Hoe miljardair Kumar Birla Telecom Dream ontrafeld

Hoe miljardair Kumar Birla Telecom Dream ontrafeld

Het was altijd de vraag wanneer, niet of. Wanneer zou de Indiase telecommarkt worden teruggebracht tot een duopolie? Het onvermijdelijke gebeurde deze week met het besluit van miljardair Kumar Birla om af te treden als niet-uitvoerend voorzitter van Vodafone-idee en stap uit zijn bestuur. Deze stap benadrukt de omvang van de crisis waarmee het arme bedrijf, de op twee na grootste telecomspeler van het land, nu wordt geconfronteerd.

Vodafone Idea, een joint venture tussen de Britse Vodafone Groep en Birla’s Idea Cellular, zegt dat het afstevent op ineenstorting onder het gewicht van verlammende schulden, voor een bedrag van $ 24,2 miljard. Een deel daarvan werd verzameld tijdens een intense prijzenoorlog waarbij Vodafone Idea marktaandeel verloor aan Mukesh Ambani’s Vertrouwen Jio. Bovendien is het de komende 10 jaar aan de overheid een bedrag van $ 21,2 miljard verschuldigd.

Birla, het hoofd van de vierde generatie van de Aditya Birla Group, had in juni een brief aan de regering geschreven met het aanbod om het belang van de groep in Vodafone Idea te verkopen aan een door de overheid goedgekeurde entiteit. In zijn brief benadrukte Birla dat Vodafone Idea het afgelopen jaar stappen had ondernomen om de operationele efficiëntie te verbeteren, ondanks dat de financiële toestand van het bedrijf sterk was verslechterd.

De aandelen van Vodafone Idea, die deze week maar liefst 45% waren gedaald voordat ze een deel van de verliezen goedmaakten om de week af te sluiten met iets meer dan 14%. De onderneming heeft 11 opeenvolgende kwartalen van verliezen geboekt. Voor het jaar eindigend in maart boekte Vodafone Idea een verlies van 442,3 miljard roepies op een omzet van 419,5 miljard roepies.

Het bedrijf had geprobeerd 250 miljard roepies op te halen door middel van een mix van schuld en eigen vermogen om zijn activiteiten te ondersteunen, maar Birla zei dat investeerders duidelijk de intentie van de overheid willen zien om een ​​telecommarkt met drie spelers te ondersteunen.

Van de grootste draadloze operators van het land is Vodafone Idea de zwakste. Reliance Jio van Ambani slaagde er vorig jaar in om $ 20 miljard op te halen bij wereldwijde investeerders, terwijl Sunil Mittal’s Bharti Airtel heeft abonnees toegevoegd en heeft onlangs hogere winsten geboekt.

Birla zegt dat potentiële investeerders willen dat de overheid duidelijkheid geeft over de AGR-aansprakelijkheid (het geld dat de telecombedrijven aan de overheid moeten betalen), een moratorium op etherbetalingen en een bodemprijs voor tarieven. Tenzij onmiddellijke steun van de overheid zou komen, zei Birla, zou de financiële situatie van Vodafone Idea haar activiteiten naar een onherstelbaar punt leiden.

Op de website van Vodafone Idea staat dat de brutoschuld van het bedrijf (exclusief leaseverplichtingen) op 31 maart 1,8 biljoen roepies bedroeg. Dit omvatte uitgestelde spectrumbetalingsverplichtingen van 962,7 miljard roepies en AGR-verplichtingen van 609,6 miljard roepies die verschuldigd zijn aan de overheid, en de schuld van banken en financiële instellingen bedroeg 230,8 miljard roepies.

Vodafone Group, dat een belang van 45% heeft in Vodafone Idea, heeft elke verdere kapitaalinjectie in het Indiase bedrijf uitgesloten. De CEO van de Britse telecomgroep, Nick Read, vertelde analisten na de resultaten van het bedrijf in juli dat het geen aandelen meer zou investeren in de Indiase activiteiten.

Er is nu een sprankje hoop voor Vodafone Idea nadat de regering een wetsvoorstel heeft ingediend tot wijziging van een belastingwetgeving met terugwerkende kracht die in 2012 is aangenomen. duidelijk is dat er geen belasting zal worden gevraagd voor indirecte overdracht van Indiase activa als de transactie vóór 28 mei 2012 is gedaan.

De financiële problemen van Vodafone Idea dateren van een paar jaar geleden, maar de situatie verslechterde aanzienlijk toen het Hooggerechtshof in september 2020 de interpretatie van het ministerie van Telecommunicatie van de definitie van AGR, die inkomsten uit niet-telecombronnen zoals rente-inkomsten en vermogenswinsten omvat, bevestigde . Zowel Vodafone Idea als Airtel gingen in beroep tegen de beslissing, maar de hoogste rechtbank verwierp hun beroep in juli.

De Birla-groep betrad de telecomsector in 1995 toen het een bedrijf oprichtte om GSM-gebaseerde telecomdiensten aan te bieden. Het kreeg de licentie voor twee telecomkringen. In de loop der jaren breidde de Birla-groep zijn telecomactiviteiten uit en had strategische partners. Het had banden met AT&T en Tata Cellular. Nadat Tata Cellular de joint venture had verlaten, werd het telecombedrijf een dochteronderneming van de Aditya Birla-groep en werd het omgedoopt tot Idea Cellular.

Het bedrijf ging in 2007 naar de beurs toen het ongeveer 25 miljard roepies ophaalde door zijn aandelen op de beurzen te noteren. In maart 2017 kondigden Idea Cellular en Vodafone Group aan dat ze hun activiteiten in het land gingen combineren

De herintreding van Reliance Industries op de telecommarkt zette de sector op zijn kop met agressieve data- en spraakprijsplannen. Alle andere telecombedrijven, waaronder leider Airtel, hebben moeite om te concurreren met Jio.

Source link

Zakelijk