Energietransitie en cyclus: enorme winnaars van dissonantie

Energietransitie en cyclus: enorme winnaars van dissonantie

Gisteren, Amerika’s toonaangevende producent van wind- en zonne-energie Volgende Tijdperk Energie

NEE
Q3-resultaten bekend gemaakt. Het is niet verrassend dat het nieuws en de cijfers uitstekend waren: een winstgroei van 12 procent en een recordtoevoeging van 2.160 megawatt aan projecten voor hernieuwbare energie en opslag op een gecontracteerde achterstand van 18,1 gigawatt.

NextEra is de eerste grote producent van duurzame energie die rapporteert. En wat we zagen is een meer solide bevestiging dat de wereldwijde energietransitie springlevend is, wat er ook gebeurt op de lopende VN-conferentie over klimaatverandering.

Fase één stapt af van steenkool voor verwarming en opwekking van elektriciteit, en de totale vervanging door de VS ligt op schema voor het begin van het volgende decennium. Fase twee is het volledig koolstofvrij maken van energie, transport en zware industrie.

De resultaten van NextEra voorspellen dat andere grote nutsbedrijven agressieve plannen voor hernieuwbare energie zullen bevestigen in hun begeleidingsupdates. Dat omvat Dominion Energie

NS
, die deze week zijn Virginia Triennial Rate Case afwikkelde om zijn $ 70 miljard plus ambities krachtig te ondersteunen.

De Amerikaanse elektriciteitshandelsgroep Edison Electric Institute merkt op dat leden momenteel een recordbedrag van $ 140 miljard plannen, plus een gemiddelde jaarlijkse CAPEX voor de komende twee jaar. We zijn van mening dat de resultaten van het derde kwartaal de uitgaven voor hernieuwbare energie verder zullen bevestigen als de belangrijkste motor van de toekomstige winstgroei in de sector.

Maar één ding dat de halsbrekende groei van hernieuwbare energiebronnen niet zal doen, is de energieprijscyclus, de eeuwenoude wisselwerking tussen vraag, aanbod en investeringen, teniet doen. Dat blijkt duidelijk uit de piek in de Noord-Amerikaanse benchmarkolieprijzen tot het hoogste punt in zeven jaar, en de alarmerende pre-wintertekorten aan aardgas en steenkool in Europa en Azië.

Zelfs onder haar meest agressieve voorspellingen voor de adoptie van hernieuwbare energie, voorspelt de Amerikaanse Energy and Information Administration dat het aardgasverbruik in de VS tot 2050 zal toenemen. En elektrische voertuigen zullen in 2030 nog steeds slechts een fractie zijn van een veel grotere transportvloot.

Dat betekent twee dingen: de wereldeconomie zal vrijwel zeker nog veel olie en gas nodig hebben om over tientallen jaren te kunnen functioneren. En hoe langer de investering – de belangrijkste aanjager van elke grondstofprijscyclus – op het huidige lage niveau blijft, hoe wilder en wolliger deze energieprijscyclus waarschijnlijk zal worden.

De olie- en gasinvesteringen zijn over het algemeen gedaald sinds de olieprijs voor het laatst boven $ 100 per vat werd verhandeld in 2013-14, en bereikte zijn dieptepunt toen de Amerikaanse benchmarkolieprijzen vorig jaar kort negatief gebied bereikten. Wat nieuw is, is in tegenstelling tot eerdere cycli, de stijgende grondstofprijzen hebben niet geleid tot een zinvol CAPEX-herstel. En als Kinder Morgan Inc’s

KMI
Q3-cijfers en richtlijnen die deze week zijn vrijgegeven, zijn een indicatie, sectorbedrijven zijn van plan in de nabije toekomst conservatief te blijven.

De harde herinnering aan de dividendverlagingen en faillissementen van de sector vorig jaar is ongetwijfeld een reden voor deze voorzichtigheid. Beleggers hebben de voorkeur gegeven aan bedrijven die de vrije kasstroom maximaliseren om schulden af ​​te betalen en aandelen terug te kopen. En ondanks een rendement van bijna 60 procent voor de S&P 500 Energy Index tot nu toe, heeft de sector nog steeds relatief hoge kapitaalkosten, deels omdat hij wordt gemeden door Environmental/Social/Governance (ESG)-strategieën.

Misschien wel het grootste afschrikmiddel voor investeringen is het steeds agressievere overheidsbeleid om de opwarming van de aarde tegen te gaan, gericht op het ontmoedigen van de ontwikkeling van fossiele brandstoffen. Ondertussen blijven historisch goed gefinancierde belangengroepen de rechtbanken effectief gebruiken om nieuwe energieprojecten te blokkeren en bedrijfsmiddelen stil te leggen. De STL-aardgaspijpleiding die de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld 400.000 inwoners en bedrijven in St. Louis, Missouri bedient, wordt nu geconfronteerd met een sluiting vóór de winter, tenzij de Federal Energy Regulatory Commission een nieuwe vergunning verleent.

Hoe hoger de energieprijzen stijgen, hoe groter de kans dat bedrijven deze risico’s zullen trotseren en de uitgaven zullen verhogen. Maar hoe langer ze wachten, hoe wilder deze cyclus wordt en hoe groter de impact op de economie en de investeringsmarkt.

Mijn oktobernummer van Conrad’s Utility Investor is een routekaart voor het navigeren door kansen en risico’s van deze frontale botsing van energietransitie en prijscyclus. Bovenaan de lijst van begunstigden staat kernenergie, die geen broeikasgassen uitstoot en de winst verhoogt naarmate de olie-, gas- en groothandelsprijzen voor elektriciteit stijgen.

Gereguleerde elektriciteitsbedrijven groeien in het snelste tempo in decennia dankzij de inzet van wind-, zonne- en energieopslag, evenals netupgrades en EV-oplaadfaciliteiten. Maar het doorstaan ​​van de stijgende olie- en aardgasprijzen hangt af van de staatsregelgevers die de energiekosten doorberekenen aan klanten. En hoewel de meeste bedrijven momenteel constructieve relaties hebben met ambtenaren, zullen die op de proef worden gesteld naarmate de hogere grondstofkosten verdwijnen.

Eerder deze maand kondigden regelgevers in Arizona bijvoorbeeld een onverwacht grote bezuiniging aan Pinnacle West’s

PNW
(NYSE: PNW) tarieven. Dat overtuigde Moody’s

MCO
en S&P om de kredietwaardigheid van het bedrijf in de gaten te houden voor een verlaging, en het risicobeheer te verhogen, zal voorlopig betekenisvolle dividendverhogingen uitstellen.

Het besluit in Arizona staat ver af van de miljarden dollars aan afschrijvingen die nutsbedrijven hebben geleden in de slechte oude tijd van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig. En sectorbedrijven hebben zichzelf geïsoleerd van door de regelgever opgelegde klappen door zich te concentreren op incrementele investeringen. Maar dit is een duidelijke waarschuwing dat sommige nutsbedrijven de komende jaren moeite zullen hebben om een ​​redelijk rendement te behalen, ondanks de adoptie van hernieuwbare energie.

Misschien heb je geluk als je darts gooit of een generieke sector-ETF koopt. Maar alleen door uw dollars te concentreren op de beste bedrijven – op het juiste moment – zult u de omvang van de rendementen behalen die echt een verschil kunnen maken voor uw vermogen.

Source link

Zakelijk