Evergrande zal geen Lehman-moment zijn

Evergrande zal geen Lehman-moment zijn

Evergrande is de grootste ontwikkelaar van China en een van de belangrijkste bedrijven van China. Ze zijn ook gewoon in gebreke gebleven met hun schulden – en ze hebben honderden miljarden dollars aan schulden. Maar contra-intuïtief is de manier waarop China omgaat met de situatie in Evergrande, geruststellend en suggereert dat dit misschien het moment is om breder in Chinese aandelen te kopen.

Evergrande is belangrijk, maar het is niet Lehman 2.0

De standaardsaga van Evergrande is een langzaam bewegend treinwrak waarvan de meeste mensen in de investeringsgemeenschap al jaren op de hoogte zijn. Dat betekent niet dat het niet significant is – het is tenslotte de grootste projectontwikkelaar van China – maar het betekent wel dat dit niet per se een intense systematische schok is en dat systematische schokken de eerste zorg zijn.

Het is belangrijk, want met Lehman en de financiële crisis als geheel was er een echte bevriezing van de manier waarop de markt werkt. Banken wisten niet wie er de volgende dag in de buurt zou zijn, welke tegenpartijen ze konden vertrouwen, welke activa ze aanhielden van hoge kwaliteit. Er waren meer onbekenden en minder backstops voor liquiditeit. Evergrande is vergelijkbaar omdat het veel tegenpartijen heeft en mogelijk activa heeft met kunstmatige waarderingen, maar iedereen in de beleggingswereld weet dat de balans van Evergrande onder druk stond.

De standaard is het hoogtepunt van jaren van slechte besluitvorming en twijfelachtige waardering van onroerend goed, maar het is geen fundamenteel stuk in een kaartenhuis. Denk meer aan het instorten van GE dan aan een of ander Lehman-moment.

Hoe de partij met Evergrande omgaat

Het andere belangrijke onderdeel dat in de Evergrande-saga anders is dan in Lehman, is de manier waarop de Chinese overheid werkt. De Chinese Communistische Partij, de CCP, kan ingrijpen en rechtstreeks liquiditeit verstrekken aan banken, lokale overheden of Evergrande als ze merkt dat de situatie uit de hand loopt. Tot dusver zijn de indicaties dat ze lokale steun gaan bieden om grote projecten te helpen de ontwikkeling voort te zetten en mogelijk Evergrande een beetje liquiditeit te bieden terwijl ze activa ontladen. Het valt nog te bezien of deze activa zullen worden verkocht tegen scherpe prijzen, of dat lokale overheden de volledige nominale waarde zullen betalen, maar hoe dan ook, het belangrijkste hier is dat de overheid tussenbeide komt om systeembrede besmetting te voorkomen.

Het is echter ook belangrijk op te merken dat de regering niet tussenbeide komt en Evergrande rechtstreeks tegenhoudt. Ze gebruiken dit niet als een kans om het bedrijf te nationaliseren, mogelijk in moeilijkheden verkerende banken binnen te halen en ze ter verantwoording te roepen, of zelfs om een ​​publieke show te maken waarin ze het kapitalisme afkeuren. Nee – ze laten het bedrijf failliet gaan en doen wat ze moeten doen om te voorkomen dat het systeem faalt. Dat is pragmatisch, pro-kapitalistisch, en uiteindelijk denken we dat het een goed teken is voor de rest van de Chinese markten die onder intense regeldruk hebben gestaan.

Kansen en risico’s in Chinese aandelen

Chinese aandelen zijn in de loop van het jaar aanzienlijk verkocht. Veel grote technologienamen zoals Baidu, Alibaba of JD bevinden zich in een berenmarkt en sommige hebben tot vijftig of zestig procent verkocht ten opzichte van hun hoogste punt ooit. Normaal gesproken vertegenwoordigen uitverkoop van die omvang ofwel een aanzienlijke verslechtering van het onderliggende bedrijfsmodel of geweldige koopmogelijkheden.

In dit scenario stellen beleggers zich echter de echte vraag of Chinese aandelen überhaupt belegbaar zijn. In de afgelopen maanden zijn overheidsbeperkingen en -regelgeving in marktsectoren uitgerold, in sommige gevallen met ernstige gevolgen voor de onderliggende bedrijven.

Kijk bijvoorbeeld naar de onderwijssector – nieuwe regels van de CCP hebben de industrie in feite van de ene op de andere dag uitgeschakeld. Aandeelhouders zagen hun beleggingen min of meer in rook opgaan en hadden weinig verhaal. In dezelfde geest verkochten investeerders casino-aandelen zoals Wynn of Las Vegas Sands

LVS
toen de CCP aankondigde dat ze de goksector aan het herzien was en zich zorgen maakte over het beheersen van de geldstromen in en uit Macau.

Deze gevallen van hardhandig optreden zijn echter uitzonderingen op de regel. Hoewel beleggers zich misschien vervolgd voelen en het harde optreden draconisch aanvoelt, is een grote meerderheid van de doorgevoerde hervormingen beheersbaar of praktisch.

Anders gezegd: om de hervormingen te begrijpen, moet je de relatie van de CCP met het Chinese volk begrijpen.

De CCP heeft een soort contract met het Chinese volk. Ze laten mensen bloeien en in ruil daarvoor geven de mensen hen macht. De recente consolidering van de macht is alleen mogelijk als het ook wordt gedaan met de bredere bevolking in gedachten. Een meerderheid van de hervormingen is dan ook gericht op verbetering van het welzijn van de gemiddelde burger. Onderwijshervormingen zijn bedoeld om de zorg voor kinderen te verminderen. Het hardhandig optreden tegen de techreuzen is bedoeld om de concurrentie te vergroten. Gegevensbeveiliging staat voorop en het beheersen van geldstromen uit het land is een primaire zorg.

Hoewel dit in veel industrieën voor aanzienlijke verstoringen heeft gezorgd, is het belangrijk om te begrijpen dat het niet antikapitalistisch is. Als je bewijs nodig hebt, kijk dan hoe ze omgaan met de Evergrande-crisis.

Trouwens, als China echt antikapitalistisch zou proberen te zijn, zouden Amerikaanse bedrijven ook negatief worden beïnvloed. appel

AAPL
, Nike

NKE
, Starbucks

SBUX
, en vele anderen doen allemaal zaken of hebben een aanzienlijke blootstelling aan de toeleveringsketen in China. Elke vorm van sterke nationalisatiecampagne zou grote negatieve gevolgen hebben voor een aantal Amerikaanse bedrijven, of zelfs voor de wereldhandel als geheel.

Dat is niet een scenario dat volgens ons op tafel ligt.

Waar is er een kans?

Als we uitgaan van de veronderstelling dat China inderdaad belegbaar is, dat de CCP niet zo anti-business zal zijn dat ze iedereen met winst sluit, dan betekent dat dat er kansen zijn.

China is immers de op één na grootste economie ter wereld en groeit nog steeds. Zelfs Covid-19 kon het nauwelijks vertragen.

Beleggers kunnen in de verleiding komen om naar Evergrande te kijken en naar de bedrijven die aan hen zijn blootgesteld en die nu onder druk staan. We zouden het afraden – de risico-beloning is voor ons niet logisch.

Vastgoedontwikkeling is een ondoorzichtige business met vele lagen van overlappende regelgeving en belangen. De hefboomwerking binnen het vastgoedsysteem in China is aanzienlijk en hoewel de ondergang van Evergrande onder controle kan worden gehouden, zal het waarschijnlijk nog steeds rimpeleffecten hebben. Dus vermijd de eigendomsruimte en blijf bij de meer voor de hand liggende spelen.

Grote Chinese technologiebedrijven zoals Baidu of JD zijn verkocht en behoren nog steeds tot de meest innovatieve bedrijven ter wereld. Ze zijn verbonden met de overheid, hebben voldoende cashflow om de boetes te betalen die ze moeten betalen, en zijn nationale kampioenen die de Chinese macht helpen projecteren en Chinese innovatie stimuleren.

Het zijn groeileiders die nog steeds een groeiende winst voorspellen, zelfs als ze te maken hebben met hervormingen van de regelgeving. Er zit zeker een risico in de namen, en de politieke onrust is waarschijnlijk nog lang niet voorbij, maar er is ook een risico bij het kopen van Amerikaanse bedrijven die banden hebben met China.

Waarom koop je niet de spullen die voor een spotprijs zijn als je de volatiliteit kunt verdragen?

Source link

Zakelijk