Drie redenen waarom vermogensbeheerders nu klimaatduurzaamheid moeten aanpakken

Drie redenen waarom vermogensbeheerders nu klimaatduurzaamheid moeten aanpakken

Hoeveel staat er op het spel met klimaatduurzaamheid? Moody’s

MCO
berekent dat ’s werelds grootste economieën 22 biljoen dollar aan leningen en investeringen aanhouden die onderhevig zijn aan risico’s voor de koolstoftransitie. Dit is een veelzeggend aantal. Ter vergelijking: we schatten de totale AUM voor de wereldwijde vermogensbeheersector op 115 biljoen dollar.

Gisteren op de COP26-top in Glasgow, Al Gore, voormalig vice-president en milieuadvocaat van de VS, zei dat de wereld getuige is van een duurzaamheidsrevolutie – en waarschuwde dat investeerders die aan de verkeerde kant worden betrapt, enorme verliezen zullen lijden. Waarom? “Een absurde veronderstelling dat al die koolstofbrandstoffen zullen worden verbrand”, antwoordde hij. Met andere woorden, een groot systemisch financieel verlies is momenteel niet gerealiseerd.

Veel wereldleiders erkennen klimaatverandering als de grootste destabiliserende kracht van onze tijd. Van Mark Carney’s focus op schulden en de bancaire kant om “de tragedie aan de horizon” te voorkomen Larry Finkverklaringen van van januari 2020 dat “klimaatrisico investeringsrisico is” tot januari 2021 “de herallocatie van kapitaal (is) nog sneller versneld dan ik had verwacht”.

En in hun onlangs uitgebrachte rapport, “De horizon oversteken: Noord-Amerikaans vermogensbeheer in de jaren 2020”, McKinsey sluit af met disruptors, waarbij het bedrijf duurzaamheid als een belangrijk investeringsthema en criteria voor kapitaalallocatie benadrukt. McKinsey merkt de grote verschuiving op in de mentaliteit van beleggers, waarbij “duurzaamheid niet alleen wordt gezien als een noodzaak van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook als een kritische overweging bij zowel het investeringsrisico als het rendement.”

Dus tegen deze achtergrond, waarom moeten vermogensbeheerders zich nu bezighouden met klimaatduurzaamheid?

Reden één – fiduciaire verantwoordelijkheid

  • Vermogensbeheerders hercontextualiseren hun denken over fiduciaire plicht. We kunnen de klimaatverandering niet zomaar afdekken of duurzaamheid op de een of andere manier compenseren in ons bedrijfsmodel. Ook kan men duurzaamheid nu niet negeren om later over enkele jaren ‘ingehaald’ te worden in de gangbare marktpraktijk. In plaats daarvan kunnen voorzichtige fiduciairs nu directe acties ondernemen, variërend van gerichte investeringen tot bedrijfsbetrokkenheid en werk ter ondersteuning van een netto-nulbeleid tot herschikking van de portefeuille. Duurzaamheid is al goed op weg en vermogensbezitters zullen hun vermogensbeheerders steeds vaker aan strengere duurzaamheidsbenchmarks houden bij het vervullen van hun fiduciaire verantwoordelijkheden.

Reden twee – Risicobeperking

  • Voor vermogensbeheerders is klimaatrisico meer dan alleen een financieel risico; het is een existentieel risico voor ons kernbedrijfsmodel. Relevant, collectief, doelgericht rentmeesterschap kan een krachtig hulpmiddel zijn om te gebruiken als we samen onze weg vooruit vinden – initiatieven zoals PRI’s actief eigendom 2.0 en Bloomberg’s Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD)) zijn twee van dergelijke voorbeelden. En belangrijker nog, vermogensbeheerders ontwikkelen bruikbare kaders waarin zij hun onderliggende beleggingen houden – voor aandelen kan een dergelijk kader bijvoorbeeld actieplannen omvatten met tussentijdse doelstellingen voor energiereductie, strategieën voor het aanpakken van klimaatgerelateerde marktbèta en toezeggingen om portfoliobedrijven die verantwoordelijk zijn voor de verandering die ze in de reële economie moeten bewerkstelligen.

Reden drie – Commerciële kans

  • Proactieve vermogensbeheerders lanceren gerichte duurzaamheidsinvesteringsvehikels. Aan het einde van de zomer werden twee nieuwe grote fondsen aangekondigd die innovaties willen ondersteunen die de opwarming van de aarde zullen beperken of zelfs wegnemen. TPG heeft $ 5,4 miljard aan financiering gesloten voor zijn nieuwe Rise Climate Fund en mikt nog steeds op een totaal van $ 7 miljard. Hank Paulson, voormalig minister van Financiën en CEO van Goldman Sachs

    GS
    fungeert als uitvoerend voorzitter van het fonds. En Brookfield Vermogensbeheer sloot $ 7 miljard voor zijn klimaatgerichte Brookfield Global Transition Fund. Het voertuig heeft een harde limiet van $ 12,5 miljard en Mark Carney, voormalig gouverneur van de Bank of England en de huidige speciale gezant van de Verenigde Naties voor klimaatactie, fungeert als hoofd van transitie-investeringen.

Met praktische planning en creatieve actie maken vermogensbeheerders en vermogenseigenaren samen de transitie naar de competitieve noodzaak van klimaatduurzaamheid.

Source link

Zakelijk