Huis ingesteld om schuldlimiet met $ 480 miljard te verhogen, maar ‘hoofdpijn’ en dreiging van wanbetaling kunnen binnen enkele weken terugkeren

Huis ingesteld om schuldlimiet met $ 480 miljard te verhogen, maar ‘hoofdpijn’ en dreiging van wanbetaling kunnen binnen enkele weken terugkeren

bovenlijn

Het Amerikaanse Huis zal dinsdag waarschijnlijk een wetsvoorstel aannemen dat een historische wanbetaling van de Amerikaanse schuld deze maand zou voorkomen door de federale schuldlimiet tot begin december te verhogen, maar experts waarschuwen dat de tijdelijke maatregel – een bijproduct van mislukte onderhandelingen voor een langetermijnoplossing – alleen maar vertragingen oplevert beslissingen die de markten kunnen belemmeren, vooral als de Democraten worden gedwongen de voorwaarden van de enorme beleidsagenda van president Joe Biden terug te schroeven.

Belangrijkste feiten

De wetgevers van het Huis zullen dinsdag om 16.00 uur EDT terugkeren van een reces van een week om te stemmen over een door de Senaat aangenomen noodwetsvoorstel om de staatsschuldlimiet met $ 480 miljard te verhogen, waardoor het Amerikaanse ministerie van Financiën genoeg geld krijgt om aan de financiële verplichtingen van de regering te voldoen totdat ongeveer 3 december.

In een maandagnota aan wetgevers zei huisvoorzitter Nancy Pelosi (D-Calif.) zei ze hoopt een “unanieme democratische en misschien tweeledige stem” te krijgen, maar erkende ook dat “zeer binnenkort moeilijke beslissingen moeten worden genomen”, aangezien wetgevers dan overgaan tot een langetermijnschuldoplossing, een tweeledig infrastructuurplan van $ 1 biljoen en een multi-biljoen- dollar bestedingspakket in de komende twee maanden.

Maar analisten van Bank of America zeiden maandag dat “hoofdpijn op het gebied van schuldenbeperking waarschijnlijk zal terugkeren” wanneer het nieuwe geld eind november begint op te drogen, omdat de succesvolle goedkeuring van het wetsvoorstel “niets doet om de onderliggende patstelling op te lossen” tussen wetgevers.

Republikeinen hebben herhaaldelijk beloofd dat ze geen maatregelen zullen steunen om de schuldlimiet te verhogen, gezien de door de Democraten voorgestelde $ 3,5 biljoen aan uitgaven voor sociale prioriteiten, waarbij senaatsleider Mitch McConnell vorige week zei dat de verlenging uitsluitend bedoeld is om de Democraten de tijd te geven om de schuldlimiet te verhogen alleen met behulp van een speciaal begrotingsproces dat verzoening wordt genoemd.

De leiders van de Democratische partijen hebben tot nu toe echter afgezien van het idee om verzoening te gebruiken om de schuldlimiet te verhogen, met senaatsleider Chuck Schumer. roeping het was ook “langgerekt, ingewikkeld en riskant” een proces en in plaats daarvan aandringen op een tweeledige oplossing.

Cruciaal citaat

“Het drama is nog lang niet voorbij”, schreef Lindsey Bell, de belangrijkste investeringsstrateeg bij Ally Invest, in een e-mail van dinsdag, waarin ze zei dat de oplossing voor de onderhandelingen over de schuldlimiet uiteindelijk zou kunnen liggen in afwegingen binnen de sociale uitgavenwet, die ook de Democraten zijn. proberen te slagen door middel van verzoening ondanks tegenstand van gematigde partijleden.

Raaklijn

Bell waarschuwt dat de Democraten mogelijk in de uitgavenrekening bezuinigingen of hoger dan verwachte belastingen voorstellen om de schuldstijgingen in de toekomst te beperken – twee maatregelen die elk de groeiverwachtingen van bedrijven zouden verminderen. “Dat zou wegen op de aandelen”, voegt ze eraan toe, en merkt op dat “de aard en omvang van de bezuinigingen de sleutel zullen zijn tot de reactie van de markt.”

Sleutelachtergrond

Democraten en Republikeinen sloten donderdag een tijdelijke financieringsovereenkomst, waardoor de markten de verliezen konden opvangen door de onzekerheid van een historisch faillissement. De deal kwam bijna twee weken nadat minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde dat de VS met een “catastrofale” recessie te maken zouden krijgen als wetgevers er niet in slaagden om de schuldlimiet op 18 oktober te verhogen, met tientallen miljoenen Amerikanen die sociale zekerheid en gezondheidsvoordelen verliezen als mogelijke gevolgen. “Alleen al de schijn dat Democraten en Republikeinen politiek speelden met de deadline, woog op de markten en dwong bedrijven zich voor te bereiden op het zeer onwaarschijnlijke, maar nog steeds mogelijke faillissement van de overheid”, schreven LPL Financial-strategen in een onderzoeksnota van maandag. De Senaat keurde de maatregel later die avond goed, maar de hoop op een tweeledige, langetermijnoplossing vervaagde snel, met McConnell aandringen de GOP zou alleen een “traditioneel” gesprek aangaan om de limiet te verhogen als de Democraten “hun inspanningen staken om door een andere historisch roekeloze belasting- en uitgavengolf te rammen.”

Verrassend feit

In een onderzoeksnota van maandag waarschuwden strategen van LPL Financial dat het debacle van de schuldenlimiet van dit jaar sterk lijkt op een vergelijkbare impasse in 2011, waarin de S&P 500 in 21 dagen met meer dan 16% daalde. “Die grote daling was uitsluitend te wijten aan de beleidsfout om het schuldenplafond niet tijdig te verhogen”, argumenteerden Barry Gilbert en Lawrence Gillum van LPL. “Het is waarschijnlijk dat als het Congres opnieuw tot het laatste moment zou wachten met het verhogen of opschorten van het schuldenplafond, de aandelenmarkten op dezelfde manier zouden reageren.”

Waar op te letten?

Hoewel de wetgevers er schijnbaar in zijn geslaagd deze maand een catastrofale wanbetaling af te wenden, is het nog steeds onduidelijk hoe de Democraten zullen aandringen om de schuldlimiet zelf te verhogen of op te schorten. Bank of America verwacht dat de Democraten uiteindelijk geen gebruik zullen maken van verzoening en in plaats daarvan erin zullen slagen een verhoging van de schuldlimiet door te voeren zonder dat de Republikeinen een stem blokkeren met een filibuster – een maatregel die McConnell vorige maand blokkeerde. Bovendien zeggen ze dat het mogelijk is dat de Democraten een beroep kunnen doen op de “nucleaire optie” als laatste redmiddel, een noodmaatregel om een ​​Republikeinse filibuster te omzeilen en een verhoging met een gewone meerderheid door te voeren.

Verder lezen

Senaat stemt ermee in het schuldenplafond te verhogen en ‘catastrofale’ wanbetalingen te vermijden – voor nu (Forbes)

Senaat keurt stopgap-wet goed om schuldenplafond te verhogen, maar langetermijnoplossing nog steeds onduidelijk (Forbes)

Republikeinen blokkeren democratische inspanningen om het schuldenplafond te verhogen, aangezien ambtenaren waarschuwen voor economische catastrofe (Forbes)

Source link

Zakelijk