Heropening van aandelen leidt de markt hoger na sterk banenrapport, aankondiging van Pfizer

Heropening van aandelen leidt de markt hoger na sterk banenrapport, aankondiging van Pfizer

bovenlijn

De aandelenmarkt steeg vrijdag opnieuw naar recordniveaus, na een beter dan verwacht banenrapport in oktober, een grote aankondiging van Pfizer en een hele reeks sterke bedrijfswinsten, hielpen allemaal om het optimisme van beleggers over het economische herstel van Amerika te vergroten.

Belangrijkste feiten

Alle drie de belangrijkste gemiddelden bereikten nieuwe hoogtepunten: de Dow Jones Industrial Average steeg 0,6%, meer dan 200 punten, terwijl de S&P 500 0,4% won en de technologiezware Nasdaq Composite 0,2% steeg.

De Verenigde Staten hebben in oktober 531.000 banen toegevoegd – beter dan de 450.000 die economen hadden verwacht, volgens gegevens Dat heeft het ministerie van Arbeid vrijdag bekendgemaakt.

De lang worstelende arbeidsmarkt vertoont tekenen van verbetering en noteerde de beste maandelijkse resultaten sinds juli, terwijl het werkloosheidscijfer daalde tot 4,6% – het laagste niveau in meer dan een jaar.

Een belangrijke aankondiging op vrijdag van vaccinmaker Pfizer hielp ook de voorraden die verband houden met de heropening van de economie te stimuleren: het bedrijf zei dat het FDA-goedkeuring zal vragen voor zijn antivirale pil, die het risico op ziekenhuisopname en overlijden door Covid-19 met 89% vermindert.

Hoewel de aankondiging van Pfizer ervoor zorgde dat aandelen van andere vaccinproducenten zoals Moderna, BioNTech en Merck kelderden, stegen de reis- en vrijetijdsaandelen op grote schaal op het nieuws en leidden de marktwinsten op vrijdag.

Solide inkomsten droegen ook bij aan het optimisme, onder meer van Uber, dat zijn allereerste gecorrigeerde kwartaalwinst rapporteerde toen de vraag naar ride-sharing herstelde, en Airbnb, dat zijn “sterkste kwartaal ooit” had toen het reizen bleef aantrekken.

Waarop moet u letten:

Hoewel de heropeningsaandelen de laatste tijd goed hebben gepresteerd, hebben verschillende pandemische favorieten het moeilijk gehad. De aandelen van Peloton, fabrikant van fitnessapparatuur voor thuisgebruik, zijn vrijdag met meer dan 30% gedaald na het melden van sombere kwartaalresultaten, waardoor CEO John Foley niet langer een miljardair is. Andere bedrijven hebben hun bedrijf ook een klap zien krijgen door de heropening van de economie: Smart TV-bedrijf Roku en online onderwijsbedrijf Chegg rapporteerden deze week beide magere inkomsten.

Raaklijn:

De Federal Reserve zei woensdag dat ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, de beperkingen in de toeleveringsketen en de inflatievrees, de Amerikaanse economie zich goed herstelde. De centrale bank kondigde aan dat ze zou beginnen met het verminderen van het historische stimuleringsniveau dat ze de markten heeft geboden sinds het begin van de Covid-19-pandemie. Fed-voorzitter Jerome Powell verduidelijkte ook zijn standpunt over hoge inflatie en zei dat het “naar verwachting van voorbijgaande aard zou zijn”. Sindsdien zijn de markten gestegen door het nieuws.

Belangrijkste achtergrond:

De aandelenmarkt bleef de afgelopen weken nieuwe hoogtepunten bereiken: de S&P 500 steeg in oktober met meer dan 5% voor zijn beste maand tot nu toe in 2021 en is tot nu toe bijna 2% gestegen in november. Het optimisme over de heropening van de Amerikaanse economie is toegenomen, grotendeels dankzij de bedrijfswinsten in het derde kwartaal die ondanks hogere kosten en inflatievrees veerkrachtig zijn gebleken. Van de 445 bedrijven in de S&P 500 die tot nu toe resultaten hebben gerapporteerd, heeft volgens Refinitiv bijna 81% de verwachtingen overtroffen.

Verder lezen:

Peloton-aandelen kelderen meer dan 30% – en CEO John Foley is niet langer een miljardair (Forbes)

Aandelen bereiken nieuwe records nadat Fed zegt dat het de pandemische stimulans zal verminderen (Forbes)

Amerikaanse economie heeft de afgelopen maand 531.000 banen toegevoegd, maar 7,4 miljoen Amerikanen zijn nog steeds werkloos (Forbes)

Miljarden weggevaagd van Covid Pharma-zwaargewichten, waaronder Moderna, Regeneron en Merck, aangezien de antivirale pil van Pfizer de uitverkoop veroorzaakt (Forbes)

Source link

Zakelijk