Het demografische probleem van China zal zijn economie raken, waarschuwt het rapport

Het demografische probleem van China zal zijn economie raken, waarschuwt het rapport

Vergeet alle andere zorgen over China. Het grote probleem is dat het land zijn meest productieve arbeidskrachten gaat opraken.

Uiteindelijk betekent dit dat de groei op zijn best bijna bijna gaat kruipen.

“De meeste analisten denken dat China zich zal herstellen”, stelt een recent rapport van Frost Investment Advisors met de titel Cracks in China’s Economy. “Dat kan best waar zijn, maar we denken dat er wat scheuren in de fundering zitten.”

Natuurlijk zijn veel investeerders al op de hoogte van de uit de hand gelopen vastgoedschuld van het land, zoals blijkt uit de problemen bij Evergrande Group. En ze zijn zich er misschien van bewust dat het communistische land de zaken op grote schaal aan banden legt met toenemende regelgevende maatregelen. Dat zal veel mensen niet verbazen, want China is een centraal geplande economie.

In ieder geval zouden die twee problemen, die ook in het Frost-rapport aan de orde worden gesteld, waarschijnlijk in relatief korte tijd kunnen worden opgelost, als de regering dat echt zou willen. Ik denk niet dat de Chinese leiders de overmaat aan regelgeving willen corrigeren, maar misschien moeten ze de schuldengolf wel of niet tegengaan.

Waar zijn de baby’s van China?

Het Frost-rapport wijst echter op een groter probleem: het aanstaande gebrek aan zeer productieve werknemers. Anders gezegd, er is al tientallen jaren een tekort aan babyproductie in China en dat betekent dat er een demografische uitstulping is.

“De Chinese bevolking vergrijst snel, en de meest productieve leden van de beroepsbevolking zullen over minder dan 15 jaar met pensioen gaan”, stelt het Frost-rapport.

Het wordt erger.

“Het geboortecijfer van het land is de afgelopen 20 jaar aanzienlijk gedaald en vertoont tekenen van afvlakking in de komende decennia”, vervolgt de notitie. Uit een bijgaande grafiek blijkt dat het sterftecijfer in het land het geboortecijfer al ruimschoots overtreft.

Dit is van belang omdat de economie van een land alleen kan groeien als de bevolking groeit of als de productiviteit per werknemer stijgt. Naarmate de bevolking krimpt, zal de hele groei van de economie reageren op de productiviteit van de werknemers.

En daar zit de kneep, want hoe zal die productiviteit groeien als grote bedrijven steeds voorzichtiger worden met investeringen in China en wanneer de eigen regering de groei remt, een hausse aan onnodige regelgeving? Waarschijnlijk niet, wat betekent dat vroeg of laat de op een na grootste economie zal krimpen.

“Veel Chinezen worden misschien oud voordat ze de mogelijkheid hebben om de activa op te bouwen die ze nodig hebben om comfortabel met pensioen te gaan”, stelt het rapport.

Source link

Zakelijk