Federal Reserve verlaagt pandemische stimulans, zal eindigen in juni

Federal Reserve verlaagt pandemische stimulans, zal eindigen in juni

bovenlijn

De Federal Reserve sloot woensdag haar tweedaagse beleidsvergadering af met de aankondiging van plannen om haar programma voor het opkopen van obligaties van 120 miljard dollar gestaag af te bouwen, een stap die algemeen wordt verwacht door economen nu de centrale bank haar stimuleringsmaatregelen uit het pandemietijdperk begint terug te trekken. economie.

Belangrijkste feiten

De Federal Reserve liet de rente ongewijzigd en zei dat ze later deze maand zou beginnen met het afbouwen van haar stimuleringsprogramma voor het opkopen van obligaties en dit tegen juni 2022 zou beëindigen.

Het besluit markeert de eerste stap van de Fed om het historische niveau van steun aan de markten en de Amerikaanse economie te verminderen.

de centrale bank zei het zou beginnen zijn obligatieaankopen met $ 15 miljard per maand te verminderen – met $ 10 miljard aan staatsobligaties en $ 5 miljard aan door hypotheken gedekte effecten – maar dat het ook bereid is het tempo van aankopen aan te passen op basis van eventuele wijzigingen in de economische vooruitzichten.

Fed-functionarissen zeiden in a uitspraak dat ze nog steeds anticiperen op inflatie, die bijna het hoogste punt in 30 jaar blijft, als “van voorbijgaande aard” – hoewel de centrale bank verduidelijkte dat de druk naar verwachting tijdelijk zal zijn.

Waarop moet u letten:

De aandelenmarkt was relatief vlak voor de Fed-vergadering, met een daling van 100 punten voor de Dow, maar de belangrijkste indices stegen allemaal enigszins na de aankondiging. De Dow is nu slechts 0,1% gedaald, terwijl de S&P 500 en Nasdaq Composite respectievelijk 0,1% en 0,4% zijn gestegen.

Belangrijkste achtergrond:

Toen we de Fed-vergadering ingingen, waren de twee kwesties die het zwaarst op de hoofden van beleggers wogen, inflatie en renteverhogingen. Vooral de inflatievrees is de afgelopen weken sterk toegenomen, aangezien de markt al verschillende renteverhogingen voor begin 2022 heeft ingeprijsd. 362 bedrijven in de S&P 500 die tot nu toe hebben gerapporteerd, 81% heeft de verwachtingen overtroffen volgens gegevens van Refinitiv. Solide winsten hebben er ook toe bijgedragen dat aandelen recentelijk recordhoogtes bereikten, waarbij de S&P 500 in oktober met meer dan 5% steeg, zijn beste maand tot nu toe dit jaar.

Cruciaal citaat:

“Onevenwichtigheden in vraag en aanbod in verband met de pandemie en de heropening van de economie hebben in sommige sectoren bijgedragen tot aanzienlijke prijsstijgingen”, aldus de centrale bank. uitspraak.

Verder lezen:

Dow sluit boven 36.000 tijdens rally voorafgaand aan Federal Reserve Meeting (Forbes)

Dow, S&P boeken nieuwe recordhoogtes terwijl beleggers wachten op het stimuleringsbesluit van de Federal Reserve (Forbes)

Source link

Zakelijk