Groei van het Amerikaanse BBP kan een verkeersdrempel bereiken

Groei van het Amerikaanse BBP kan een verkeersdrempel bereiken

In 2020 bevond de Amerikaanse economie zich in een achtbaan. Het bbp daalde respectievelijk met 5,0% en 31,4% in het eerste en tweede kwartaal, en klom toen bijna uit het gat met een groei van respectievelijk 33,4% en 4,3% in het derde en vierde kwartaal. De totale economische productie daalde met 3,5% voor het jaar.

De bbp-groei van het eerste kwartaal van 2021 van 6,3% wist de economische neergang van de recessie van 2020 teniet. Het BBP van $ 22,04 miljard overtrof het vorige record in het vierde kwartaal van 2019 van $ 21,69 miljard.

De Bureau of Economic Analysis of BEA’s tweede schatting voor het BBP van het kwartaal van juni toonde aan dat de economie zich bleef herstellen toen het Covid-19-vaccin werd uitgerold. De groei nam licht toe van 6,5% in de eerste schatting tot 6,6%. De Delta-variant zou echter de kracht van het herstel negatief kunnen beïnvloeden.

GDPNow wijst op tragere groei

De Federal Reserve Bank van Atlanta publiceert gegevens en een grafiek die de groei van het BBP van het huidige kwartaal schat. Het bevat ook de bovenste en onderste 10 voorspellingen van de Blue Chip Economic Indicators en Blue Chip Financial Forecasts. Houd er rekening mee dat de GDPNow-projectie van de Atlanta Fed is gebaseerd op een formule van het BBP van de vorige kwartalen en dat de impact van Covid-19 een materiële invloed kan hebben op de schatting.

Het GDPNow-model schat dat het kwartaal van september een groei van 5,1% zal hebben, tegen 6,1% een week eerder. De consensusprognoses van Blue Chip hebben een brede spreiding van iets meer dan 5% tot iets meer dan 9% voor de bbp-groei van het septemberkwartaal. Houd er rekening mee dat de Blue Chip-schattingen in deze grafiek mogelijk achterlopen op hun huidige voorspellingen. Het zou niet verwonderlijk zijn om te zien dat hun huidige vooruitzichten lager zijn dan wat hier wordt weergegeven.

New York Fed “Weekly Economic Index” geeft lagere groei aan

De New York Federal Reserve publiceert een “Wekelijkse economische index” die bestaat uit tien dagelijkse en wekelijkse economische activiteitsindicatoren. Het rapport van gisteren laat zien dat de economie sneller groeit dan de GDPNow-berekening van de Atlanta Fed, maar de wekelijkse schatting is sinds eind april aan het dalen en het voortschrijdend gemiddelde over 13 weken werd in juni verlaagd.

Waar de Delta-variant impact kan hebben

Dit grafiek van Twitter is van Oren Klachkin, hoofdeconoom bij Oxford Economics, en toont de Amerikaanse economie in vijf geografische regio’s. In de tweet schreef hij: “Het zuiden is nu de zwakste regio volgens onze State Recovery Trackers. De snel verslechterende gezondheidstoestand heeft het herstel van mobiliteit, activiteit en werkgelegenheid tot stilstand gebracht. Louisiana en Mississippi hebben de scherpste dalingen geregistreerd sinds de Delta-variant zich begon te verspreiden.” Dit zou niet zo verwonderlijk moeten zijn, gezien de duidelijke toename van het aantal gevallen van coronavirus in deze staten.

Werkloosheidsaanvragen kenden een lichte stijging

In een reeks tweets van Gregory Daco, Chief US Economist voor Oxford Economics, laat hij zien dat er een lichte stijging was in de werkloosheidsaanvragen van donderdag. Hoewel er nog een week is tot het werkgelegenheidsrapport van augustus op vrijdag 3 september wordt vrijgegeven, werden de enquêtes voor het rapport uitgevoerd in de week van 12 augustus. Als de eerste en aanhoudende claims gelijk blijven, zou dit een zwakkere banengroei in september kunnen voorspellen.

Het consumentenvertrouwen heeft een deuk opgelopen

De De schatting van het consumentenvertrouwen van de University of Michigan voor augustus tuimelde. Het daalde van 81,2 in juli naar 70,3 in augustus, zelfs lager dan de 71,8 in de vroege pandemische maand van april 2020. Richard Curtin, hoofdeconoom Surveys of Consumers, zei: “De vrije val van het vertrouwen in augustus was een reactie op toenemende problemen, waaronder stijgende inflatie, kleine loonstijgingen en langzamere dalingen van de werkloosheid. De fall-off weerspiegelde ook een emotionele reactie op de verpletterde hoop van mensen dat de pandemie snel zou eindigen en het leven weer normaal zou kunnen worden. Het is niet de eerste keer dat emotie het economisch gedrag mede bepaalt. Twintig jaar geleden leidden de terroristische aanslagen op 9/11 tot een emotionele bezuiniging op de uitgaven. Hoewel de economische verwachtingen tegen het einde van het jaar verbeterden, duurde de emotionele impact op het bestedingspatroon veel langer. Hetzelfde soort aanhoudende impact zal zich nu waarschijnlijk opnieuw voordoen.”

De onderstaande grafiek van The Daily Shot laat het consumentenvertrouwen zien dat teruggaat tot 2005 en dat de laatste keer dat het sentiment zo laag was rond 2012, toen de economie herstelde van de Grote Recessie. Merk op dat deze grafiek de voorlopige schatting van augustus heeft van 70,2 versus de uiteindelijke waarde van 70,3.Source link

Zakelijk