Goud, een “aantrekkelijke verzekeringspolis”

Goud, een “aantrekkelijke verzekeringspolis”

23 augustus 2021

Na 20 jaar komt er eindelijk een (onhandig behandeld) einde aan de langste oorlog in de Amerikaanse geschiedenis. De oorlog tegen de opiumpapaverproductie in Afghanistan, aan de andere kant, lijkt te escaleren, met mogelijk hoge kosten voor de belastingbetaler.

Voor het geval je het niet weet, Afghanistan produceert veel van het spul. Het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) schat dat het land verantwoordelijk is voor maar liefst 85% van de wereldwijde voorraad papaver, waarvan een groot deel wordt gebruikt om morfine, codeïne en heroïne te maken.

De Taliban verbood “officieel” de papaverteelt in 2000, maar realiseerde zich al snel dat ze niet zonder het gewas konden. Poppy is “een aantrekkelijke verzekeringspolis”, een recente rapport van de inspecteur-generaal zegt. Het is “lichtgewicht, gemakkelijk te vervoeren, lucratief en het kan worden opgeslagen om te wachten op gunstiger markt- of veiligheidsomstandigheden.”

Sinds 2002 hebben de VS zo’n 9 miljard dollar uitgegeven aan de strijd tegen de drugshandel van de Taliban. Desalniettemin is de teelt verder op gang gekomen. Vorig jaar verbouwde het gebied papaver in Afghanistan gestegen met 37% ten opzichte van 2019– zelfs nadat Amerikaanse luchtaanvallen in 2018 een kwart van de door de Taliban beheerde papavervelden vernietigden.

Denk je dat de dingen zullen verbeteren nu het Amerikaanse leger op zijn retour is? Ik gok van niet. Er zullen waarschijnlijk miljarden meer moeten worden uitgegeven om de papaverteelt en -export, de belangrijkste financieringsbron van de Taliban, tegen te gaan.

Goud en Bitcoin hebben geen tegenpartijrisico

Dit is nog een andere herinnering dat Amerikaanse belastingbetalers en investeerders hun eigen “aantrekkelijke verzekeringspolis” nodig hebben tegen freewheelende overheidsuitgaven en valutadaling.

Voor mijn geld is goud zo’n troef, omdat het geen tegenpartijrisico heeft. Hoe meer geld er wordt gedrukt om de overheidsuitgaven te dekken, des te waardevoller geloof ik dat goud wordt.

Hetzelfde geldt voor Bitcoin, dat door velen wordt gezien als ‘digitaal goud’. Maar zoals ik Michael Saylor vertelde tijdens… de webcast van vorige week, Ik denk niet dat Bitcoin op dit moment meer dan 2% tot 5% van uw portefeuille zou moeten vertegenwoordigen. De cryptovaluta heeft een ongelooflijk opwaarts potentieel, maar aangezien het pas sinds 2009 bestaat, mist het het eeuwenlange trackrecord van goud als waardeopslag.

Risico is precies de reden waarom Palantir Technologies besloot te investeren in goud. Het data-analysebedrijf, mede opgericht door miljardair Peter Thiel, maakte vorige week bekend dat het maar liefst $ 50 miljoen aan goudstaven in voorraad ter voorbereiding op “een toekomst met meer zwarte-zwaangebeurtenissen.” Bovendien, Palantir – genoemd naar de alziende kristallen bollen in Lord of the Rings— staat klanten ook toe om voor zijn software in goud te betalen.

Palantirs beslissing “is slechts het begin van wat binnenkort veel grote bedrijven zullen zijn die hun contanten in Amerikaanse dollars diversifiëren in goud”, schreef de National Inflation Association (NIA) in een notitie aan abonnees.

Wordt goud gemanipuleerd?

Dat gezegd hebbende, is Bitcoin in stijgende lijn – vandaag sprong het voor het eerst sinds mei boven $ 50.000 – terwijl goud in een zeer smal bereik is blijven handelen sinds de laatste flitscrash twee weken geleden, waarbij het gele metaal onder $ 1.700 per ounce dook .

De sterkere dollar draagt ​​veel verantwoordelijkheid voor de goudproblemen. Maar er klopt iets niet als de inflatie op jaarbasis 5,4% bedraagt ​​en de reële rente zeer negatief blijft. Aan de ene kant zijn de tarieven nu lager dan sinds 1980, hetzelfde jaar dat goud zijn hoogste punt ooit bereikte, gecorrigeerd voor inflatie.

Wedden beleggers dat inflatie ‘van voorbijgaande aard’ zal zijn, zoals Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, benadrukt?

Of wordt goud gemanipuleerd?

Als je met Chris Powell praat (geen familie van Jay), secretaris en penningmeester bij de Gold Antitrust Action Committee (GATA), het antwoord op de laatste vraag is een nadrukkelijk ja.

In 2019 vertelde Chris me dat goud grotendeels wordt gemanipuleerd via de termijnmarkten en de Londense over-the-counter (OTC) markt. “De mechanismen zijn goudswaps en leases tussen centrale banken en edelmetaalbanken, en door de verkoop van termijncontracten”, zei hij.

Toen ik hem vroeg waar hij dacht dat goud zou zijn zonder het soort institutionele manipulatie dat hij heeft waargenomen, zei Chris wijselijk dat de “echte waarde van goud is wat onze vrije markt wil dat het is.”

Als goud wordt onderdrukt, zoals Chris en anderen geloven, terwijl G7-landen en centrale bankiers hun experiment met moderne monetaire theorie (MMT) voortzetten, heeft het veereffect het potentieel om nog groter te zijn. We konden goud zien op $ 2.000 tot $ 2.400 per ounce.

Goudzoekers kunnen een koop zijn

Geen verrassing, maar goudzoekers zijn ook gedaald, tot 20% voor het jaar tot nu toe. Gebaseerd op de 14-daagse relatieve sterkte-index (RSI), laat de NYSE Arca Gold BUGS Index zien dat producenten op dit moment oversold zijn, wat betekent dat ze een aankoop zouden kunnen zijn in afwachting van hogere metaalprijzen.

Als ik zou investeren, zou ik me concentreren op royalty- en streamingbedrijven zoals Franco-Nevada, Wheaton Precious Metals en Royal Gold. Zoals ik al verschillende keren heb uitgelegd, bieden deze bedrijven veel van de voordelen van de goudmijnindustrie zonder veel risico’s.

De recente inkomsten zijn daar het bewijs van. Neem Franco-Nevada. Ondanks de lagere goudprijzen rapporteerde het in Toronto gevestigde bedrijf een recordomzet van $ 347 miljoen in het tweede kwartaal, een stijging van 78% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aangepaste netto-inkomen kwam uit op $ 182 miljoen, bijna het dubbele van het inkomen van een jaar geleden.

Dit zorgt ervoor dat Franco een recordjaar behaalt, zegt Paul Brink, president en CEO, en voegt eraan toe dat het royalty-bedrijfsmodel van het bedrijf “bijzonder aantrekkelijk is in perioden van inflatie van de kosten in de sector.”

Vorige week de webcast met Michael Saylor gemist? Lees mijn top 10 afhaalrestaurants door klik hier!

openbaarmakingen: Alle geuite meningen en verstrekte gegevens kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Sommige van deze meningen zijn mogelijk niet geschikt voor elke belegger. Door op de bovenstaande link(s) te klikken, wordt u doorgestuurd naar een website(s) van een derde partij. US Global Investors onderschrijft niet alle informatie die door deze/deze website(s) wordt verstrekt en is niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan.

De relatieve sterkte-index (RSI) is een momentumindicator die wordt gebruikt in technische analyse en die de omvang van recente prijsveranderingen meet om overbought of oververkochte omstandigheden in de prijs van een aandeel of ander actief te evalueren. De NYSE Arca Gold Bugs Index is een op regels gebaseerde, gewijzigde gelijkgewogen aandelenbenchmark die is ontworpen om de prestaties te volgen van bedrijven die betrokken zijn bij de winning van gouderts en die hun productie niet langer dan 1,5 jaar afdekken. Beleggingen kunnen dagelijks veranderen. Beleggingen worden gerapporteerd aan het einde van het meest recente kwartaal. De volgende effecten die in het artikel worden genoemd, werden gehouden door een of meer rekeningen beheerd door US Global Investors met ingang van (30-06-2021): Franco-Nevada Corp., Wheaton Precious Metals Corp., Royal Gold Inc.

Source link

Zakelijk