Futures op aandelenaandelen wijzen op een hogere opening naarmate beleggers proberen terug te komen van de CPI-selloff

Futures op aandelenaandelen wijzen op een hogere opening naarmate beleggers proberen terug te komen van de CPI-selloff

Belangrijkste leerpunten:

  • CPI-rapport roept bezorgdheid op dat de Fed de rente eerder zal verhogen
  • De EV-markt verwelkomt een nieuwe concurrent
  • Commodity Super Cycle kan de omvang van de aandelenmarkten veranderen

Allereerst wil ik beginnen met een bedankje en een fijne Veteranendag aan iedereen die heeft gediend.

Aandelenindexfutures wijzen op een hogere opening nu aandelen proberen te herstellen van de uitverkoop van woensdag. De obligatiemarkt is vandaag gesloten in verband met Veteranendag, wat soms resulteert in lagere volumes voor de aandelenmarkten. Enkele woningaandelen vestigen de aandacht op de vastgoedmarkten. Inflatie is echter het verhaal en beleggers proberen te bepalen hoe lang het zal duren.

De belangrijkste aandelenindices daalden woensdag, deels als gevolg van het feit dat de consumentenprijsindex (CPI) een sneller dan verwachte inflatie rapporteerde. De hogere inflatiecijfers veroorzaakten rimpelingen op de obligatiemarkt, aangezien de rente op staatsobligaties over de hele curve merkbaar steeg. Bovendien verhoogde de Fed Funds-futuresrente de kans dat de Fed de rente tegen juni 2022 verhoogt van ongeveer 50% tot 70%. Het 10-jarige Treasury Yield (TNX) is echter nog steeds 10% lager dan het hoogste punt in 52 weken, wat betekent dat aandelen beleggers nog steeds meer potentieel kunnen bieden dan obligaties.

De angst voor actie van de Fed deed de olieprijs (/CL) dalen met 3,47% bij het sluiten. Bovendien meldde Bloomberg dat president Joe Biden zei dat het Witte Huis gericht is op het verlagen van de energiekosten, hoewel hij niet specificeerde hoe. In de afgelopen weken is het Witte Huis onder druk gezet om de strategische oliereserves te openen om de prijzen te helpen temmen. Volgens Bloomberg dringen andere groepen er nu bij het Witte Huis op aan om alle olie-export te verbieden en zich te concentreren op binnenlandse consumptie.

Goudfutures (/GC) hebben mogelijk geanticipeerd op een hogere inflatie omdat het werkt aan een zesdaagse win streak. Veel beleggers hebben in het verleden edele metalen gebruikt als inflatiehedge. Tegenwoordig hopen sommige beleggers dat cryptocurrencies zoals Bitcoin een inflatiehedge zullen zijn. Bitcoin-futures (/BTC) creëerden dinsdag een nieuw hoogtepunt, maar verkochten eigenlijk met het CPI-rapport.

Na de sluiting daalde Disney (DIS) 3% in de handel na sluitingstijd omdat het de winstverwachtingen miste. Het bedrijf meldde dat abonnementen voor Disney+ langzamer waren dan verwacht, met slechts 1,8%. De Amerikaanse pretparken van Disney presteren goed met de heropening, maar de Europese parken hebben een minder vlotte heropening ervaren. Deze parken waren ook een rem op de inkomsten van het bedrijf.

Een ander aandeel dat voor de opening lager handelde, is Beyond Meat (BYND). De prijs daalde met meer dan 19% na een tegenvallende winstaankondiging. Als reactie op het nieuws verlaagden analisten van JP Morgan hun koersdoel voor het aandeel van $ 79 per aandeel naar $ 54.

Elektrische autofabrikant Rivian (RIVN) klom bijna 30% in zijn debuut. De marktkapitalisatie van het bedrijf is nu $ 98 miljard, wat meer is dan General Motors (GM) op $ 86 miljard en Ford (F) op $ 77 miljard. Rivian-CEO Robert Scaringe zei dat hij verwacht dat het bedrijf in 2021 tussen de 20.000 en 40.000 voertuigen zal leveren. Daarentegen verwacht GM dit jaar 446.997 voertuigen te verkopen. Ford en Amazon (AMZN) zijn eigenlijk donateurs van Rivian.

Vastgoedplatform werd home flipper, Zillow (Z) is 68% gedaald ten opzichte van het record in 2021, deels als gevolg van de worstelende house-flipping-divisie. De problemen van Zillow lijken echter hun eigen problemen te zijn, omdat concurrent Opendoor (OPEN) bijna 18% is gestegen in premarket-handel op beter dan verwachte inkomsten.

Bijkomend goed nieuws voor de woningmarkt komt van huizenbouwer Beazer Homes (BZH). Het steeg ook met meer dan 11% voor de opening na een overwinning op de bovenste en onderste lijnnummers.

Commodity Super Cycle

De Fed, de Bank of England en de Europese Centrale Bank herstelden zich vorige week rond het voorbijgaande inflatiebericht. Verbeteringen aan de aanvoerlijnen, mensen die weer aan het werk gaan en seizoensgebonden verschuivingen van consumenten van producten naar diensten zijn enkele van de redenen waarom centrale bankiers de voorkeur geven aan het verhaal van “tijdelijke inflatie”. Sommige analisten zijn echter van mening dat de grondstoffenkwestie een tijdje bij ons zal blijven vanwege een opkomende Commodity Super Cycle.

De Commodity Super Cycle is een beleggingstheorie waarbij grondstoffen gedurende lange tijd in en uit de gunst komen. Het begint vaak met een hausse op de aandelenmarkt, gedreven door goedkoop geld en goedkope grondstoffen. Na verloop van tijd leiden goedkoop geld en een grote vraag naar grondstoffen echter tot stijgende prijzen. In deze tijden worden grondstoffen duurder en vormen ze bullmarkten voor grondstoffen. Wanneer grondstoffen nog schaarser worden, zal de aandelengroei vertragen, terwijl de grondstoffenproductie zal toenemen. Het kan jaren, zo niet tientallen jaren duren voordat de grondstoffenproductie aan de vraag voldoet, en daarom wordt het een ‘supercyclus’ genoemd.

Jeff Currie, Global Head of Commodities Research voor Goldman Sachs, ziet bepaalde elementen die een bullmarkt voor grondstoffen zouden kunnen voeden. Ten eerste is decarbonisatie de poging om het gebruik van fossiele brandstoffen af ​​te schaffen ten gunste van schonere en klimaatvriendelijkere groene energiebronnen. Ondanks de enorme vooruitgang op het gebied van groene energie, hebben alternatieve groene energieleveranciers zoals wind en zon de vraag naar energie niet kunnen bijbenen.

Bovendien heeft het overheidsbeleid over de hele wereld het bedrijfsleven moeilijk gemaakt voor boormachines en mijnwerkers om hun producten uit de grond te krijgen en op de markt te brengen. Dit heeft geleid tot grotere tekorten aan olie, gas en kolen. Energiebedrijven zijn bang om de kapitaaluitgaven voor meer boren en mijnen uit te besteden, omdat ze niet zeker weten of het beleid zal veranderen. Een onverwachte beleidswijziging kan leiden tot grote verliezen als kapitaal wordt aangelegd en projecten worden stilgelegd.

Een ander probleem dat de heer Currie aanhaalde, is deglobalisering of de wens om zaken lokaal te maken. Hoewel dit beleid sommige banen en bedrijven kan helpen beschermen, sluiten ze ook bepaalde landen en gemeenschappen af ​​van mogelijk goedkopere energiebronnen die buiten hun grenzen worden gevonden. Het afsnijden van buitenlandse leveringen weerhoudt energiebedrijven er ook van om te boren of te mijnen omdat ze niet weten of er een markt voor hun producten zal zijn.

Een derde probleem is de toegenomen hoeveelheid geld in het systeem. Inflatie ontstaat wanneer te veel dollars op te weinig goederen jagen. Als reactie op de COVID-19-pandemie overspoelden centrale banken en regeringen economische systemen met geld om een ​​ernstige recessie of zelfs een depressie te voorkomen. Nu zit er echter veel geld in het systeem, maar niet genoeg goederen – met andere woorden, er is veel vraag naar energie maar weinig aanbod.

Fietsen: De cyclus tussen aandelenmarkten en grondstoffenmarkten kent een lange geschiedenis. Tijdens de Grote Inflatie van 1965 tot 1982, Dow Jones industrieel gemiddelde ($DJI) kon gedurende de hele periode geen break van meer dan 1.000 volhouden. Een Commodity Super Cycle betekent echter niet dat de aandelen niet zullen stijgen. In plaats daarvan zouden bepaalde sectoren waarschijnlijk marktleider worden, zoals energie en basismaterialen.

Hoewel de meeste aandelen het doorgaans beter doen in een bearmarkt voor grondstoffen, zullen veel aandelen het nog steeds goed doen. Het is echter mogelijk dat beleggers betere aandelenkiezers moeten worden omdat ze bedrijven moeten identificeren die de kosten kunnen beheren en onder die omstandigheden hun bedrijf toch kunnen laten groeien.

De ketting oliën: Als zich een Commodity Super Cycle voordoet, zullen olie, oliederivaten en olieproducerende landen waarschijnlijk tot de begunstigden behoren. Volgens de Hinrich Foundation vormde de olietoevoerketen in 2018 12% van de wereldhandel. De grootste olie-exporterende landen waren op dat moment Saoedi-Arabië, Rusland, Irak, Canada, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. In totaal zijn slechts 15 landen goed voor 80% van de export van ruwe olie.

Aardoliederivaten zoals chemicaliën en kunststoffen vormen nog eens 12% van de wereldhandel. Deze producten komen voornamelijk uit de Verenigde Staten, Rusland, Nederland, Singapore, India en Zuid-Korea.

Hier zijn echter politieke risico’s aan verbonden. U herinnert zich misschien dat in maart 2020, net toen de economische gevolgen van het pandemiebeleid van COVID-19 werden gevoeld, Rusland en Saoedi-Arabië een olieproductieoorlog ontketenden. Door de productieoorlog en de lagere vraag als gevolg van lockdowns daalden de olieprijzen tot $ 15 per vat.

Nucleaire optie: De stap naar decarbonisatie heeft geleid tot ESG-beleggingen. ESG-beleggen is het analyseren van en beleggen in bedrijven die zich bewust zijn van hun impact op het milieu, sociale gevolgen en corporate governance. Afhankelijk van het type ESG-classificatie en beleggingen waaraan een persoon toeschrijft, zijn er maar weinig ESG-energiebedrijven. Er is echter een beweging onder ESG-beleggers om ook kernenergie op te nemen.

Kernenergie is schone energie, hoewel er enkele duidelijke risico’s aan verbonden zijn. Bill Gates en Warren Buffett werken echter samen om een ​​nieuw soort kernreactor in Wyoming te bouwen. Stijgende energieprijzen zouden de nucleaire industriegroep kunnen helpen groeien terwijl investeerders op zoek zijn naar een schoner alternatief.

TD Ameritrade®-commentaar alleen voor educatieve doeleinden. Lid SIPC.

Source link

Zakelijk