Een verzachtende economie zal worden geteisterd door het intrekken van stimulansen en een stijging van de deltavariant

Een verzachtende economie zal worden geteisterd door het intrekken van stimulansen en een stijging van de deltavariant

Hoewel het verhaal van de week de grote “miss” was in Non-farm Payrolls, blijven de meeste binnenkomende gegevens veel zachter dan de markten of financiële media laten zien, omdat ze de implicaties blijven negeren. De bovenstaande grafiek toont de verkoop van voertuigen in de VS vanaf 2015. Let op de gestage verkoopniveaus tot de pandemie, de klim naar net boven normaal, en nu een hernieuwde daling. De omzet in augustus was -11% lager dan in juli, toen ze daalden tot 13,5 miljoen op jaarbasis. In april waren dat er bijna 19 miljoen. Zou het kunnen dat het helikoptergeld de vraag naar voren trok? Gebrek aan halfgeleiders, zegt u! Zo ja, waarom daalt ook de verkoop van gebruikte auto’s?

Kijk nu naar de grafiek van de wekelijkse economische index van de NY Fed. Let net als auto’s op de grote stijging in april en de afname sindsdien. Uit deze grafiek blijkt dat de “groei” allemaal plaatsvond in april, waardoor het BBP van het tweede kwartaal met 6,6% steeg. Maar deze index is sindsdien aan het dalen, wat inhoudt dat de “groei” sindsdien is vertraagd, wat ons doet besluiten dat de groei van het derde kwartaal zwakker zal zijn dan die van het tweede en het vierde nog slechter.

Delta-variant

In eerdere blogs hebben we het gehad over de mogelijke impact van de Delta-variant. De gevolgen ervan houden aan. Restaurantreserveringen nemen af, hotels hebben te maken met annuleringen en een lager aantal kamerovernachtingen, en een aanzienlijk aantal grote bedrijven heeft de terugkeer naar kantoor uitgesteld. De meest recente werkgelegenheidsgegevens tonen banenverlies in de detailhandel, de horeca en de restaurantsector.

Hier is een gedeeltelijke lijst van verzwakkende inkomende gegevens:

  • Hypotheekaanvragen: -2,4% W/W (laatste week van augustus) en -11,6% YTD.
  • Alle vijf Fed Manufacturing Surveys daalden in augustus (bijv. Dallas 9,0 augustus versus 27,3 juli (consensus: 23,0; verre van).
  • TSA-screenings: 31 augustus – de minste sinds 11 mei
  • Woningverkopen in afwachting: -1,8% M/M (juli) (consensus: +0,4%). Dit is bovenop de -2,0% in juni. De verkoop is gedaald in drie van de laatste vier maanden en in vijf van de laatste zeven. Op jaarbasis was de omzet -9,5% lager en in juli -12,4% lager dan in december.
  • De Atlanta Fed GDP Nowcast voor Q3 staat op +5,1%; een maand geleden was het +6,4%. Het BBP-model van de NY Fed is gedaald tot +3,8% voor het derde kwartaal. In juli was het +4,2%.
  • Het laatste rapport van Johnson Redbook toonde een daling van -0,6% in dezelfde winkelverkopen van grote retailers.
  • De Chinese economie vertraagt ​​(misschien krimpt ze zelfs). De Caixin Manufacturing PMI Index voor augustus was 49,2 versus 50,3 in juli (consensus: 50,1) (50 is de grens tussen expansie en krimp). De Services PMI was nog slechter: 46,7 (augustus) versus 54,9 (juli) (consensus: 52,0). De consensusvoorspelling miste groot op beide.

Arbeidsmarkten

de loonlijst Enquête: de niet-agrarische loonlijsten van vrijdag op +235K (seizoengecorrigeerd (SA)) stelden ook de consensusvisie (+733K) teleur, alweer een grote misser van de kant van de zakelijke voorspellers. Er was niet veel impact op de aandelenmarkten (3 september: DOW: -74,7, S&P 500: -1,5; Nasdaq

NDAQ
: +32.3). Het niet voor seizoen gecorrigeerde (NSA)-nummer was +312K. Onze visie was, en is nog steeds, dat de pandemie en haar nuances (Delta-variant) niet seizoensgebonden zijn. Vanuit strikt statistisch oogpunt bestaan ​​de pandemische gegevens nog niet lang genoeg om seizoensinvloeden weer te geven en het gebruik van seizoensfactoren uit pre-pandemische gegevens heeft geen zin omdat de gegevens van vandaag sterk worden beïnvloed door de pandemie (dwz heropening, maskeren mandaten, problemen met de toeleveringsketen, aanvullende betalingen van de overheid, problemen met de heropening van scholen …). Desalniettemin lijkt het +312K NSA-nummer van augustus dicht genoeg bij het +235K SA-nummer – dus wat is het probleem voor ons?

Het zijn de mensen met een baan die betaald worden. In de afgelopen twee maanden heeft BLS ons verteld dat er 1.288 miljoen (SA) banen zijn gecreëerd (1,053 miljoen in juli (herzien) en 235.000 in augustus). De NSA-cijfers (dit zijn de werkelijke banentellingen) voor beide maanden samen waren 278K (312K voor augustus en -34K voor juli). 278K nieuwe loonlijsten is een verre schreeuw van 1.288 miljoen. Misschien is dit de reden waarom de bedrijfsenquêtes van augustus de werkgelegenheidszwakte aantonen! Opmerkelijk: de NSA-gegevens tonen -64K in de detailhandel, -74K in vrije tijd/hospitality, -50K in accommodatie (hotels) en -52K in restaurants. Deze gegevens suggereren sterk dat de Delta-variant een dramatische economische impact heeft gehad. We denken dat deze impact nog minstens een paar maanden zal aanhouden.

Wekelijkse initiële claims (IC’s): De wekelijkse gegevens zijn zowel bemoedigend als ontmoedigend. Bemoedigend omdat IC’s in de staatsprogramma’s daalden van 299K naar 288K (NSA) in de week van 28 augustus. IC’s vertegenwoordigen nieuwe ontslagen, en ze blijven zich een weg banen naar het niveau van 200K/week dat pre-pandemie “normaal” was.

Maar het is ontmoedigend om te beseffen dat er begin september een negatieve economische impact zal zijn wanneer miljoenen werklozen die uitkeringen verliezen. Eigenaren van kleine bedrijven betalen de staatsstelsels voor hun werknemers, maar de eigenaren zelf komen niet in aanmerking voor werkloosheidsuitkeringen van de staat (alleen hun werknemers). De Pandemic Unemployment Assistance (PUA)-programma’s werden vroeg in de pandemie voor deze ondernemers opgezet. Zoals je kunt zien aan de hand van de PUA Initial Claims-grafiek (gegevens van april tot en met augustus), hebben de PUA-programma’s het de laatste tijd moeilijk (Delta-variant?) en zijn de wekelijkse nieuwe claims boven de 100.000 gebleven.

De PUA-programma’s eindigen de eerste week van september, dus hun ondergang is nabij.

Doorlopende claims (CC’s): Hoewel de IC’s van 100.000 per week zorgwekkend zijn, is het echte probleem de op handen zijnde stopzetting van de uitkeringen voor de 9,2 miljoen doorlopende eisers (die gedurende meer dan een week uitkeringen krijgen) in de PUA-programma’s.

Als dergelijke ontvangers slechts een uitkering van $ 500 per week hebben ontvangen, worden ze geconfronteerd met een vermindering van het gezinsinkomen van $ 45 miljard per maand (dat is ongeveer 3% van dat inkomen). Verwacht in ieder geval voor de rest van het jaar een significante impact op het verbruik.

Opt-outs versus opt-ins: Uit de onderstaande tabellen blijkt nog steeds dat de opt-out-staten (degenen die de federale toeslag van $ 300/week niet betalen) de opt-ins zijn blijven overtreffen wat betreft het terugdringen van de werkloosheidscijfers. Van 15 mei tot 21 augustus is de opt-out-werkloosheid in de staat met meer dan 41% gedaald versus minder dan 20% voor de Op-Ins.

Meer gedetailleerd kijkend (tabel hieronder), gebruikmakend van de definitieve gegevens voor 14 augustus, hebben opt-outs (die 25% van het totale aantal CC’s vertegenwoordigen) de werkloosheid met -40K verminderd, terwijl de werkloosheid toegenomen in de opt-in-staten met +42K!

De voorlopige gegevens voor 21 augustus laten een iets betere prestatie van de Opt-Ins zien, aangezien hun CC-telling slechts iets langzamer afnam dan de Opt-Outs. Zoals we in eerdere blogs hebben gezegd, denken we dat de opt-ins zullen “inhalen” wanneer de PUA-programma’s eindigen. En nogmaals, het is onze overtuiging dat zodra die programma’s eindigen, er een haast zal zijn om werk te vinden.

Het vullen van beschikbare vacatures is echter geen onmiddellijk proces. Er is een afspraak nodig, dan een interview, een antecedentenonderzoek en tot slot een aanbod en aanvaarding. Dus zelfs als de meerderheid van de 9,2 miljoen CC’s werk begint te zoeken, kan het enkele maanden duren voordat een schijn van “normaliteit” terugkeert. En de economische implicatie is dat er waarschijnlijk een merkbare vertraging van de consumptie zal zijn, waarbij de detailhandel in een nog sneller tempo zal dalen dan we zien in de huidige opkomende gegevens.

conclusies

Markten blijven de tekenen van economische vertraging negeren, net als de financiële media. Natuurlijk houden de aandelenmarkten van gemakkelijk geld, en een tragere economische groei betekent dat de Fed langer rustig zal blijven. De obligatiemarkt, aan de andere kant, lijkt de zachtheid te zien, en de rentes hebben op de neerwaartse druk gereageerd na enige “inflatie” indigestie vorig kwartaal.

Naast de bestaande verzachtingstekens, betekent het snel naderende einde van de speciale werkloosheidsprogramma’s geen wekelijkse controles voor meer dan negen miljoen huidige ontvangers. Dat zal ongetwijfeld een negatief effect hebben op de consumptie, wat wijst op aanhoudende economische zwakte in het vierde kwartaal.

(Joshua Barone heeft bijgedragen aan deze blog)

Source link

Zakelijk