In de VS genoteerde Chinese aandelen hebben deze week nog eens $ 150 miljard aan marktwaarde verloren, omdat Peking streeft naar ‘buitensporige’ rijkdom

In de VS genoteerde Chinese aandelen hebben deze week nog eens $ 150 miljard aan marktwaarde verloren, omdat Peking streeft naar ‘buitensporige’ rijkdom

bovenlijn

Aandelen van Chinese technologiereuzen die in de Verenigde Staten handelen, hadden vrijdag moeite om de verliezen te compenseren, te midden van toenemende zorgen over de inspanningen van China om de komende jaren ingrijpende nieuwe regelgeving op te leggen aan zijn beursgenoteerde bedrijven, wat leidde tot marktwaardeverliezen van meer dan $ 150 miljard voor de 10 grootste Alleen al deze week in de VS genoteerde Chinese aandelen.

Belangrijkste feiten

Om 14.45 uur EDT behoorden de aandelen van e-commerce-gigant Alibaba, het grootste Chinese bedrijf genoteerd in de VS, tot de zwaarst getroffenen, met een daling van meer dan 15% op de New York Stock Exchange in de afgelopen week tot $ 157, zijn marktkapitalisatie tot $ 424 miljard.

Collega-online retailers JD.com en Pinduoduo boekten eveneens duizelingwekkende verliezen, waarbij deze week respectievelijk ongeveer $ 20 miljard en $ 10 miljard aan marktwaarde teniet werd gedaan, ondanks een stijging van ongeveer 2% vrijdag.

“China blijft een enorme bron van wereldwijde bezorgdheid”, schreef marktanalist Adam Crisafulli van Vital Knowledge Media in een e-mail van vrijdag, wijzend op de versterkende regelgevende campagne van het land tegen bedrijven en acties die vorige maand inbegrepen veeleisende online onderwijsbedrijven beëindigen hun winstgevende bedrijfsmodellen.

Deze week zijn aandelen van Chinese aandelen gestaag gecrasht sinds dinsdag, toen president Xi Jinping gezworen om rijkdom in de natie te herverdelen door “buitensporig hoge inkomens” te reguleren – wat een uitverkoop veroorzaakte die aandelen verpletterde van Europese luxebedrijven die grote zaken doen in China, zoals LVMH en het Gucci-moederbedrijf Kering.

De in de VS genoteerde aandelen van online-gamingbedrijf Netease, elektrische autofabrikant NIO en internetbedrijf Baidu zijn deze week respectievelijk met 11%, 10% en 10% gedaald.

Alles bij elkaar hebben de 10 grootste Chinese bedrijven die in de Verenigde Staten handelen, sinds vorige week ongeveer $ 153 miljard aan marktwaarde verloren – meer dan 15% van hun gecombineerde marktwaarde van ongeveer $ 940 miljard.

Sleutelachtergrond

In een paar weken tijd heeft China strenge regels ingevoerd die gericht zijn op grote delen van zijn economie en investeerders laten zien hoe riskant beleggen in zijn markt kan zijn, schreef Tom Essaye, auteur van het Sevens Report, in een recente notitie. “Ja, er is een enorme markt en veel groeipotentieel, maar het is duidelijk dat er regelgevingsrisico’s zijn die met de maand groter lijken te worden”, aldus Essaye. Vorige week, ambtenaren vrijgelaten een ingrijpende vijfjarige blauwdruk voor het harde optreden, dat vrijwel elke sector in zijn markt bestrijkt. Dan op woensdag, de Chinese markttoezichthouders gepubliceerd een lange lijst met conceptregels die gericht zijn op technologiebedrijven, die hen onder meer verbieden gegevens te gebruiken om de keuzes van consumenten te beïnvloeden en ‘verkeerskapingactiviteiten’.

Cruciaal citaat

“Dit is allemaal een grimmige herinnering dat het huidige harde optreden van Peking niet zal ophouden”, zei Wedbush-analist Dan Ives in een notitie van donderdag. -gericht optreden in China in het komende jaar. “De angst met meer regelgeving in China om de hoek is een grote zorg die moeilijk te verteren is voor investeerders, en het zal uiteindelijk leiden tot meer rotatie van de Chinese technologiesector naar de Amerikaanse technologie.”

Verrassend feit

De Nasdaq Golden Dragon China-index, die Chinese bedrijven volgt die in de Verenigde Staten handelen, is deze week met 9% gedaald en is met 51% gecrasht ten opzichte van het hoogste punt ooit in februari.

Verder lezen

VS, Europese investeringsbanken hebben mogelijk zo’n $ 12 miljard verloren door crashen van Chinese onderwijsbedrijven (Forbes)

De internettycoons in China lijden aan een daling van de rijkdom van $ 13,6 miljard, omdat de regelgeving de markt uitverkoopt (Forbes)

Source link

Zakelijk