India’s Specialty Chemicals Boom creëert een nieuwe miljardair

India’s Specialty Chemicals Boom creëert een nieuwe miljardair

Vasudeo Goenka, patriarch van de familie achter de maker van speciale chemicaliën in Mumbai Laxmi Organic Industries is de nieuwste miljardair van India. Zijn vermogen overschreed deze week de grens van $ 1 miljard dankzij een stijging van bijna 200% in de aandelen van het bedrijf sinds de beursintroductie van maart.

Goenka, 81, is emeritus voorzitter van het bedrijf van $ 242 (omzet) miljoen, dat wordt geleid door zijn oudste zoon Ravi Goenka als voorzitter en algemeen directeur. Zijn jongste zoon Rajeev Goenka is niet-uitvoerend bestuurder. De Goenka’s namen het 32-jarige bedrijf naar de beurs in een beursgang die 107 keer werd overtekend.

Laxmi Organic maakt speciale chemicaliën zoals acetyltussenproducten die worden gebruikt in een groot aantal industrieën, van farmaceutica tot landbouwchemicaliën en van printen tot lijmen. Het is de grootste fabrikant van ethylacetaat in India en de op zeven na grootste ter wereld. Het levert deze chemische stof aan bedrijven in de farma-, pigment- en verfsector.

Het is ook een bulkleverancier van ethanol van brandstofkwaliteit dat wordt gebruikt voor bijmenging met brandstoffen om de uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen. Laxmi Organic is een van de grootste leveranciers van dit product voor het oliemengprogramma van de Indiase overheid. Daarnaast heeft het ook een aandeel van 55% in diketeenderivaten zoals esters, azijnzuuranhydride, amiden en aryliden die onder meer worden toegepast in smaak-, geur- en kleurstoffen.

In 2020 waagde het Mumbai-bedrijf zich in speciale fluorchemicaliën nadat het de activa van het Italiaanse chemiebedrijf Miteni had overgenomen. Deze chemicaliën worden gebruikt in ontsmettingsmiddelen en producten voor ongediertebestrijding.

Laxmi Organic begon in 1989 als een fabrikant van bulkchemicaliën en heeft nu kantoren in het Midden-Oosten, Europa en China en levert aan 30 landen over de hele wereld. Het heeft een mand met meer dan 50 producten, waarvan 34 in de afgelopen acht jaar zijn ontwikkeld.

Nieuwe producten droegen bij aan bijna de helft van de inkomsten in fiscaal 2021. Een derde van de inkomsten van het bedrijf komt uit de farma en geografisch gezien ongeveer 40% van de inkomsten uit export naar Europa.

Het heeft de afgelopen week een aanzienlijke stijging gezien dankzij de geweldige resultaten over het eerste kwartaal, toen de omzet bijna verdubbelde dankzij hogere volumes, betere prijzen en betere realisaties. Laxmi Organic profiteert ook van een sectorale stijging nu wereldwijde klanten naar India verhuizen om hun afhankelijkheid van China te verminderen.

Een rapport van juni van Motilal Oswal, een financiële dienstverlener uit Mumbai, zegt dat “India’s aandeel in speciale chemicaliën naar verwachting de komende vijf jaar zal verdubbelen – met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 12% tot $ 64 miljard in kalenderjaar 2025.”

Een rapport van Motilal Oswal uit augustus voegt eraan toe dat binnenlandse petrochemische expansies ook de groei in de sector stimuleren. “Er zijn ook een hele reeks petrochemische uitbreidingen aan de gang door grote spelers zoals Indian Oil, Hindustan Petroleum, GAIL, Nayara Energy, Haldia Petrochemicals en HMEL, wat de vraag naar chemicaliën en speciale chemicaliën in het land zou stimuleren”, aldus de notitie. De hausse heeft vele anderen in de sector geprofiteerd die vele miljardairs hebben voortgebracht, waaronder Chandrakant en Rajendra Gogri van Aarti Industries en Vinod Saraf van Vinati Organics.

Source link

Zakelijk