Goede timing, en te klein om iets te kwetsen

Goede timing, en te klein om iets te kwetsen

President Biden’s vrijgave van 50 miljoen vaten uit de Strategic Petroleum Reserve is perfect getimed. Zowel om te profiteren van de seizoensgebonden afnemende vraag naar olie, als om te voorzien in wat broodnodige “CYA” voorafgaand aan het vakantieseizoen – waarin de oom van iedereen zal klagen dat benzine (gemiddeld $ 3,40/gal landelijk) kostte niet zoveel toen Trump president was (en niet sinds 2014).

Een hoge bestuursfunctionaris gaf toeniet bellen met verslaggevers vanmorgen dat de SPR-beweging “geen noodrelease” is. Er zijn inderdaad geen binnenlandse benzinetekorten en de olieprijzen zijn de afgelopen week al met 10% gedaald (tot $ 75/vat vanochtend), terwijl de vraag overgaat in wat econoom Ed Yardeni ‘typische seizoensdaling’ noemt. Het venster om goederen op tijd voor Kerstmis naar de VS te verzenden, werd half oktober gesloten. Het aantal vrachtschepen dat voor Los Angeles wacht, is gedaald tot 71 van een piek van 86, terwijl de wereldwijde containerindex vorige week met 20% daalde. Naarmate de logistieke druk toeneemt, zal ook de vraag naar bunkerbrandstof en diesel toenemen. Ondertussen zegt het International Energy Agency dat de olieproductie binnenkort zal toenemen, aangezien boormachines al in actie zijn gekomen als reactie op hogere prijzen. Voeg daarbij het economisch verstikkende effect van nieuwe Covid-19-lockdowns in Europa, en de vraag naar olie zal naar verwachting net op tijd afzwakken zodat Biden de eer opstrijkt voor prijsdalingen.

En als de prijzen stijgen? De administratie kan gewoon Big Oil de schuld blijven geven en zeggen dat ze tenminste iets geprobeerd hebben.

Het beste aan de zet van Biden is dat het niemand echt pijn doet. Omdat het vrijwel ondetecteerbaar zal zijn. Uitgedeeld “in de komende maanden”, zullen deze 50 miljoen vaten – waarvan 18 miljoen de versnelling van de eerder toegestane verkoop zijn – op de wereldwijde oliemarkt verdwijnen als speeksel in de Mississippi. Volgens analist Michael Haigh van Societe Generale, “is het resulterende effect op ons model moeilijk waar te nemen”, waardoor de prijzen met “op zijn best” $ 1 / vat worden verlaagd.

Ter vergelijking: de wereld verbruikt 95 miljoen vaten aardolie per dag. Dat is bijna 35 miljard vaten per jaar. De commercieel aangehouden olievoorraden van Amerika bedragen 433 miljoen vaten, de krapste sinds vóór de pandemie (na een pandemiepiek van 540 miljoen). De SPR bevat ondertussen 606 miljoen vaten.

Anders gezegd, de SPR-release van Biden zou ongeveer de helft van de wintertijd van het land beslaan vraag naar stookolie.

Meer aanbod helpt, in de marge. Een groot deel van de wereld bevindt zich midden in een energiecrisis, waarbij Europa en Azië in paniek raken over de toegang tot voldoende kolen en aardgas voor elektriciteitscentrales te midden van recordprijzen voor elektriciteit. La Nina-weerpatronen bedreigen een ijskoude winter; ondertussen is het Russische Gazprom traag geweest met het sturen van gas naar Europa, dat geconfronteerd wordt met het zeer reële vooruitzicht dat mensen doodvriezen omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om warm te blijven.

Hoewel de zet van Biden niemand echt pijn doet, zijn er genoeg mensen die het vervelend zullen vinden. Allereerst OPEC. Biden smeekte de OPEC de afgelopen maanden twee keer om meer olie aan de markt toe te voegen – wat ze al hebben gedaan, door 400.000 vaten per dag, per maand terug te brengen, die de groep eerder had verlaagd in het licht van de vernietiging van de vraag door Covid. De OPEC wees zijn verzoeken af.

Waarom berusten in een man die niets dan minachting voor de industrie heeft getoond? Op Bidens eerste dag in functie schoof hij de Keystone XL-pijpleiding af. Hij heeft de verkoop van olielease op federaal land geblokkeerd en aangedrongen op strengere regelgeving. Vorige week gaf hij de Federal Trade Commission opdracht om Big Oil te onderzoeken “of illegaal gedrag gezinnen aan de pomp kost”. Sinds Biden aantrad, hebben de Amerikaanse olieproducenten hun hoorns ingehouden. Binnenlandse olieproductie, is met 11 miljoen bbl per dag gedaald van een pre-pandemische piek van 12,8 miljoen.

Amerika’s frackers zijn terecht boos dat Biden liever meer vaten zou bedelen bij de Saoedi’s dan meer activiteit van Texas frackers aan te moedigen. Voor hen lijkt $ 75 olie redelijk. Als dat niet de juiste prijs is, wie zal dan zeggen wat het is? Biden? Wil hij niet dat we benzineslurpers inruilen voor elektrische auto’s?

De olie- en gasproductie is, net als al het andere, onderhevig aan inflatoire krachten. De tsunami van dollars die door de Federal Reserve wordt vrijgegeven, stuwt de prijs op van staal en zand en van arbeid die nodig zijn om elk vat olie te produceren. Waarom de moeite nemen om de boorplatforms en frackingploegen op te starten om meer putten te boren als de president gewoon gaat proberen u te onderbieden zodra de prijzen een gezond, winstgevend niveau bereiken?

De regering geeft toe dat de olievoorraden voldoende zijn en dat er geen noodgeval is. Deze stap is dus in feite Bidens verklaring van wantrouwen in ’s werelds grootste en diepste grondstoffenmarkt. Het is “I’m a car guy” Biden schudt zijn vuist naar de lucht en verklaart aan iedereen die wil luisteren dat hij beter dan de markt weet wat de prijs van benzine zou moeten zijn.

Source link

Zakelijk