerders van de protocollen. Omdat lagen op blockchains enigszins gecentraliseerd zijn, kan de operator van de validators enigszins nauwkeurig worden getarget voor regelgevende actie op protocolniveau, “zegt hij.

Iron Finance komt in me op als een explosie. Ooit miljarden waard, uw gebruikte auto is nu meer waard.

“Er zijn tal van protocollen met een hoog risico en een hoog rendement die weinig toegevoegde waarde bieden in de markt”, zegt Dyachenko. “De meeste van deze platforms zijn copycats van bestaande innovaties, dus er is weinig risico voor iemand die zijn huiswerk heeft gedaan over welke de originele movers en shakers zijn en welke niet. Net als bij de altcoin-markten in voorgaande jaren zijn fundamenteel onderzoek en het lezen van de whitepaper, het bestuderen van het team en het meten van de product-market fit belangrijke aspecten voordat de keuze wordt gemaakt om te investeren.”

Dit is eigenlijk volkomen logisch. De hele cryptomarkt bouwt nog een andere markt op: de crypto-analist die werkt voor de beleggingsonderneming die crypto-activa aan investeerders verkoopt.

Ze hebben vast hun handen vol.

“Ik noem de donkere kant van de maan op sommige van deze DeFi-projecten. Ongeacht de audits worden we geconfronteerd met het echte feit dat ze gedereguleerd zijn, wat betekent wat er gebeurt als er iets misgaat? Wie zal je beschermen?” vraagt ​​Alejandro Estrada, CEO en oprichter van Synthesis Bank Company, een crypto-investeringsbank gelegen op de Kaaimaneilanden. “Als je geen goed huiswerk maakt, kunnen slimme contracten een nachtmerrie voor je worden.”

Buterin besteedde niet al zijn tijd aan het betreuren van DeFi en het vertellen van de menigte hoe Ethereum van plan is op te schalen. Veel DeFi-spelers zijn op zoek naar alternatieven omdat Ethereum een ​​steeds duurdere plek wordt om te opereren.

Maar Buterin lijkt er in dit opzicht zeker van te zijn dat Ethereum zal overleven, door de technische kant van de dingen te bespreken, een onderwerp dat ik reserveer voor de echte technische nerds die er zijn.

Wat betreft investeerders in Ethereum en de grote DeFi-munten, Buterin wil niet noodzakelijk de speeltuin zijn voor derivatenhandelaren en opbrengstboeren. Hij wil functionaliteit, niet alleen een manier om traditionele, ouderwetse futures-handelaren naar de blockchain te verplaatsen. En hij wil andere dingen doen dan DeFi.

“Het zou interessant zijn om te zien hoe Ethereum verder gaat dan een Defi-ecosysteem”, zegt Everest’s On. “Ethereum is nog steeds de belangrijkste infrastructuur die de Defi-wereld heeft gezien, en als een entiteit klaar is om Defi boven de prijs te brengen, denk ik dat het Ethereum is”, zegt hij.

Buterin is het daarmee eens.

“Verder gaan dan DeFi gaat niet over tegen DeFi zijn”, zegt hij. “Het is het beste om elementen van finance en non-finance te combineren. We wilden verder gaan dan dat en dat zie je nu in een aantal succesvolle DeFi-projecten”, noemde hij een paar namen, waaronder Uniswap (UNI). “Defi is niet alles waarvoor Ethereum is ontworpen. Gecentraliseerde financiën hebben problemen, maar gecentraliseerde andere dingen hebben ook problemen. Kunnen we verder gaan dan financiën en beginnen met het opbouwen van de andere dingen die we wilden decentraliseren?” hij vroeg.

Toch moet men de toespraak van Buterin niet als volledig bearish op DeFi beschouwen. Misschien een pauze in de uitbundigheid?

“Ethereum zal in 2021 beter blijven presteren dan Bitcoin en zal uiteindelijk de waarde van Bitcoin overtreffen”, zegt Nigel Green, een van de groeiende groep traditionele CEO’s van investeringshuizen die nu geld van klanten in crypto stoppen. Green is de oprichter van de deVere Group uit Londen. “Ethereum presteert beter dan Bitcoin en zal deze trend de rest van 2021 voortzetten.”Source link

Zakelijk