Inflatie neemt af; Zo is de economie; Maar banen zullen groeien

Inflatie neemt af; Zo is de economie; Maar banen zullen groeien

Het ‘inflatie’-verhaal is nu verplaatst naar pagina twee, niet omdat het niet nog steeds het mantra van de financiële media is, maar de ramp met het vertrek uit Afghanistan heeft zijn plaats ingenomen. We denken niet dat het terug zal keren naar pagina 1. De reden: de uitbarsting van economische activiteit, voor de economische heropening van Q1 en Q2, en de rondes van helikoptergeld zijn nu beide in de achteruitkijkspiegel. Bijna alle binnenkomende gegevens zijn aan de zachte kant.

Hoewel ze nog steeds aan de hoge kant zijn, laten gegevens uit verschillende Fed-enquêtes zien dat de achterstanden bij Amerikaanse bedrijven afnemen, dat de leveringsvertragingen afnemen en dat de betaalde en ontvangen prijzen enigszins worden versoepeld. Dit betekent dat de inflatie aan het afnemen is, hoewel voor veel bedrijven de problemen met de toeleveringsketen en de bijbehorende prijsstijgingen tot ver in 2022 kunnen aanhouden. Veel hangt af van het pad van de pandemie.

Bovendien winnen de stemmen van enkele diepgewortelde economische denkers nu aan bekendheid. Lacy Hunt (Hoisington Investment Management) beschikt over overtuigende gegevens die suggereren dat de Amerikaanse afhankelijkheid van en het opbouwen van schulden, wat nu het enige instrument lijkt te zijn dat wordt gebruikt door monetaire en fiscale autoriteiten, in feite de oorzaak is van deflatie. Chen Zhao (AlpineMacro) ontdekte sterke correlaties tussen reële rentetarieven en inflatie als gevolg van buitensporige besparingen, chronisch sinds de Grote Recessie. De verwachte voortzetting van een geaggregeerd spaaroverschot, zegt hij, zal de inflatie en de rentetarieven in de nabije toekomst laag houden.

De gegevens

Detailhandel: De grote verrassing van de week was de daling van -1,1% M/M in de detailhandelsverkopen van juli (-1,6% in termen van ‘echte’ inflatie gecorrigeerd). De te optimistische consensusraming was voor een daling van -0,3%. Exclusief auto’s daalde de omzet met -0,4% (consensus: +0,2%) en exclusief auto’s en benzine met -0,7% (consensus: -0,1%). Als we dit per geselecteerde sectoren bekijken:

· Bouwmaterialen: -1,2% (negatief vier maanden op rij)

· Auto’s: -3,9% (negatief drie maanden op rij)

· Verkoop via internet: -3,1% (negatief twee van de laatste drie maanden)

· Kleding: -2,6%

· Boodschappen: -0,7%

· Restaurants: +1,7% (helaas heeft Open Table een significante daling in restaurantreserveringen aangegeven; -8% lager dan pre-Covid in de week van 10 augustus, waarschijnlijk veroorzaakt door de Delta-variant; reserveringen waren hoger dan pre-Covid niveaus in juni).

· Het controlegetal van Retail Sales dat bijdraagt ​​aan het BBP: maart: +10,6%; mei: -2,0%; Juli: -1,6%. Hoe komen we tot de consensus +7% BBP-groei voor het derde kwartaal?

huisvesting: Dit lijkt ver over zijn hoogtepunt heen.

· De NAHB Homebuilding Index stond in juli op 75 tegenover 80 in juni. Vijf punten is een enorme daling voor deze index.

· De consumentensentimentindex van de University of Michigan (U of M) laat zien dat het kopen van huizen en auto’s op het laagste punt in 40 jaar staat en apparaten op het laagste punt in 10 jaar. Index van koopintenties voor huizen: december: 134; februari: 125; april: 114; juni: 74; Augustus: 61. 70% van de ondervraagden zegt dat het nu een “slechte” tijd is om een ​​huis te kopen – het slechtste aantal sinds augustus 1982! (Voor auto-aankoopplannen registreerde de enquête het slechtste aantal sinds mei 1981!)

· Woningstart was uit -7,0% M/M (consensus: -2,6%). YTD-starts zijn gedaald met -12,8% op jaarbasis (AR), met een eengezinsstart met maar liefst -25,1% AR. (Meergezinsstarts zijn aanzienlijk gestegen; misschien helpt dit de opkomende opwaartse druk op de huren te matigen!)

Vertrouwen, overoptimisme en grondstoffen:

· De algemene consumentensentimentindex van U of M bevindt zich op het laagste niveau sinds 2011 (zie grafiek bovenaan).

· Desalniettemin lijken de ‘consensus’-opvattingen over waar de economie staat en waar ze naartoe gaat, allemaal aan de te optimistische kant. Misschien zijn dit allemaal verkoopkanteconomen die de aandelenkoersen hoog willen houden. Citigroup heeft een “Economic Surprise” Index ontwikkeld. Wanneer de consensusvisies “minder” zijn dan de inkomende gegevensrelease, is dat een “positieve” verrassing. Wanneer de consensus optimistischer is dan de inkomensgegevens, wordt dat een “negatieve” verrassing genoemd. De te optimistische standpunten worden weergegeven in de grafiek – 14 opeenvolgende dagen met negatieve waarden. En de grafiek toont algemene negatieve waarden voor de laatste drie maanden.

· De cyclus van de grondstoffenprijzen, een belangrijke oorzaak van de “systemische” inflatiehysterie, lijkt zijn beloop te hebben. De volgende gegevens tonen procentuele dalingen ten opzichte van recente pieken (prijzen zijn van 19 augustus):

 • Hout: -72,8% (13 maanden laag)
 • IJzererts: -36,5% (8 maanden laag)
 • Olie (WTI): -15,4% (3 maanden laag) (wanneer gaat het over naar de pomp?)
 • Koper: -15,3% (3 maanden laag)

China en de Delta-variant

· China heeft onlangs de op twee na drukste containerhaven ter wereld gesloten. Dit betekent meer vertragingen in de toeleveringsketen en een voortzetting van kosten- en beschikbaarheidsproblemen voor veel bedrijven. De grafiek toont de explosieve kosten om een ​​zeecontainer te huren, omdat de meeste van hen in de oceaan geparkeerd staan, wachtend op een opening in een haven.

· De detailhandelsverkopen in China waren in juli licht negatief (-0,1%), zeer ongebruikelijk voor de snelst groeiende ontwikkelde economie ter wereld. Zelfs de industriële productie daalde met -1,3% en dat was in vier van de laatste vijf maanden negatief. Het werkloosheidspercentage steeg in juli van 5,0% naar 5,1%. De kop van het verhaal op pagina A16 van de Wall Street Journal (8/17) lees: “China’s herstel verliest kracht.”

· De Delta-variant blijft het economisch herstel in de VS en wereldwijd in de war sturen:

 • Het vliegverkeer in de VS is twee weken op rij afgenomen.
 • Hotelboekingen dalen.
 • Restaurantreserveringen dalen.
 • Veel bedrijven hebben aanzienlijke vertragingen aangekondigd in hun terugkeer naar kantoor.

Arbeidsmarkten

Initiële claims (IC’s): Initiële werkloosheidsclaims, een proxy voor nieuwe ontslagen, daalden met -12K in de staatsprogramma’s tot 309K (niet seizoensgecorrigeerd) in de week van 14 augustus. Ze stegen +5K in de federale Pandemic Unemployment Assistance (PUA)-programma’s. Slechts een kleine daling (-7K) op netto over het compenseren van de kleine stijging van vorige week.

De PUA IC-programma’s, die net ten noorden van 100.000/week lopen, eindigen op 4 september. Staatsprogramma’s zullen het enige zijn dat overblijft voor nieuwe aanvragers. De staatsprogramma’s liggen met ongeveer 309K/week niet zo ver boven hun pre-pandemische norm van 200K. We verwachten dat we tegen het einde van september zullen zien dat de staatscijfers deze pre-pandemische norm opnieuw benaderen, hoewel de hernieuwde opkomst van het virus sommige ouders ervan kan weerhouden om weer op de arbeidsmarkt te komen vanwege kinderopvang en schoolproblemen.

Doorlopende claims (CC’s): Aanhoudende werkloosheid Eisers van alle programma’s blijven dalen. Ze waren 12,1 miljoen in de week van 24 juli en daalden tot 11,7 miljoen in de week van 31 juli (laatste gegevens). Zoals aangegeven in eerdere blogs, zit de overgrote meerderheid van deze eisers in de PUA-programma’s die eindigen op 4 september. Tenzij het Congres deze programma’s verlengt (heb nog niet zulke praatjes gehoord), zullen bijna 9 miljoen mensen zonder wekelijkse controle zitten. Er zal een impact zijn op Retail.

We volgen de CC-gegevens van de staat al enkele maanden vanuit het oogpunt van opt-in-staten versus opt-out (die staten in of buiten het federale aanvullende werkloosheidsuitkeringsprogramma van $ 300/week). Zoals gemeld in onze laatste blog, lijken de gegevens overtuigend te zijn dat het federale supplement de wens of noodzaak om te werken heeft ontmoedigd. De tabel toont het verloop van de daling van CC’s in de opt-out- en opt-in-statussen en bevat een regel die de totalen van de opt-in-status toont zonder CA, aangezien de gegevens van die status te vluchtig zijn om zinvol te zijn.

Zoals te zien is, is de vermindering van CC’s in opt-out-statussen veel hoger dan in de opt-ins, ongeacht of CA-gegevens zijn opgenomen of uitgesloten. De onderstaande tabel vervolgt de analyse:

Merk op dat voor de 7/31 week (definitieve gegevens), terwijl ze slechts ongeveer een kwart van het totale aantal CC’s vertegenwoordigen, de opt-out-staten 85% van de vermindering van het totale aantal CC’s produceerden. Een soortgelijk verhaal voor de voorlopige gegevens voor de 8/7 week. En wanneer de gegevens van CA worden uitgesloten, vertoonden de rest van de opt-in-staten een toename van hun werkloosheidscijfers.

We denken dat er twee gevolgen zullen zijn aan het einde van de federale programma’s begin september:

 • Er zal een haast zijn om openstaande vacatures te vullen. Toch is dat geen onmiddellijk proces en kan het enkele weken of zelfs maanden duren. Bovendien moeten degenen die wel een baan vinden, wachten op de volgende looncyclus om geld te krijgen.
 • De detailhandelsverkopen zullen verder verzwakken naarmate de federale voordelen eindigen, en gezien de al te optimistische consensusschattingen die we de laatste tijd hebben gezien, zal de klap voor de kleinhandelsverkoop waarschijnlijk ernstiger zijn dan de markten momenteel overwegen.

conclusies

We zetten vraagtekens bij de nog steeds hoge verwachtingen voor de bbp-groei in de tweede helft van 2021, nog steeds in de buurt van +7%. Wij zijn van mening dat een groot deel van de BBP-groei in het tweede kwartaal werd veroorzaakt door twee rondes helikoptergeld en initiële economische heropening. Bovendien eindigen, zoals besproken, de uitkeringen van contant geld aan de overgrote meerderheid van de werklozen in de komende twee weken! Als er in het derde kwartaal een positieve bbp-groei is, zal deze naar onze mening vrij laag zijn en we maken ons zorgen dat er in het vierde kwartaal helemaal geen groei zal zijn.

Tot dusver waren onze oproepen aan de economie (trage groei) en rentetarieven (langer lager), hoewel niet synchroon met de meeste media-experts, de juiste. Ter info, ons vertrouwen in onze economische visie stijgt!

(Joshua Barone heeft bijgedragen aan deze blog.)

Source link

Zakelijk