Federal Reserve kan markten niet overeind houden zonder onderbreking, zegt miljardair Howard Marks

Federal Reserve kan markten niet overeind houden zonder onderbreking, zegt miljardair Howard Marks

bovenlijn

Het idee dat de Federal Reserve het Amerikaanse economisch herstel en de rally op de aandelenmarkten zonder onderbreking kan blijven stimuleren, is “te mooi om waar te zijn”, vooral te midden van “gegronde” angsten voor stijgende inflatie, zei miljardair-investeerder Howard Marks in een nieuwe belegger. brief op dinsdag.

Belangrijkste feiten

De medeoprichter van Oaktree Capital Management zegt dat het “nog steeds Groundhog Day” is voor beleggers – met marktomstandigheden die weinig zijn veranderd ten opzichte van enkele maanden geleden, aangezien aandelen ondanks stijgende inflatiezorgen dicht bij recordhoogten blijven.

Het economische herstel in de VS dat eind 2020 begon, “blijft gaande” en de aandelen zijn sinds maart 2020 razendsnel gestegen, maar “er is nog steeds geen consensus” over de vraag of hogere inflatie van voorbijgaande aard of langdurig zal blijken te zijn, zei Marks.

De zorgen over de stijgende inflatie zijn “tot dusver goed gegrond”, hoewel het ook onduidelijk blijft of de huidige stijging wordt veroorzaakt door het monetaire beleid van de Federal Reserve of door aanhoudende knelpunten in de toeleveringsketen en de arbeidsmarkt.

Hoewel de taak van de centrale bank in het verleden was om de inflatie te beheersen en toezicht te houden op de economische groei, heeft de Fed de afgelopen jaren “de extra taak op zich genomen” om de markten hoger te stuwen door de rente te verlagen en enorme hoeveelheden liquiditeit in de economie te injecteren, beschreef Marks.

De miljardairinvesteerder was ook kritisch over progressieve democraten die zich verzetten tegen de benoeming van Jerome Powell voor een tweede termijn als Fed-voorzitter vanwege zijn gebrek aan actie bij het aanpakken van klimaatverandering.

“Dus nu hebben we een Fed die verondersteld wordt de inflatie te beheersen, groei en werkgelegenheid te bevorderen, markten te ondersteunen en klimaatverandering te bestrijden – hoeveel rollen kan een instelling hebben en toch een coherente inspanning volhouden?” vraagt ​​Mark.

Cruciaal citaat:

“Voor mij is de verwachting dat de Fed de economie en de markten zonder onderbreking kan laten stijgen, te mooi om waar te zijn”, schreef Marks. “En ik blijf geloven dat de economie op de lange termijn het beste zal presteren als het een vrijemarkteconomie is, die er het beste in slaagt om hulpbronnen optimaal te benutten.”

Groot aantal:

$ 2,2 miljard. Dat is hoeveel Marks, die in 1995 medeoprichter was van Oaktree Capital Management, vandaag waard is, volgens Forbes‘ schat.

Raaklijn:

De miljardairinvesteerder ging ook in op recente opmerkingen over deflatie van groei- en innovatie-investeerder Cathie Wood, oprichter van $ 60 miljard (activa) Ark Invest. Marks betwistte haar beweringen dat technologische winsten productiviteitswinsten zouden stimuleren en deflatie in de economie zouden veroorzaken. Hoewel technologie deflatoir zal blijken te zijn en zal bijdragen aan een sprong in de bbp-groei, zal dat ook bijdragen aan de werkloosheid, voorspelt Marks. Hij concludeert dat de mogelijkheid van deflatie “zeker onwaarschijnlijk lijkt.”

Waarop moet u letten:

“De Chinese economie zal sneller blijven groeien dan de rest van de wereld en zou wel eens de grootste economie kunnen worden”, voorspelde Marks. Hij merkt op dat China een “ongewoon groot aantal transities” moet doorstaan ​​terwijl het zijn economie blijft moderniseren, hoewel hij optimistisch is over de groeivooruitzichten van het land op lange termijn.

Source link

Zakelijk