Filippijnse miljardair Ricardo Po, oprichter van Century Pacific Food, sterft op 90-jarige leeftijd

Filippijnse miljardair Ricardo Po, oprichter van Century Pacific Food, sterft op 90-jarige leeftijd

Miljardair Ricardo Po Sr.-oprichter en voorzitter emeritus van Eeuw Pacific Food– is maandag overleden, zei zijn bedrijf in een verklaring aan de Philippine Stock Exchange.

De zelfgemaakte ondernemer begon Century Pacific in 1978 als een tonijnconserveerbedrijf dat zijn producten voornamelijk exporteerde voordat hij in 1986 zijn eigen vlaggenschip Century Tuna-merk op de Filippijnen op de markt bracht, volgens de website van het bedrijf. Het bedrijf is sindsdien uitgebreid met andere producten – zoals 555 Sardines, Argentijnse Corned Beef, Blue Bay Tuna en Birch Tree Milk – en genereerde een record netto-omzet van 48,3 miljard pesos ($ 953 miljoen) op het hoogtepunt van de pandemie in 2020.

Geboren in een arm gezin uit Guangzhou, China, migreerde Po in 1947 met zijn moeder naar de Filippijnen op zoek naar groenere weiden. Hij leerde zichzelf Engels en werkte als vertaler voor andere Chinese migranten in Binondo, het Chinatown-district van Manilla, voordat hij als journalist voor een Chineestalige krant aan de slag ging.

Terwijl hij genoot van zijn werk als verslaggever, zei Po in een… interview met de Philippine Daily Inquirer in 2014 dat hij de journalistiek verliet om beterbetaalde banen na te streven. Vervolgens richtte hij zijn eigen reclame- en marketingbedrijf op, Cathay Promotions, dat wijlen magnaat Henry Sy Sr. tot zijn klanten rekende. Cathay ontwierp het iconische SM-logo toen Sy in de jaren zeventig zijn winkelimperium begon met slechts één winkel. Het retail-, bank- en vastgoedconglomeraat gebruikt het logo tot op de dag van vandaag.

Na een groot deel van het fortuin te hebben verloren tijdens de beurscrash van 1973, investeerde Po wat er nog over was in een garnalenverpakkingsbedrijf dat garnalen naar Japan exporteerde. Op advies van zijn Japanse partners richtte hij jaren later zijn eigen tonijnconservenfabriek op, die bekend werd als Century Pacific.

Naast zijn interesse in Century Pacific, dat een meerderheidsbelang heeft in fastfoodketen Shakey’s Pizza, heeft Po ook interesse in vastgoedontwikkeling via Arthaland.

Po wordt overleefd door zijn vrouw, Angelita, en zijn vier kinderen: Ricardo Gabriel, Teodoro Alexander, Christopher en Leonardo Arturo. Christopher is de uitvoerend voorzitter van Century, terwijl Teodoro Alexander president en CEO is.

Met een nettowaarde van $ 1,45 miljard stond Po (die zijn fortuin deelt met zijn familie) op de 16e plaats in de lijst van de 50 rijkste van de Filippijnen die vorige maand werd gepubliceerd.

Source link

Zakelijk