Een volatiele markt zet wereldwijde markten onder druk

Een volatiele markt zet wereldwijde markten onder druk

Belangrijkste leerpunten:

  • Markten zwaar getroffen door zorgen in China in sterke uitverkoop
  • Licht herstel van dieptepunten, afnemende volatiliteit van eerdere hoogtepunten, zou ondersteunend kunnen zijn
  • Fed-vergadering morgen in focus, aangezien de angst voor afbouw op korte termijn mogelijk begint af te nemen

Het was ‘manische maandag’ op Wall Street.

Als een botte en onaangename herinnering aan hoe crises duizenden kilometers verderop het hart van de Amerikaanse markten kunnen doorboren, nam een ​​vastgoedcrisis in Hong Kong een groot deel van de schuld op zich voor de grootste dagelijkse verliezen in meer dan twee maanden voor de belangrijkste Amerikaanse indices. De zogenaamde “risicopaarden” zoals obligaties, volatiliteit, de Amerikaanse dollar en “defensieve” aandelensectoren klommen weer in het zadel na maandenlang luieren in de kraal.

Terwijl analisten vooral de problemen aanhaalden rond de in Hong Kong genoteerde Chinese ontwikkelaar Evergrande Group en of Peking het met schulden beladen bedrijf zal laten mislukken, was dat niet het enige probleem dat de wereld vandaag de dag deed huiveren. Er moet echter worden opgemerkt dat een wanbetaling potentieel miljarden aan verliezen kan betekenen voor aandeelhouders en obligatiehouders, niet alleen in Azië, maar over de hele wereld. Reuters meldde dat Evergrande-obligaties maandag voor 29 cent op de dollar werden verhandeld.

Het overloopeffect

Het nieuws kwam bovenop de aanhoudende bezorgdheid dat er rimpeleffecten zouden kunnen zijn voor de rest van de wereldeconomie, aangezien de Chinese overheid haar vastgoed en andere industrieën die ze probeert te beteugelen blijft aanboren. Dit omvat technologie, gokken, en videogames. Vergeet niet dat de markten in China op maandag gesloten waren vanwege een feestdag, dus we konden ’s nachts verhoogde actie en volatiliteit zien wanneer de markt vanavond opent.

Zorgen over de wanbetaling en de mogelijke bijwerkingen ervan zouden kunnen helpen verklaren waarom financiële aandelen in de S&P 500 Index (SPX) tot de meest verhitte maandag behoorden. Ook energie

NRG
werd afgeranseld toen ruwe olie zonk te midden van angst voor wereldwijde groei. Futures op ruwe olie (/CL) testten het niveau van $70 voordat ze op een neerwaartse dag iets hoger gingen. En de Cboe Volatility Index (VIX) handelde boven de 28, maar daalde aan het einde tot net onder de 25.

Materialen kregen een flinke klap, met aandelen zoals Freeport McMoRan

FCX
(FCX), Nucor

NUE
(NUE) tot de slechtst presterende S&P 500-aandelen te midden van zorgen over een mogelijk tragere wereldwijde groei en wat dat zou kunnen doen met de prijs van grondstoffen. Exxon Mobil

XOM
(XOM), Chevron

CVX
(CVX) en Halliburton

HAL
(HAL) waren enkele van de slachtoffers van de energiesector tijdens de neergang van maandag.

Ondertussen, in Washington…

Thuis blijven de zorgen groeien in Washington, DC, terwijl het Huis zich voorbereidt om deze week te stemmen over het schuldenplafond en een noodmaatregel om de regering te laten werken na het einde van het fiscale jaar, dat eindigt op 30 september.

Daarnaast begint de Fed morgen aan haar tweedaagse vergadering. Vorige maand maakte Fed-voorzitter Jerome Powell duidelijk dat de centrale bank van plan is om binnenkort, misschien dit jaar, te beginnen met het versoepelen van het opkopen van stimulerende obligaties. Daarna kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) aan het bedrag van haar eigen stimuleringsmaatregelen te verlagen.

Het vooruitzicht dat centrale banken de slag gaan slaan, zelfs als de wereldwijde economische angsten groter worden, zou niet alleen een factor kunnen zijn in de uitverkoop van vandaag, maar ook in de algehele zwakte die we gedurende een groot deel van september hebben gezien. Het is minder waarschijnlijk dat we binnenkort taper praten zullen horen, aangezien de Fed probeert te bepalen of de Evergrande-gebeurtenis simpelweg speculanten wegspoelt of een lanceerplatform is voor iets groters.

Praten over techniek

Technisch gezien is er vandaag veel schade aangericht in de hitlijsten. De SPX haalde zijn voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen vrij snel, en dat is een niveau dat al maanden standhoudt. Het duurt meer dan één dag sluiten onder een belangrijk voortschrijdend gemiddelde om te bepalen of het technische patroon verandert. In mei had de SPX verschillende sluitingen op rij onder de 50-dagen, maar slaagde erin zich terug te trekken en zijn rally te hervatten. We zullen goed moeten kijken om te zien of dat niveau – dat was 4436 die maandag binnenkwam – de volgende dag of twee weer in het spel komt.

“Koop de dip” is het hele jaar de rally-oproep op Wall Street geweest, en analisten zeggen dat er nog genoeg geld aan de zijlijn staat. Je kunt niet aannemen dat een dag van zwakte, of zelfs zwakte gedurende een halve maand, zoals we hebben gezien, iets betekent voor de langetermijntrend. Een niveau dat maandag in de gaten werd gehouden, was in de buurt van 4370, waar de SPX in augustus twee keer tegenaan liep tijdens een korte zwakke periode voordat hij later die maand weer begon te stijgen. Tegen het einde van de dag was de SPX gedaald tot onder 4370 en bereikte het zijn zwakste niveau sinds medio juli. Het dieptepunt van juli van 4233 is nog steeds een stuk lager. Maar het 100-daags voortschrijdend gemiddelde ligt in de buurt van 4330 en de SPX viel ver onder dat in de intraday-handel voordat hij tegen het einde van de dag weer terugkeerde.

Het is belangrijk om na een dag als deze de nachtelijke handel te bekijken en een idee te krijgen of kopers binnenkomen en proberen een standpunt in te nemen. Soms veroorzaakt zwakte zwakte, om zo te zeggen, en vroeg op de dag na een uitverkoop zie je meer verkopen in het eerste half uur. Het is wat er daarna gebeurt, dat is misschien belangrijker. De dip kopen of niet kopen is de vraag die iedereen die op de markt actief is, zou kunnen overwegen.

In een ontwikkeling die misschien gunstig is voor de stieren, sloten de belangrijkste indices maandag goed af van hun dieptepunten en krabbelden terug in het laatste half uur. Het was nog steeds een erg lelijke dag, maar misschien suggereert de lichte opleving een positief sentiment dat de zaken morgen wat meer pit kan geven.

TD Ameritrade®-commentaar alleen voor educatieve doeleinden. Lid SIPC.

Source link

Zakelijk