Facebook en Apple duiken in correctiegebied naarmate de verkoop van technische aandelen toeneemt

Facebook en Apple duiken in correctiegebied naarmate de verkoop van technische aandelen toeneemt

bovenlijn

Technologieaandelen leidden een scherpe uitverkoop op maandag, aangezien inflatieverwachtingen een duizelingwekkende stijging van de rendementen op de tienjarige staatsobligaties bleven aandrijven – waardoor de hoge aandelenwaarderingen werden ondermijnd en oude marktleiders zoals Apple en Facebook het hardst werden geraakt.

Belangrijkste feiten

De Dow Jones Industrial Average daalde maandag met 323 punten, of 0,9%, tot 34.003, terwijl de S&P 500 1,3% zakte, waardoor elke index ongeveer 5% onder de all-time highs van deze zomer kwam.

Ondertussen daalde de technologiezware Nasdaq met 2,1% tot 14.546 punten, meer dan 7% onder het laatste record eerder deze maand.

Door de bredere indexen naar beneden te halen, daalden de aandelen van Apple en Facebook respectievelijk 2,5% en 5%, waardoor alleen al op maandag meer dan $ 120 miljard aan marktwaarde werd weggevaagd en de aandelen vierkant in correctiegebied kwamen met verliezen van 11% en 15% sinds het record hoogtepunten van de afgelopen maand.

In een notitie van maandag schreven analisten van vermogensadviesbureau Glenmede de laatste volatiliteit van de markt toe aan een stijging van de rente op de tienjaars Treasury, die de afgelopen weken met 20 basispunten is gestegen tot meer dan drie maanden hoog.

“Tarieven vreten de groei weg”, zei Glenmede maandag, erop wijzend dat groeiaandelen zoals die in technologie het meest gevoelig zijn voor stijgende rentes, omdat het hogere rendement op minder risicovolle activa (zoals Treasury’s) de aantrekkingskracht van het bezitten van meer volatiele aandelen wegneemt. .

Hoewel ze eind augustus het dieptepunt bereikten, begonnen de rendementen eind september abrupt te stijgen nadat de Federal Reserve had laten doorschemeren dat ze zou kunnen overwegen de rente in de tweede helft van volgend jaar te verhogen om de stijgende inflatie af te wenden.

Sleutelachtergrond

Technologieaandelen leidden vorig jaar de rally van de markt nadat de Federal Reserve beloofde om het “volledige scala aan instrumenten” van de centrale bank te gebruiken om de economie te ondersteunen. De versnellende economische groei en de dreiging van inflatie eerder dit jaar leidde tot een rotatie van de aandelenmarkten weg van groeiaandelen, zoals die in technologie, naar cyclische en naar waarde neigende delen van de markt (zoals energie en financiĆ«le dienstverlening), vooral omdat Wall Street ziet wanneer de Fed de verlichting zal verlichten. De rotatie kwam vorige week tot een hoogtepunt, met technologieaandelen die hun ergste eendaagse daling sinds maart boekten, en de dagen daarna hebben de zaken alleen maar erger gemaakt.

Waar op te letten?

In een recente notitie schatten analisten van Morgan Stanley dat aandelen in de S&P het risico lopen van een gemiddelde daling van 18% in waarderingen in verhouding tot de winst voor elke 100 basispunten stijging van de tienjaarsrente op staatsobligaties. Dit jaar zijn de rendementen tot nu toe met ongeveer 60 basispunten gestegen. Aandelen die het meeste risico lopen te dalen, zijn onder meer de recente thuisblijver Zoom Video Communications, de firma voor fitnessapparatuur Peloton en Tesla, volgens Morgan Stanley.

Verder lezen

Dow stijgt bijna 500 punten nadat de covid-pil van Merck ‘leven injecteert’ in dalende aandelen (Forbes)

Cathie Wood’s Ark Invest verkocht vorige maand $ 605 miljoen in Tesla, maar verdubbelde op cryptomarkten, detailhandelaren en online wedden (Forbes)

Source link

Zakelijk